PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228558
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

przed jego obejrzeniem sporo przeczytałem, wiedziałem mniej więcej czego się spodziewać i zaczarował mnie.. ten spokój, skromne dialogi, symboliczne sceny zapadające w pamięc <SPOILER> "Do you wanna see something? Okay... " , "Sorry for the noise.. - I was going to call the cops.. - I hope you will." no i genialna muzyka, dopasowana do akcji, chociaż nie słuchałem nigdy synth-popu to 3 kawałki niedługo spalą mi odtwarzacz :)

po obejrzeniu nie powiedziałbym że to świetny film. ale po godzinie chciałem do niego wrócić. ten klimat, akcja podszyta takim love story trochę w stylu retro..

JEDYNĄ WADĄ tego filmu jaką tylko potrafię dostrzec jest to, że kiedy oglądam go jakiś 20 raz, pamiętam już wszystkie sceny ;)

ocenił(a) film na 10
Zlom0

SPOILER SPOILER SPOILER !

muszę jeszcze dodać, że ostatnia scena filmu jest mistrzowska i oglądając ją w środku nocy nigdy tego nie zapomnę. Driver siedzi nieruchomo w aucie z raną kłutą, wygląda jakby nie oddychał, tępe spojrzenie wbite w jeden punkt... cisza.. czekasz wieczne 15 sekund na choćby mrugnięcie powieki.. a w tle wyłania się "i'm a real hero, a real human being ... "

jak dla mnie niektóre fragmenty tego filmu powinny przejść do historii.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Marburg

A może Ciebie? Znasz mnie, że sypiesz jak burak?
Co to, już nie mam prawa do własnego zdania, bo jak ty - zapewne wielki znawca kina - uważasz inaczej, to jestem - cytuję - poje bany?

ocenił(a) film na 5
Zlom0

Strzelane do Ciebie było?

ocenił(a) film na 10
Marburg

poziom kreta, a bardziej trolla.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Marburg

dziecko to możesz sobie pajacu mówić jak zrobisz sobie własne i wychowasz. żal du.pe ściska od takich "ynteligentów" jak ty.

ocenił(a) film na 9
Marburg

znalazł się wielki krytyk filmowy wielki MARBURG .... Grrrrrr nie lubię takich ludzi

ocenił(a) film na 5
wojkal_2

Zlom0 - żal dup.e ściska jak się widzi takie wypowiedzi fanatyków jak ty.

wojkal_2 - nie wciskaj się do dyskusji bo do ciebie nic nie mam. poza tym patrzac na ocene to sie ciesze, ze nie lubisz - martwilbym sie jakbys mnie lubil.

Czekam tylko az przyjdzie naprawde wielki krytyk, 0wner2 :D Jak nie znasz to zostan, to jest dopiero ciekawy typ. :) Jego pewnie lubisz bo masz tak samo spaczony gimnazjalny gust jak on.

PS. za krytyka się nie uważam, jak tutaj niektórzy - chcący narzucić swoją wizję (chorą) innym. A jak ktoś ośmieli się mieć inne zdanie to zaczyna się nagonka (mowa o 0wnerze jakby ktoś dalej nie załapywał.......)

ocenił(a) film na 6
Marburg

Trochę od ciebie zalatuje hipokryzją Marburg.
Piszesz "za krytyka się nie uważam, jak tutaj niektórzy - chcący narzucić swoją wizję (chorą) innym. A jak ktoś ośmieli się mieć inne zdanie to zaczyna się nagonka".
Jesteś więc albo hipokrytą albo masz daleko posuniętą sklerozę, bo na całkiem normalny, niezły post Zlom0'a co odpisałeś? "Ty to serio piszesz czlowieku, czy poje.balo cie?"

PS. Też nie jestem zachwycony tym filmem, ale jeśli ktoś jest to mu nie wmawiam, że nie może tak myśleć. W przypadku gdy mam ochotę podyskutować - dyskutuję na argumenty a nie, jak to nazywasz, "gimnazjalne" teksty jakie zaprezentowałeś w drugim cytacie z twoich wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
ageusz

Mi też się bardzo podobał, ale zauważyłem, że wszędzie gdzie Driver panował nad sytuacją miał wykałaczkę w ustach i w tej przed ostatniej scenie czekałem czy ją włoży, i dlatego można jakby przewidzieć następne sekundy ostatniej już sceny.

Danieath

No właśnie! To jest ten motyw, teraz mi uświadomiłeś! W windzie nie miał wykałaczki, tak samo na końcu i wtedy tracił panowanie, za każdym razem gdy miał wykałaczkę wszystko mu wychodziło. No to sprawa wyjaśniona czemu czasami zachowywał się irracjonalnie, dzięki ;)

ocenił(a) film na 5
ageusz

ageusz - odsyłam Cie do użytkownika 0wner2, od tego się wszystko zaczęło.
Może to zbieżność, może zbytnia podejrzliwość, ale mam po prostu przeczucie, że te osoby tutaj to jest również on. Normalnie nie jadę nikomu za to co lubi, czego nie lubi, mnie to nie interesuje. Szkoda, że musiałem to wytłumaczyć, bo wystarczy spojrzeć na kilka tematów o tym filmie i widać działalność tego trolla-fanatyka. Jeżeli Zlom0 to inna osoba to fakt, może przesadziłem. Także uważam, że powinno się rzeczowo dyskutować, jednak w przypadku takiego 0wnera ciężko się powstrzymać momentami...

W kilku tematach wypowiedziałem się w sposób rzeczowy o owym filmie, łatwo można to odnaleźć.

ocenił(a) film na 8
Marburg

Jak w przedszkolu . "To nie moja wina , ja taki nie jestem , to on zacząąąąąąął...." .

