PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039029}
3,6 342  oceny
3,6 10 1 342
Dovbush. Tajemnica czarnych gór
powrót do forum filmu Dovbush. Tajemnica czarnych gór

No gdyby Sicz Zaporoska przesunac 1000 kilometrow na zachod to faktycznie Huculi mozna by zaliczyc do Kozakow. Spodziewałem sie filmu o bandzie rozbójniczej np. w stylu włoskiego Crocco, a dostałem bohatera narodowego walczacego z okupantem. Dobosz otrzymał nadnaturalne moce: finansuje koscioly, ma znakomity wywiad pozwalajacy wysledzic transport złota, ciupagą morduje żołnierzy z szablą, a jego kamraci nawet na torturach milczą. Czekałem aż wznieci powstanie chłopskie ale chyba brakło czasu i postawiono na wątek pokazania kompletnego fiaska polityki Korony.

Wydaje sie ze to na gruzach Polski, mocarz Dobosz snuje plany o uwolnieniu calej ludzkości od pańszczyzny. Film nie pokazuje czy mu to sie udaje, choc przypuszczalnie, w przyszlosci historycy to wlasnie Jemu beda przypisywac prawdziwą przyczyne rozbiorów.
Wracajac do filmu, rozbojnicy po kilku wysmienitych zasadzkach m.in. rozbiciu karawany kupcow a nawet calego oddzialu Potockiego gdzieś sie rozplywaja i gdy juz sa o krok realizacji rewolucyjnego marzenia oddania wladzy ludowi, Dobosz postanawia samemu po nią siegnac i "zostaje księciem czarnej góry".

Niestety film nie pokazał jak organizuje to księstwo ani czy wogole dysponuje takimi umiejetnosciami jak pisanie czy czytanie. Najwidoczniej ksiestwo niebieskie nie z tego swiata pozostaje jak sam archetyp rozbójnika wykorzystany bez mydla. Pokazuje to koncowka gdy herszt gdzies galopuje, prawdopodobnie w strone donbaskiej linii frontu.