PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Niby film akcji, ale akcji tam jak na lekarstwo. Praktycznie tak jakby nic się nie działo-ale nawet przez sekundę nie dopadło mnie znużenie, a godzina była późna! Niewątpliwie "Drive" ma w sobie magię jakiej od bardzo bardzo dawna nie widziałem w żadnym innym filmie- szczególnie te ostatnie sceny z tą fajną nutką w tle. Naprawdę miałem dylemat czy nie dać 10. Cholera dziwiłem się czemu ludzie dają tak wysokie oceny, w końcu zebrałem się i obejrzałem - SZOK! :) Tutejsi forumowicze jednak znają się na kinie - tylko dzięki Wam zmobilizowałem się i obejrzałem tą perełkę :)

ocenił(a) film na 10
davidstar

Dlaczego? Ten film odczytuje się poprzez muzykę, nocne(przede wszystkim) zdjęcia, wzajemnych spojrzeń bohaterów(Driver i Irene) oraz gry światła(np. scena w windzie). Te elementy tworzą niezwykły, niezapomniany klimat. Główny bohater jest introwertykiem przez co nie wykazuje emocji, ułatwia to nam głównie muzyka i gra spojrzeń bohaterów, ale jak zacznie je uzewnętrzniać to eksploduje(widać to przy rozmowie z Shannonem). Dialogi są tylko uzupełnieniem fabuły. Zakończenie można po swojemu interpretować, nie jest narzucane zbytnio przez reżysera, przez co film zyskuje. Piosenki w filmie - genialne. W samochodzie w nocy - równie wyśmienicie działają co w filmie.
Jedyny film do którego tak często wracam. Pokłony dla Refna! Nr 1 roku 2011.
Pozdrawiam