PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

Wspaniały film!

ocenił(a) film na 10

Jak myślicie czy jest szansa ze dostanie nominacje do oskara?trzymam kciuki..!

ocenił(a) film na 8
mania604

Bardzo dobry. Najgorszy w tym filmie jest tytuł

mwilk90

Co ty chcesz od tytułu? Genialny jak i film.

ocenił(a) film na 9
mania604

Jeśli Oskar to chyba za zdjęcia albo reżyserię, bo nie ma Oskara za klimat/atmosferę. Już za samą pierwszą scenę się Oskar należy. No i może jeszcze za pierwszy kawałek Kavinskyego "Nightcall". Za najlepszy utwór też jest Oskar. :)

ocenił(a) film na 10
mania604

bardzo wątpliwe, jednak osobiście nie mam nic przeciwko, zresztą zależy co dostaniemy pod koniec roku... a co do Oscara za zdjęcia murowanym faworytem jest The Tree of Life - jak ten film nie dostanie, to będzie śmiechu warte

Pauleta

Drzewo życia to MOIM ZDANIEM największy niewypał tego roku, ale za zdjecia nominacje powinien dostać. Jeśli chodzi o Drive'a to wątpliwe, że dostanie nominacje w najważniejszych kategoriach (chociaż cholernie bym tego chciał).

ocenił(a) film na 10
Sebu_BGZ

rozumiem że niektórym film mógł się nie podobać, ale zdjęcia w tym filmie są chyba najlepszymi jakie widziałem - musi być Oscar dla ToL

mania604

Kosa - wyjątkowa muzyka, samochody... Napisy (czcionka) kojarzy mi się z GTA VC

ocenił(a) film na 10
mania604

szansa jest. ale wiesz jak jest w akademii. rączka rączkę myje. dostanie czy nie nie zmieni to faktu, że to kultowy film. Myślę, że najbardziej prawdopodobną nagrodą wydaję się być Oscar za reżyserię, ale pewnie jeszcze dużo ciekawych filmów przed nami bo do nominacji jeszcze 3 miesiące.

ocenił(a) film na 9
Jonczyq_2

Kultowy film po 5 miesiącach wyświetlania? Wać Pan tryskasz pompatycznymi słowami jak hydrant na Bronxie.

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

dla mnie i moich znajomych stał się kultowy tuż po pierwszym seansie.

ocenił(a) film na 9
Jonczyq_2

Okradacie banki, miażdżycie facjaty czy zatrudniliście się jako kaskaderzy?

ocenił(a) film na 9
Rzirzi

Organizujecie sią w większe grupy, konwenty?
Przebieracie się za bohatera filmu?
Jeździcie po mieście chevroletami impala i słuchacie ambientu?

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

chevy malibu :) impala jest w serialu Supernatural

Rzirzi

Ja bym z chęcią nabył jego kurtkę i rękawiczki, tylko drogie trochę.

ocenił(a) film na 10
0wner2

a gdzie można kupić?

ocenił(a) film na 9
Rzirzi

Te rękawiczki mają magiczne właściwości. Kiedy driver wkrada się do samochodu rękawiczki znikają na parę sekund by znów się pojawić. Taka kosmiczna technologia musi kosztować.

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

czy miano kultowego przypisuje się tylko starym dziełom?

ocenił(a) film na 9
Jonczyq_2

Tyyaak! Kultowy film skutecznie opiera się upływającemu czasowi- to jedna ze składowych "kultowości". Kultowy to nie synonim bardzo dobrego ani odjechanego czy oryginalnego. Kultowy film ma bezpośredni wpływ na widza.
Zobaczymy czy za 10 lat będzie ktoś pamiętał o Incepcji czy Avatarze. A jaki był boom na Jokera?! No masowy zawrót głowy. Po 3 latach za to cichutko, cichuteńko...

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

o Casablance też cichutko, a mimo tego jest filmem kultowym. Bzdury wypisujesz Rzirzi.

ocenił(a) film na 9
Jonczyq_2

Jak śmiała teza, lecz okazuje się strzałem w kolano.
O Casablance cichutko?!
Zagraj to jeszcze raz , Sam.
To może być początek pięknej przyjaźni.
Ze wszystkich knajp we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść akurat do mojej.
Cytaty weszły do powszechnego kanonu .
Casablanka kojarzy się wyłącznie z filmem a nie z miastem.
Zakochani jeżdżą do Casablanki żeby przeżyć romantyczna podróż.
Casablanka to marka. W złym guście jest mówić nawet, że się go nie oglądało. A film powstał 60 lat temu.
A Drive gdzie? Nawet nie potrafisz uzasadnić tego kultu.

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

w windzie

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

narąbało im się w głowie z tą kultowością, dałeś im argumenty, ale oni dalej swoje. I ty się dziwisz, że komuś nerwy puszczają w rozmowach z ludźmi na filmwebie.

ocenił(a) film na 9
powrot_glodzilli

Wybacz mój drogi, ale nigdy nie chciałbym być razem z Tobą w windzie... a może jednak ;*****
Winda to co najwyżej remarkable scene.
powrot_glodzilli Udzielam się tylko na forum Drive i to tylko z przekory, bo walczę z wyznawcami (kultu - hi hi) Drive. Wiem, że bagienko Filmwebowych potyczek wciąga, ale nie zamierzam wychodzić poza to korytko. Filmweb służy mi tylko do katalogowaniu obejrzanych filmów. Nie mam zamiaru dzielić się więcej swoimi wrażeniami z ludźmi, którzy nie podzielają mojej pasji. I dlatego nie widzę sensu walczyć z wiatrakami (bo to przecież Twój manifest wzbudziłe we mnie creative trolla).

Jam jest Rzirzi a to jest me epitafium do dwóch typów ludzi- wyznawców i profanów każdego filmu na Filmweb:
http://www.youtube.com/watch?v=MTc3zcnIZOw&feature=related
Kszsz over

ocenił(a) film na 10
Rzirzi

Widzisz, mimo, że się ze mną nie zgadzasz co do manifestu, to dzięki rozmowom wiemy też, że mamy jakieś wspólne myśli np. dotyczące tego , że nie jest to jeszcze film kultowy. Miło się gawędziło. Do usłyszenia.

mania604

Z pewnością zasłużył na wiele. Ale póki co wszystko wskazuje na to, że szanse na jakąkolwiek nominację są praktycznie martwe - obawiam się, że w tym kontekście podzieli los "Shutter Island" czy "FC". Brak wyróżnienia dla Refna będzie można zakwalifikować niemal jako zbrodnię... Jeszcze niedawno przynajmniej Albert Brooks był otoczony jakimś "oscarowym buzzem", ale to też się już rozmyło. Szkoda, szkoda. Goslinga co najwyżej wyróżnią nom. do Globa - i najpewniej nie za "Drive".

ocenił(a) film na 10
Galadh

a od czego to skrót FC? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć

ocenił(a) film na 9
mania604

Nikt nie dostanie oskara. Niestety. Mam wrażenie, że na akademii oleją ten film - arcydzieło ciepłym moczem. Powinien być oskar przede wszystkim za reżyserkę, zdjęcia, grę aktorską i muzykę. W tej kolejności.

ocenił(a) film na 10
trojan87

Rzadko kiedy zdarza mi się widzieć film dobrze wyreżyserowany, z dobrymi zdjęciami z taką grą aktorską i idealnie dobraną muzyką, muszę przyznać, że dla mnie to ta muzyka tworzy w dużej mierze ten film, nadaje mu wraz z grą głównego bohatera to coś w środku,