PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=39809}

Cudzoziemiec

The Foreigner
2003
4,5 5,9 tys. ocen
4,5 10 1 5853
3,0 11 krytyków
Cudzoziemiec
powrót do forum filmu Cudzoziemiec

Nigdy nie przepadałem za filmami sensacyjnymi z udziałem Seagala. Powiem szczerze, że filmem zainteresowałem się tylko dlatego, że był kręcony w Polsce. Za kilka dni będzie w Polsacie, więc bez przeszkód mógłby go zobaczyć tylko jest pytanie, czy warto? Oglądał ktoś go już ktoś?

jojo1987

1110 głosów czyli pewnie ktoś jednak oglądał

wislak2006

Pytając się czy ktoś oglądał miałem nadzieję otrzymać krótką recenzję od osoby, która oglądała już film. Późno już było, więc nie chciało mi się rozpisywać.

ocenił(a) film na 3
jojo1987

Steven Seagal swoje najlepsze lata miał od 1988-2002 kręcił wtedy filmy w USA z dobrymi wytwórniami filmowymi u boku takich sław jak np Tommy Lee Jones. Filmy z jego udziałem od 2002-2007 roku + "Naprzeciw Ciemności" z 2009 roku to niskobudżetowe produkcje, kręcone w Rumunii, Polsce, Bułgarii dosłownie za grosze, wydawane od razu na DVD tylko dla kasy. Na początku XXI wieku aktor zaczął śpiewać, wydał płytę, koncertował, przytył, a walki w filmach odbywał za niego dubler. Film "Cudzoziemiec" należy do NAJSŁABSZYCH filmów w karierze Stevena. Moja rada: obejrzyj Cudzoziemca, a później obejrzyj np "Wygrać ze śmiercią" z początku lat 90 - tych to zobaczysz różnicę. Pocieszeniem może być jedynie fakt że po 2007 roku aktor znowu zaczął walczyć sam bez dublera, powoli powraca dawny klimat, muzyka itd; no i oczywiście pierwszy występ aktora od 10 lat w produkcji kinowej ("Maczeta").

patkot28

"Steven Seagal swoje najlepsze lata miał od 1988-2002 kręcił wtedy filmy w USA z dobrymi wytwórniami filmowymi u boku takich sław jak np Tommy Lee Jones. Filmy z jego udziałem od 2002-2007 roku + "Naprzeciw Ciemności" z 2009 roku to niskobudżetowe produkcje, kręcone w Rumunii, Polsce, Bułgarii dosłownie za grosze, wydawane od razu na DVD tylko dla kasy."
Ciekawa teoria, nigdy nie interesował mnie filmy z tym aktorem. Zaiste przez te nisko-budżetowce, które emitował (chyba głównie) Polsat.

"Film "Cudzoziemiec" należy do NAJSŁABSZYCH filmów w karierze Stevena. Moja rada: obejrzyj Cudzoziemca, a później obejrzyj np "Wygrać ze śmiercią" z początku lat 90 - tych to zobaczysz różnicę."
Jak nie zapomnę albo nie będę zajęty w tym czasie to raczej obejrzę.

ocenił(a) film na 4
jojo1987

Właśnie go obejrzałem z tych samych powodów co ty na http://kino5.pl/pl,4408.html i powiem ci że jest bardzo słaby i do oglądania go na polsacie jutro odradzam bo szkoda tych 2,5 godziny(odliczając reklamy z 1,5) lepiej obejrzyj coś innego,ale jak się napaliłeś na obejżenie Polaków to lepiej go obejrzyj tu http://kino5.pl/pl,4408.html pozdrawiam.

baskop

Dzięki za ostrzeżenie ale mimo to ciekawość zwyciężyła, więc obejrzę ale w TV :-P

ocenił(a) film na 3
jojo1987

Tak jak pisałem wyżej ten film jest słaby i warto go tylko obejrzeć tylko po to, aby zobaczyć różnicę między filmami wyprodukowanymi w Hollywood, a filmami z identyczną obsadą główną, tym samym gatunkiem i podobnym scenariuszem ALE wyprodukowanymi w Polsce lub u jej biednych południowo - wschodnich sąsiadów.

