PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=322665}

Człowiek z Ziemi

The Man from Earth
2007
7,2 24 tys. ocen
7,2 10 1 23687
5,7 6 krytyków
Człowiek z Ziemi
powrót do forum filmu Człowiek z Ziemi

Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem.
Film wybitnie intelektualny, który trzeba śledzić z uwagą, gdzie liczą się tylko i wyłącznie dialogi i myśl przewodnia/wątek.
To wybitnie niszowa produkcja tylko dla tych którzy cenią sobie przede wszystkim treść i są w stanie skupić się WYŁĄCZNIE na niej.
Podstawowy błąd jaki zauważyłem w recenzjach jest taki że ludzie doszukują się w nim teorii spiskowych....próbują je ekstrapolować i rozwodzić się nad nimi.
A to przecież SF, choć bardzo dobre to nic poza tym.
Niestety na niektórych pewne wątki z filmu działają niczym płachta na byka (vide Chrystus) i nagle zapominają z czym mają do czynienia i zaczynają się rozwodzić w jednym kierunku.
Owszem , film daje pewną myśl "a gdyby było właśnie tak?" , ale ona niczym się nie różni od innych w obrębie SF.
Może to ja tylko wyróżnia że jest wyjątkowo ciekawa i spójna, że generuje "zastanowienie" .
Poza tym film świetnie pokazuje zderzenie doktryn i fanatyzmu naukowego z czymś nieznanym mogącym je obalić.
Doskonale pokazane są reakcje naukowców postawionych przed takim fundamentalnym pytaniem o ich zakres wiedzy i jej akceptacje.
Co jeśli się mylą? Odrzucą ? Udadzą że nie istnieje...? Uciekną ? Oskarżą o herezje ?
Warto ten film oglądnąć tyle razy ilu występuje tam naukowców i za każdym razem skupić się na wybranym, jego reakcjach i dialogach.

Film szczerze polecam.

ocenił(a) film na 8
Cerebus

słowa cerebusa (powyżej) trafnie oddają istotę filmu. obejrzałem pierwszy raz i jestem dosyć poważnie zakłopotany... napewno obejrzę powtórnie. doskonały film. polecam!