PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Mój kolega dostrzegł w napisach początkowych Badalamentiego jako kompozytora muzyki
do filmu Drive. Początkowo mu nie wierzyłem, tym bardziej że na stronach Filmwebu i IMDB
autorem muzyki jest Cliff Martinez, więc musiałem sie upewnić. Ku wielkiemu zaskoczeniu
rzeczywiście w napisach jest - "music by Angelo Badalamenti".

Oto dowód: http://www.fotoszok.pl/show.php/687964_drive-badalamenti.jpg.html

Może ten temat był kiedyś poruszany, ale jednak nigdzie nie mogłem znaleźć na ten temat
informacji.

Buker7

Było. Badalamenti miał robić początkowo muzykę. Oglądałeś wersję która wyciekła do internetu z pierwotnymi napisami początkowymi,

neo_angin

Mam na kompie tą wersję, nie ma ona napisów końcowych i wydaje mi się, że podkład muzyczny w niektórych scenach jest inny niż był w kinie.

ocenił(a) film na 9
0wner2

I w tamtej wersji są faktycznie kompozycje AB, co przywołało oniryczny klimat filmów Lyncha. Ciekawe co się stało, że zmieniono ścieżkę?

tomgor

Nie wiem, ale moim zdaniem te dźwięki ze scen ataku na hotel pasowałyby do Valhalla Rising, ale nie do Drive. Całe szczęście, że zmienili.

ocenił(a) film na 9
0wner2

Biorąc pod uwagę wartkość narracji - tak, biorąc pod uwagę intertekstualne cytaty (atak na bazę gangu w "Blue Velvet") - nie. Niezależnie od wyboru - film jest genialny! :)