PRZECZYTALAM KSIAZKE JEDNYM TCHEM!! TEGO SIE NIE DA OPISAC TO TRZEBA PRZECZYTAC!! KOCHAM KINGA!! na film dopiero czyham.. :( :)
No ja tez czekam, czekam i doczekac sie nie moge. ale tak samo bylo z misery czekalam chyba z pol roku az wreszcie dali film w tv mam nadzieje ze z dolores tez tak bedzie. skoro przeczytaa ksiazke..powiedz mi czy ksiazka gra geralda i wlasnie dolores maja jakies wieksze powiazanie??
Filmowa adaptacja "Dolores Claiborne" jest o wiele lepsza od filmowej "Misery". Jeśli jesteś ciekaw, co myślę o tym filmie, zapraszam na stronę: http://www.stephenking.pl/filmy_doloresclaiborne_02.html [www.stephenking.pl/film...]
Co do powiązań "Gry Geralda" z "Dolores Claiborne"... jest to powiązanie symboliczne, fragmentaryczne... Jednak obie te książki są z sobą bardziej powiązane tematycznie, niż fabularnbie. Panuje w obu ten sam problem, panuje ten sam mrok i klimat...
Polecam "Gre Geralda". Jest to książka, którą czyta się ciężko, ale gdy dociera się pod koniec książki, to człowiekowi szczęka opada... Jest to trudniejsza w odbiorze i nudniejsza książka, lecz jednocześniej o wiele straszniejsza.
Odkopuję :) Nie zgodzę się, że "Dolores Claiborne" nie ma z "Grą Geralda" powiązań fabularnych. W tej pierwszej Dolores ma wizję (o ile się nie mylę nie jedną) w której widzi Jessie z "Gry Geralda" bezpośrednio po dramatycznym wydarzeniu z jej dzieciństwa; w tym samym momencie Jessie ma wizję Dolores klęczącej nad studnią. Obie kobiety widzą się w tym samym momencie, dodatkowo mając świadomość, że są widziane przez tą drugą.