PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Znalazłem dość interesującą analizę postaci głównego bohatera co o niej myślicie?
"Kim jest Driver?
Spójrzmy na niego, nosi kiczowatą kurtkę z skorpionem , ciągle żuje wykałaczkę , ma
oszczędne ruchy, jest małomówny ale jednocześnie twardy i nie cofa się przed
przemocą.
Kropka w kropkę bohater typowych filmów sensacyjnych z lat 80 albo żeby cofnąć się
jeszcze bardziej jest jak bohater starych westernów, no i tyle by wystarczyło ale należy się
zastanowić dlaczego on taki jest ?
Moja teoria jest taka że w młodości naoglądał się za dużo filmów, pewnie więcej czasu
spędzał przed telewizorem oglądając stare westerny z Clintem Eastwoodem niż z
kolegami przez co niejako jego jedynym sposobem na kontakt z światem jest
zachowywanie się jak bohater filmu , Driver nie potrafi pokazać "prawdziwego" siebie
pewnie nawet przed samym sobą , zanim coś zrobi zastanawia się jak zachował by się
jakiś milczący bohater z jego ulubionego filmu to dlatego sprawia wrażenie
autystycznego i "dziwnego" , on cały czas odgrywa jakąś rolę , wskazuje na to jego ubiór
i zachowanie, a kiedy sprawy się pieprzą i wmiesza się w wojnę z mafią mimowolnie
spełniają się jego fantazję o byciu bohaterem filmu to dlatego ubiera maskę kiedy idzie
zabić Nino, po to żeby wczuć się w rolę i nie jako zaspokoić swoje fetysze o byciu
bohaterem filmu, dlatego też nie przebiera kurtki nawet jak jest poplamiona krwią nie
dlatego że ma mało czasu tylko dlatego że pozwala mu ona być graną przez siebie
postacią.
Dlatego też na końcu nie bierze kasy i nie jedzie do Irene chociaż mógłby, po prostu nie
wyobraża siebie w tej roli woli uciec i dalej pozostać Kierowcą "

ocenił(a) film na 3

Mam nieco inny pogląd na ten film zapraszam do merytorycznej dyskusji w temacie:
Drive dla obecnej dekady jest tym czym Wściekłe Psy dla lat 90-tych