PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

to jest to co trzyma widza przy filmie. Ale czy aby na pewno? Może niektórzy cenią sobie pościgi (czytając inne komentarze tak stwierdziłem). Fani tego typy fajerwerków będą zawiedzeni ale w sumie to dobrze. Ten film mnie kompletnie zaskoczył, myślałem, że to kolejna szmira coś w stylu "filmu drogi" gdzie bohater jeździ muscle carem z paskami na dachu i mimo to nikt go nie rozpoznaje. Tu jest inaczej. Takiego klimatu nie widziałem już bardzo dawno, żeby nie powiedzieć nigdy. Muzyka jest dobrana idealnie. To po prostu geniusz reżysera i scenarzystów. Nie ma tu wybuchów i przewidywalnych pościgów. Jedyne co zobaczymy to historię pewnych ludzi, coś prawdziwego i chyba prawda najbardziej przemawia do widza. Mógłbym pisać i pisać o tym filmie ale z doświadczenia wiem, że większość czyta tylko tytuł więc dla mniejszości dodam, że:
Rola Goslinga była niewyobrażalnie idealna. Nie wiem czy istnieje aktor bardziej się do niej nadający. Irene... cóż... po prostu piękna Carey Mulligan nadała scenom delikatności. W końcu ten film wydaje się opowiaqdać o delikatności. Tu nawet końcowe zabójstwo wydaje się czymś delikatnym. No i jest ten wiecznie żywy dźwięk amerykańskiego V8 + supercharger to jest po prostu dźwięk silnika, który mówi "ja potrafię". Co prawda nie ma wątpliwości, że jest to wyrób z USA w końcu na co trzecim ujęci widać Toyotę Prius czyli ekologia górą;).
Bez żartów. Jak dla mnie to 10. Jestem pod ogromnym wrażeniem i długo pozostanę a chyba o to właśnie chodzi.