Człowieku , dobra rada : jak przepraszasz , to nie rób tego półgębkiem , wskazując jednocześnie na gorszych , bo to dziecinne , nieszczere i niepoważne. Przeproś i już . Nikomu to wstydu nie przynosi.

A co do filmu to broniłem go tutaj parę razy , więc odbiję piłeczkę i zaproponuje poszukanie moich wypowiedzi.

ocenił(a) film na 5
Dzibrill

widze ze niezle sie orientujesz w przedszkolnych realiach, ja niestety dawno juz zapomnialem jak to jest w takowej placowce edukacyjnej... dobra rada dla Ciebie - naucz się odrozniac przeprosiny (i te 'szczere' i te 'polgebkiem, poldupkiem czy czym tam innym') od przyznania się do błędu skoro juz masz ambicje bycia analizatorem ludzkich intencji.
co do trolli jako ogolu zdania nie zmieniam, takich to tylko 'kulturą i sztuką' (zakladam ze nie zalapiesz ale nie chce mi sie Ci tego tlumaczyc)

ocenił(a) film na 8
Marburg

"widze ze niezle sie orientujesz w przedszkolnych realiach, ja niestety dawno juz zapomnialem jak to jest w takowej placowce edukacyjnej... "

Faktycznie nieźle się orientuję... ale to tylko dlatego , że świat jest pełen takich ludzi jak Ty.

" naucz się odrozniac przeprosiny (i te 'szczere' i te 'polgebkiem, poldupkiem czy czym tam innym') od przyznania się do błędu skoro juz masz ambicje bycia analizatorem ludzkich intencji."

I znowu masz rację . To nie była nawet próba przeprosin . Przeceniłem Cię , obiecuję że to się już nie powtórzy.

"co do trolli jako ogolu zdania nie zmieniam, takich to tylko 'kulturą i sztuką' "
a co Ty biedaku możesz mieć wspólnego z kulturą ? I co Ty wiesz o sztuce ? Póki co koncentrujesz się na udowadnianiu , że ani z jednym ani z drugim nie masz za wiele wspólnego.

"zakladam ze nie zalapiesz ale nie chce mi sie Ci tego tlumaczyc"
jaki jest sens pisania do kogoś jeżeli zakłada się że druga osoba nie zrozumie co się do niej pisze ? Prawdopodobnie jest to Twój sposób na onanizację - robisz sobie dobrze pisząc bzdury i ciesząc się że nikt nie może Cię zrozumieć , co ma jakoby dowodzić inteligencji i wykształcenia. Nie dowodzi. Ale za to śmieszy :D.

ocenił(a) film na 5
Dzibrill

"a co Ty biedaku możesz mieć wspólnego z kulturą ? I co Ty wiesz o sztuce ? Póki co koncentrujesz się na udowadnianiu , że ani z jednym ani z drugim nie masz za wiele wspólnego"

a to ze jak stykam sie z taka sztuka jak Ty to mam problem z zachowaniem kultury
dlugo cos konstruowales cięta riposte ;>

ocenił(a) film na 10
Marburg

człowieku, polecam wizytę u specjalisty. jesteś tak żałosny, że już nie chce mi się z tobą dyskutować... jaki owner2?? Spójrz sobie na moje konto, ile czasu je mam, ile filmów oceniałem.

Fakty są oczywiste - wjechałeś na mnie bez powodu z wieśniackim tekstem godnym prawdziwego trolla i teraz nie wiesz nawet jak się wytłumaczyć. Twój argument jest taki, że jestem gimnazjalistą.. a powiem Ci, że szkołę mam już za sobą i to z całkiem dobrymi wynikami, więc daruj sobie takie teksty. Koniec dyskusji, bez odbioru.

Marburg

No teraz prostaku to mam już potwierdzenie jakim tępym plebsem jesteś.

ocenił(a) film na 5
0wner2

:*

ocenił(a) film na 5
0wner2

zaprawde chlopie nie masz pojecia jaka to dla mnie radosc byc uznanym za tepy plebs przez osobnika Twojego pokroju :) wychodzi z Ciebie cala prawda, a to bylo moim zamiarem odkad tylko wdalem sie w pyskowke z Toba. Moze to niektorych nie interesowac, ale nie udzielalem sie dotad w zadnej dyskusji na filmwebie, dopiero sprowokowal mnie 0wner2, poniewaz jechal po ludziach za to, ze skrzywdzili ocena jego najukochanszy film do fapowania. Nastepnie kazdemu kto wytknal, ze film jest sredniakiem (bo jest) lecial tekstem, ze filmu nie zrozumial lub jest za glupi. Wystarczy poczytac moje rzeczowe wypowiedzi (w innym temacie, o tym filmie) lub "kerkasa", ktory idealnie wypunktowal wady filmu oraz przyrownal to cos do prawdziwej klasyki gatunku.
Calosc akcji miala na celu ukazac jakim dwulicowym i ogranicznym czlekiem jest 0wner2, ktory do tego wszystkiego dodaje sobie w opisie, ze jest koneserem i mistrzem cietej riposty. Lecz sie czlowieku!

Marburg

Dawno nie spotkałem tak żałosnych osobników jak ty i kerkas. Kompletnie się nie znają i myślą, że ich zdanie jest cokolwiek warte. Drive jest lepszy od każdego filmu wymienionego przez kerkasa.

Zlom0

Zgadzam się w 100%, ten film jest niesamowity, tyle magii w nim, oglądając go przenosisz się do innej rzeczywistości, jesteś w niej i nie chcesz wychodzić, chcesz już zostać na zawsze w świecie, gdzie miłość jest tak piękna, gdzie źli ludzie zostają odpowiednio ukarani, a bohaterowie żyją wiecznie. Po prostu geniusz, dla mnie najlepszy film w historii ;)