"Jak nie zapomnę albo nie będę zajęty w tym czasie to raczej obejrzę." najlepsze filmy w karierze stevena tvn puszcza 2 razy do roku

patkot28

"najlepsze filmy w karierze stevena tvn puszcza 2 razy do roku"
OK. Dzięki za info. Mi TVN znacznie lepiej działo dopiero od pewnego czasu po wymianie okablowania od anteny. Wcześniej to mogłem jedynie pomarzyć o oglądaniu wieczornych filmów na tej stacji.

ocenił(a) film na 3
jojo1987

Seagal przez cały film ta sama drętwa mina, akcja nijaka, słabe aktorstwo no i ze 4 razy powtarzana akcja z wyrwaniem pistoletu który osoba celująca trzyma 15 cm przed nosem Seagala. Podsumowując - można dać 5 za swojskie klimaty

n0_thx

"Seagal przez cały film ta sama drętwa mina, akcja nijaka, słabe aktorstwo no i ze 4 razy powtarzana akcja z wyrwaniem pistoletu który osoba celująca trzyma 15 cm przed nosem Seagala."
Prawda.

"Podsumowując - można dać 5 za swojskie klimaty"
5? To zdecydowanie za dużo. Za swojskie klimaty postawiłem o jedną ocenę wyżej, gdyby nie one to bym film ocenił na 1.

Szkoda tylko, że Seagal mówił "na zdrowie" do jakiś kolorowych alkoholi a nie do naszej wódki xD

ocenił(a) film na 1
jojo1987

Dokładnie tak jak ty bardzo chciałem ten film zobaczyć. Niestety na mnie swojskie klimaty nie działają,a "na zdrofje" Seagala przepełniło czarę goryczy. Film jest po prostu żenujący. Denerwujące spowolnienia co 5 minut,"4 razy powtarzana akcja z wyrwaniem pistoletu który osoba celująca trzyma 15 cm przed nosem Seagala" oraz drewniany angielski Salety dowiodły jednego - ten film jest beznadziejny. Po jego obejrzeniu powinno się wszystkie swoje oceny podnieśc o jedno oczko. Niemniej będę do niego wracał bo rzadko kiedy się tak smieje jak przy tym gownie.

ocenił(a) film na 2
waldeck

No i przede wszystkim rola polskich "aktorów" ogranicza się do zastrzelenia przez Seagala^^ Najdłuższa kwestie mial chyba Saleta ze swoim "Who you are?"-oczywiście z pięknym akcentem. Więcej takich filmów bo pośmiać się jest z czego

ocenił(a) film na 3
pusiaczek666

Jeszcze jest pamiętna rola Dyblika, ograniczająca się do "no problem"

ocenił(a) film na 1
n0_thx

W ogóle polscy aktorzy mieli tu sporo do pokazania.

ocenił(a) film na 3
waldeck

Dlatego dobrze że od kilku lat Seagal jest już w Stanach i nie musi już współpracować z takim towarzystwie jak Saleta.

ocenił(a) film na 2
patkot28

A dla nie ten film nie miał fabuły. Od początku wszyscy chcą zabić Seagala, a nie wiadomo dlaczego i w ogóle nic nie wiadomo. Kto zrozumiał fabułę niech ją tu streści. ;p

ocenił(a) film na 2
TheHush

Tu nie ma co streszczać .Seagal niszczy wszystkich na swojej drodze a polskim aktorom nie powala nawet slowa wypowiedzieć:(

ocenił(a) film na 1
jojo1987

Stanowczo 1/10. To i tak za dużo. Fabuła, scenariusz, ścisłość, gra aktorska, bohaterowie, muzyka, scenografia - wszystko jest na najniższym z możliwych poziomów.