PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5127}

Dolores

Dolores Claiborne
1995
7,6 12 tys. ocen
7,6 10 1 11918
6,6 7 krytyków
Dolores
powrót do forum filmu Dolores
einhander

Mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało, mało ! Stanowczo za mało kręci się takich filmów !

ocenił(a) film na 6
einhander

misery lepsze? w ani jednym aspekcie -nie

mateuszziomal

Masz problemy z czytaniem? Misery lepsze!

ocenił(a) film na 6
einhander

ty masz problemy z czytaniem

mateuszziomal

wow, błyskotliwa odpowiedz. Znajdz sobie inny post przygłupie.

ocenił(a) film na 6
einhander

"Dolores Cleiborne"uważam za lepszy film ponieważ historia tam przedstawiona oraz gra aktorska są bardziej realistyczne niż w pozostałych ekranizacjach. Film wydaje się pozbawiony bajkowości i naiwności typowej dla Stephena Kinga.
To bardzo przypadło mi do gustu i sprawiło że chwilami poczułem elementy grozy i odpłynąłem w świat kina, co zdarza się rzadko. Ponad to oprócz znakomitej Kathy Bates oczarowała mnie Judy Parfitt. Jennifer Jason Leigh również dała radę co w sumie przekłada się na wyższość nad Misery.

mateuszziomal

A dlaczego uważasz że "Misery" jest nierealistyczne, bajkowe i naiwne? Kathy Bates zagrała w "Misery" na mistrzowskim poziomie i miała trudniejszą role niż w "Dolores". Bo na moje zagrać obłąkaną fankę jest trudniej, niż skrzywdzoną przez los matkę i żonę..., a i oskara za tą rolę nie dostała za darmo. James Caan grał również znakomicie.
Co do Judy Patriff się zgodzę dobra rola i postać sama w sobie, ale Jeninifer mnie czasami drażniła.
Oby dwa filmy są inne i znakomite, ale pisanie że "Misery" w ani jednym aspekcie nie jest lepsze, jest niesprawiedliwe.

ocenił(a) film na 7
mateuszziomal

Przede wszystkim - Mateuszu/ziomalu- duży respekt dla Ciebie za cierpliwość i stonowany język komentarza ( niejednego) mimo że, twoja ocena , nie ubliżająca nikomu i niczemu, spotkała się z taką ...prymitywną reakcją ( patrz wyżej). Obejrzałam film dopiero co. ;-) I-jak każdy kinoman, chętnie zaglądający na stronę FILMWEB, chciałam się podzielić jakimiś refleksjami. Zajrzałam tu i znowu słabo się robi, jak się czyta, to , co się czyta......czasami. TO forum powinno ( heh) odnosić się do filmu Dolores. Niestety, zostałeś zwyzywany przez kogoś, kto nie tylko że komentuje inny film, to jeszcze wyzywa od przygłupów. Owszem- post dotyczy Misery, ale chyba wypada mieć ( lub poszukać) odrobiny szacunku dla innych- bez względu na dyskusję i dygresje. Ha- w sumie powinnam napisać to pod adresem owego einhander'a ale chciałam podziękować tobie za kulturę języka - coraz rzadszą dziś. To taka dłuuuga dygresja z mojej strony. A co do filmów- ;-) ;-) ;) - no właśnie- ;-) - zależy czy oceniamy scenariusz czy grę aktorską i wcielenie się w rolę. Dla mnie- skromnie oceniając- obie role są bardzo dobre. Bo- trudno jest zagrać zwykłą babkę ( nawet o mrocznej przeszłości, ale przecież jak skrzętnie chowanej pod stalowym pancerzem). Łatwiej zaś, wcielić się skrajną postać, w psychozę, bo jest - prędzej czy później - bardziej charakterystyczna. To typowy chwyt dobrych filmów grozy czy horrorów. Zwykłość życia ( nawet z jego pokręconymi ścieżkami) jest o niebo trudniejsza od uchwycenia w 90minut niż psychoza. Bo ta ostatnia jest po prostu bardziej brutalna i wulgarna .... ostatecznie. Szokuje mocniej - więc pamięta się bardziej. Generalnie...... bo są różnie uwrażliwieni ludzie i znajdą się tacy, dla których film z pozoru bez akcji będzie.....wstrząsający. ;--) I dlatego- podsumowując: szanujmy się, ludziska. Nie ubliżajmy sobie. WYmieniajmy się wrażeniami zamiast bluzgami. ;-) Pozdrawiam wszystkich

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
einhander

o ,pan milusiński po kursie uprzejmości- witamy! ;-) wiedziałam, że od razu będzie odzew. smutny, oczywiście. Good luck.

Alabe

jak kuba bogu, tak bóg kubie. żegnam.

einhander

Zakładasz wątki żeby móc wyzywać ludzi, którzy podejmują merytoryczną dyskusję od przygłupów, czy wyznaczasz sobie jakieś inne cele?

menysek

a czy ty myślisz czasami? bo widzę masz problemy z interpretacją.

einhander

Jak widzisz jestem bezmyślna i głupia, dlatego grzecznie poprosiłam o oświecenie.

menysek

Domyśliłem się i mam dla ciebie złą wiadomość. Nie chce mi się tobie odpisywać, a tym bardziej cię oświecać. A na bezmyślność i głupotę nawet lekarz nie pomoże. Powodzenia i żegnam!

einhander

Zapomniałeś dodać - przygłupie ;)