PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5127}

Dolores

Dolores Claiborne
1995
7,6 12 tys. ocen
7,6 10 1 11918
6,6 7 krytyków
Dolores
powrót do forum filmu Dolores

Jestem przeciwniczką zmieniania fabuły w porównaniu do książki, ale w tym przypadku uznałam,
że to naprawdę dobry pomysł, żeby Dolores swoją historię opowiedziała córce, z którą nie
otrzymywała kontaktu, a nie detektywowi. I wciąż tak uważam. Niestety, za bardzo skupiono się
na upierdliwym detektywie, któremu King poświęcił w książce zaledwie kilka stron; za bardzo
pogmatwano dość napiętą, ale nie dramatyczną sytuację między matką a córką, a pominięto
specyficzny i skomplikowany związek między dwiema kobietami - Dolores i Verą. Końcówkę
niepotrzebnie udramatyczniono, kiedy Salina jak filip z konopi wyskoczyła jak to obie kobiety się
kochały. Detektyw miał rację - to było żenujące.

Ostatecznie waham się między 7 a 8, bo film dobrze się oglądało, ciekawy sposób pokazywania
retrospekcji, przede wszystkim genialne aktorstwo. Kiedy pomyślę sobie o tym filmie jako o
ekranizacji to niestety te kilka istotnych wątków, o których pisałam skłania mnie do postawienia
siódemki, jeśli jednak potraktować film jako zwykły dramat obyczajowy to ten w pełni spełnił
swoją rolę. Ale wciąż upieram się, że gdyby wierniej ukazano historię Dolores obraz byłby lepszy
i pełniejszy. I, tak jak wspominałam, nie mówię o tej jednej istotnej sprawie, ale o tych kilku
pomniejszych. Gdyby ograniczono się do tej jednej konkretne sprawy film byłby dużo lepszy i
broniłby się sam, nawet w porównaniu z książką, kiedy niemal zawsze film stoi na straconej
pozycji.

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

Ja w sprawie filmu "Der Siebente Kontinent".
Zaintrygował mnie Twój opis pod nim i wczesniej o filmie nie słyszałem,możesz cos wiecej o nim powiedzieć,tylko nie zdradzając fabuły?

ocenił(a) film na 7
Berith7777

Dopiero teraz mam okazję odpowiedzieć.

Powiem tak, filmu nie proponuję kazdemu, bo niekoniecznie każdy lubi Hanekego. Jeśli znasz jego filmy to możesz się spodziewać jakiego rodzaju jest to film - przedłużone sceny to efekt, który Haneke często stosuje w swojej twórczości. Jeśli ktoś je obiad to trzeba zaczekać aż zje ten obiad do końca - tak pół żartem, pół serio.

Proponowałabym Ci, żebyś przed "Siódmym kontynentem" spróbował zmierzyć się z innymi filmami Hanekego i zobaczył czy jego styl w ogóle Tobie odpowiada. Natomiast z fabuły tego konkretnego filmu mogę powiedzieć, że jest to historia rodziny, która straciła sens życia, żaden dzień, żadna rzecz nie sprawia im już radości i nie mają pomysłu, aby w jakikolwiek sposób ubarwić swoje szare życie. Codziennie życie "dom, szkoła, praca, dom" jest dla nich zbyt przytłaczające.

ocenił(a) film na 7
Monaco_filmweb

Znam reżysera i jego "akcje".
Ok,dzięki za odpowiedż.