PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=322665}

Człowiek z Ziemi

The Man from Earth
2007
7,2 24 tys. ocen
7,2 10 1 23687
5,7 6 krytyków
Człowiek z Ziemi
powrót do forum filmu Człowiek z Ziemi

miałkie dialogi - to mnie najbardziej denerwowało, zwłaszcza że miał to być film dialogu. oprócz tego brak osobowości bohaterów, którzy nic nie wnosili do sytuacji oprócz garści faktów naukowych, i w sumie obojętne było czy przytakną Johnowi czy nie, bo też on nie wykazywał się jakimkolwiek motywem działania w całym filmie, i niestety chyba w całym swoim czternasto-tysięczno-letnim życiu. nie no, im więcej się zastanawiam tym lepiej widze ile zostało w tym filmie spartaczonych a wręcz zaprzepaszczonych możliwości, a mógł być dobry.

użytkownik usunięty
E_T__2

Przyznaję rację. Film pod względem inwencji - fantastyczny. Jednakże oglądając przeżywałem męczarnie... motyw Jezusa - mocno przesadzony (mino, że sam nie jestem wierzący)....
Szkoda... jak już dużo osób zauważyło... film mógłby być dobry. Niestety nie jest...

ocenił(a) film na 5
E_T__2

Zgadzam się całkowicie. Film sili się na jakąś treść, posiłkuje się faktami powyrywanymi z teorii naukowych, przyjmuje manierę filozoficzną, ale z tego absolutnie nic nie wynika. Bo i fakty powyrywane bez ładu i składu; i filozofia jedynie udawana manierą; i całe zatrzęsienie klisz z teorii spiskowych podawanych jako fakty w jakie mamy jakoby (przynajmniej na czas filmu) uwierzyć i - wreszcie - wszystko to bez przekonania, bez racjonalnego celu, wygłoszone przez aktorów, bo wygłoszone być miało, chyba tylko jako ideologiczna złośliwość się broniące.