PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Nastawiałam się na zwykłe kino akcji sugerując się zwiastunem, który widziałam w kinach. Dostałam coś znacznie lepszego - wyważony dramat w bardzo estetycznej oprawie. Trup nie ściele się co dwie minuty, a główny bohater nie rozwala pół miasta uciekając przed 'tymi złymi'. :) Tempo akcji jest jak charakter głównego bohatera, nieśpieszne, ale metodyczne, ale czasami może wybuchnąć. Właśnie, główny bohater jest fascynujący, i nie mówię tu o powierzchowności Goslinga. ;) Driver wydaje się być na początku w miarę porządnym i utalentowanym chłopakiem pomimo tego, że dorabia odwożąc przestepców z włamów. A okazuje się, że jest raczej typem introwertycznego psychola.
Muzyka inspirowana latami 80. jest genialna i nadaje filmowi niesamowity klimat.
Żeby docenić "Drive" trzeba tylko trochę uważniej oglądać niż przeciętny film akcji, do jakich jesteśmy ostatnimi laty przyzwyczajeni. Gdyby "Drive" nakręcono jakieś 20 lat temu to dzisiaj na pewno byłby kultowy, a tak tyle osób kręci nosem, bo jest inny.
Wg mnie 9/10.

ocenił(a) film na 9
milkaway

No proszę, nareszcie ktoś kto nastawił się na kino akcji a otrzymał Drive to docenił kunszt reżyserski i klimat filmu. Zgadzam się w 100%.
Jednak nie zgodzę się z opinią, którą słyszałem parę razy - jakoby film był obrazem kręconym w stylu filmów kat. B lat 80-tych. To jest jednak film najwyższej kategorii, pozbawiony ironicznych postaci oraz wesołego plastiku znamiennego dla filmów z owych lat (nie mówię, że złych - tylko po prostu specyficznych).
Drive to dzieło nieprzeciętne, po prostu usytuowane w tych czasach i nie można go zaszufladkować jako "Action of the 80's". Jest to raczej bliżej nieokreślona mieszanka dramatu z ... nie wiem czym. Sensacją? Romansem? Noir? Jednak nic mi nie pasuje a przylepienie do Drive'a kategorii dramat było by znacznym uproszczeniem. Dlatego wg. mnie filmu tego nie można zgrabnie usystematyzować jakimiś prostymi ramami, co właśnie wpływa poniekąd na jego fenomen.