PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Jeśli są tu tacy to pytam czy warto oczywiście. Lubię sobie po świetnym filmie przeczytać
książkę na podstawie której powstał.

neo_angin

Z tego co wiem, to książka nie doczekała się polskiej wersji językowej. No i fabuła jest nieco inna.

Dempsey

To nie problem. Czytałem już trochę książek po Angielsku.

neo_angin

nie czytałam, ale już sobie ściągnęłam po angielsku. Zobaczymy czy mnie też tak wciągnie.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Postanowiłem napisać w tym temacie, ponieważ mimo swojego wieku pasuje całkowicie do tego co chcę powiedzieć.

Skończyłem książkę przedwczoraj i podobnie jak w większości przypadków nie ma ona wiele wspólnego z filmem. Owszem, bohaterowie są ci sami, część wydarzeń też się zgadza, ale reszta jest zupełnie inna. I wyszło na jaw, że to Refn, Gosling albo ten gość od scenariusza (nie wiem jak on się nazywa i szczerze powiedziawszy nie obchodzi mnie to, ponieważ tak pokręcił historię z książki, że aż żal) odpowiadają za "sukces" tego wiekopomnego dzieła. Ci trzej panowie zamiast postarać się o oddanie ducha książki brali sobie niektóre wątki na zasadzie losowania opuszczając inne nie mniej ważne. Ktoś powie, że film to nie książka, ale można wydłużyć film do 2 godzin i dodać brakujące części fabuły, zwłaszcza, że były dość ważne. Zamiast tego zaczęli robić pseudo artystyczny film, klejąc na siłę wątki z innych filmów. W książce nie ma waciaka ze skorpionem, wykałaczek, pościgu z wykorzystaniem nowych wersji samochodów z Bullita. Driver też jest bardziej naturalny, normalnie kontaktujący się z innymi ludźmi przez co łatwiej go polubić. Ci, którzy ginęli też ginęli w inny sposób i nie było żadnych młotków, wind ani lateksowych masek. Po raz enty sprawdza się prawda odnośnie adaptacji książek, tylko po co to robić, jeżeli ma się szacunku do materiału źródłowego.

Film ma 5/10 właśnie za ten pseudo artyzm i próbę udawania czegoś czym się nie jest. Jeżeli będę chciał jeszcze raz zapoznać się z historią Drivera, przeczytam książkę, która od tego filmu jest po prostu dużo lepsza.

tycek85

Dzięki za ostrzeżenie przed przeczytaniem książki. Skoro nie ma w niej najlepszych elementów z filmu oznacza to tylko tyle, że prawdziwymi artystami są twórcy filmu Drive, a książka to jakiś przeciętny gniot.

ocenił(a) film na 9
tycek85

podaj autora książki, chętnie bym zobaczył, z góry dziękuję.

ocenił(a) film na 7
gwiazda93

Proszę bardzo: James Sallis. Z tego co mi wiadomo książka jest dostępna tylko po angielsku jak na dzień dzisiejszy, ale użyty w niej język jest raczej prosty i nie powinien sprawić nikomu problemu. Książkę tą można z powodzeniem znaleźć jako ebook w pdfie.

ocenił(a) film na 3
tycek85

Czyli średnio zaawansowani w języku angielskim dadzą radę przeczytać tak ?.

ocenił(a) film na 7
kerkas

Wydaje mi się, że nie powinni mieć najmniejszych problemów z przeczytaniem tej książki.