PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

8/10

ocenił(a) film na 7

Pozornie przypomina nieco historię typu "Transporter". Fabuła, jednak jest zdecydowanie
cięższa, no i bardziej bogata. Akcja, nie goni akcji, a mimo wszystko wiele się dzieje. Trochę odzwyczaiłem się od widoku takiej ilości krwi i szczegółowości podczas zadawania bólu.
Film, choć jest z USA, ma w sobie wszystko to co lubią europejczycy. Dla tego spodobał się
w Cannes. Mnie uwiodła przede wszystkim nie szablonowa fabuła, której nie da się chyba
nigdzie indziej powtórzyć. Nieco sztuczne sceny, które za pewne miały porazić widza
rozmaitością barw wydawały się, po prostu sztuczne. Cała masa zbędnego
sentymentalizmu, też nie w wpłynęła na niego zbyt dobrze. jednak jestem w całości za.
Całość nakręcona w nowatorskim stylu. Eksperyment śmiało można uznać za udany.

Isaac_Clarke

O które sztuczne sceny chodzi ci dokładnie?

ocenił(a) film na 7
0wner2

Każdą, w której decydującą, albo bardzo ważną rolę odgrywa światło. Kiedyś po to sięgnął polski reżyser, przy okazji kręcenia jednej z lektur obowiązkowych. Tamten film mi się nie podobał, a ten ma poważnego minusa, jeżeli chodzi o to właśnie.

Isaac_Clarke

Eee? Przecież właśnie dlatego, że takie sceny były film jest genialny i najpiękniejszy wizualnie. To nie miał być film realistyczny, tylko magiczny i baśniowy, wyszło to reżyserowi w 100%.

ocenił(a) film na 7
0wner2

A scenę katowania zabójcy w windzie pamiętasz ? Albo strzelaninę w hotelu, zaraz po napadzie ? Jeżeli to było baśniowe i nie brutalnie realistyczne, to co jest ?

Isaac_Clarke

Nie widzę żadnego problemu w połączeniu baśni z brutalnym realizmem.

użytkownik usunięty
Isaac_Clarke

fabuła jest tu równie prosta co w Transporterze, a zamiast scen akcji mamy bezsensowne dłużyzny

ocenił(a) film na 7

Na bezsensowne dłużyzny, niestety jest teraz moda. Wystarczy przywołać ostatnią ekranizacje batmana. Dlatego sądzę że film był robiony specjalnie pod ten festiwal. Scenariusz na pewno jest lepszy i ma więcej akcji niż "Idy marcowe" z tym samym aktorem z resztą.

Isaac_Clarke

Gdzie ty w Batmanie miałeś jakieś dłużyzny? O czym wy ludzie gadacie?

ocenił(a) film na 7
0wner2

Przesłuchanie Jokera w komisariacie, pamiętam.

Isaac_Clarke

To była jedna z lepszych scen filmu, nie widzę tam żadnej dłużyzny.

ocenił(a) film na 7
0wner2

Przerwy pomiędzy dialogami, tak żeby Joker mógł mlaskać i robić miny. Akcja znacznie straciła, w ten sposób na impecie. Kiedyś tego nie było.

Isaac_Clarke

Mlaskanie Jokera było jedną z najlepszych rzeczy w filmie.

ocenił(a) film na 7
0wner2

A z tym muszę się zgodzić. Aktor, którego imienia i nazwiska nie napisze, bo jest z komplikowane, chyba nawet dostał za to Oskara. Pośmiertnie z resztą.

Isaac_Clarke

Heath Ledger, nie widzę nic skomplikowanego. Tak, dostał Oscara bo zasłużył.

Isaac_Clarke

ja tez

Isaac_Clarke

zle podczepilo. to mialo byc do ownera- tez nie widze w tym problemu

CarlJohnson_fw

Niby typowe noir, ale jednak ma to coś w sobie. Dla mnie 9/10.

CarlJohnson_fw

Ps: Nowy użytkownik?

Wladca_Dupeczek

calkiem nowy;p

CarlJohnson_fw

To tak samo jak ja. Jak masz na imię kolego?

Wladca_Dupeczek

jestem si dzej

CarlJohnson_fw

A ja dżej dżej xD A znasz taka użytkowniczkę K... zapomniałem jak ona się nazywała xD

ocenił(a) film na 3
Evil_Boy

Przepraszam bardzo ale ten film to taka klapa, że aż dziwą mnie te pozytywne wypowiedzi. 7/10 ? Ja bym sie zastanawiał dac 4/10 bo to juz i tak za dużo. Wynudziłem sie pięknie na tym filmie . Przecież to takie dno i ma tyle samo punktów co np. NA FALI czy MAD MAX na którym człowiek śwetnie się bawi .W filmie są jakieś brutalne i niepotrzebne masakry . Uważam, że dobry film nie potrzebuje takich scen. Heh jak czytam ,że ktoś go porównuje do pulp fiction to mi normalnie scyzoryk sie otwiera w kieszeni . Przecież w tym filmie nie ma prawie żadnych dialogów , a o ile są to nic nie ma sensownego . Film nie trzyma w napięciu , a pościgi są tak fatalnie nakręconę , że aż nierealne . Najbardziej to mnie rozwaliła scena jak miażdży głowę kolesiowi ,a ta kobita sie przygląda temu i zero reakcji , ani krzyku ani nie wiem byle czego . no nie no to jakaś żenada . Albo jak koleś spycha z przepaści tego typa z mordą jak neandertalczyk > Nie dośc, że auto leci nienaturalnie jak z procy (nakrecone komputerowo pewnie) to jeszcze cały przód tego auta drivera jest cały i nawet reflektory świecą . Ten film to dla pustaków co takich drobiazgów nie zauważają . Zero dobrej gry aktorskiej . Tam najlepiej zagrał chyba ten synek od tej blondyny.
Powiem Wam , że PSY pasikowskiego to przy tym arcydzieło , a dostał tyle samo punktów. Ten film jest idealny tylko na randkę gdy my sie zajmujemy sobą , a coś sobie tam leci z romantyczną muzą w tle i tyle. To przykład jak reklama może zrobic z totalnego badziewia dobry film , ja się skusiłem kupic na dvd ale to kasa wyrzucona w błoto.
Dobry film to taki ,którego chce się oglądac kilka razy ,a ten taki nie będzie.