PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175770
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Widziałam sporo konfliktów tu na forum, który Darcy jest lepszy- MAcfadyen czy Firth i osobiście stwierdzam.. że obaj mi się podobają. Każdy za coś innego. Colin to uosobienie doskonałych manier, obycia, inteligencji i robi niesamowite wrażenie całością ;) Z kolei nowy pan Darcy jest bardziej bezpośredni - chyba tak to mogę ująć, wcale nie wygląda jak 'zbity pies' ;) i ma piękne oczy ;) Gdybym miała wybrać lepszego - nie umiałabym, nie da rady ;)

ocenił(a) film na 5
kornelia233

poza tym, nie jest konieczne by zapachy przechodziły przez ekran, pewne rzeczy wiadomo jak "pachną". A wyśmiewanie sie z kogoś bo napisał swoje zdanie (które de facto podzielam, rzeczywiście widać brud, a była to przecież rodzina z wyższych sfer wiec świnie nie powinny biegać nawet po przedpokoju) jest również obraźliwe. Jak wiadomo nie zawsze wszystko mówi sie wprost....

ocenił(a) film na 4
kornelia233

kornelia233 zobaczyłam sobie teraz w twoje ulubione filmy i aż serce mi stanęło z radości :P Widzę, że ty też jesteś bollymaniaczka :P Przepraszam, że to tu piszę bo to nie jest na to temat ale u kornelii się nie da.

ocenił(a) film na 5
LeNa__

LeNa jesli miałabyś ochote odezwać sie, no nie wiem pogadać (o bolly:)) czy coś to daj znać na maila: kornelia233@wp.pl

ocenił(a) film na 4
kornelia233

Właśnie wysłałam do ciebie maila a jakbyś chciała to wejdź do mnie na profil, poczytaj i skomentuj :D

LeNa__

Nie obrzydzała mnie tak ta świnia jak moment w którym pani Bennet patrzy na genitalia tego zwierzęcia....
Albo kiedy bo balu u Bingleya, Pani Bingley przygotowywuje miksturę z jajka aby wyleczyć kaca. ( XIX wieczna kobieta i kac!!!!). Jak widać zwyczaj ten miał swoje korzenie dużo wcześniej niż myślałam :)

ocenił(a) film na 10
Melah

Przeczytałam dopiero teraz dyskusje nuśki16 z Leną. Lena ty jesteś denerwująca. Grasz wszystkim na nerwach. Jeśli ktoś nie lubi bollywodu
to nie zna się na filmach, co? Przynajmniej ty tak myślisz , bo ja nie. Twój brat śmieje się z moich wypowiedzi?? Jasne. Kłamstwo.
Wersja z 2005 jest lepsza od tej z 2004. I nawet już nie pisz że filmy boolywodzkie cieszą się coraz większym uznaniem. NIE. My tu piszemy o filmie bollywodzkim DiU a nie o innych, więc nie broń go że jakieś inne filmy bollywodzkie cieszą się coraz większym uznaniem. Film z 2004 był taki ęą gorszy od tego z 2005.

ocenił(a) film na 4
Aniass_La_Ct

O Boże aszubko twoja wypowiedź znów okazała się dla mnie jedną wielką kupą śmiechu :D Jesteś genialna :D Występujesz może w kabarecie? Jak nie to proszę cię zapisz się tam :D A co do Bollywoodu znów osoba która się nie zna to się wypowiada weź dziecko poucz się czegoś zamiast pisać tu głupoty bo jak nie denerwujesz ludzi na DiU z 1995 roku to tutaj się przenosisz. Hipokryzja w pełnym calu :D I naucz się czytać bo ja nie bronię wersji z 2004 roku ona musiała być inna przez to, że nie była w epoce Jane Austen jakbyś nie wiedziała. Może trzeba ci wszystko pisać wyraźnie i drukowanymi co? :P Będę czekała z wielką tęsknotą na następną kupę śmiechu czyli twój kolejny post :D A mój brat to już wogóle chyba się poryczał ze śmiechu :P
A jak byś nie czytała to nuśka16 sama zaczęła z produkcjami bolly więc naucz się czytać wyraźnie dziecinko :P Twoja najzagorzalsza fanka na tym forum :D

LeNa__

Dziewczyny!! Wydaje m i się, że ten temat nie jest odpowiednim miejscem na tego typu kłótnie więc przestańcie! Możecie założyć osobny temat i tam, do woli, wyrażać swoją opinię na temat bollywoodu.

ocenił(a) film na 4
Melah

Mela ja nie wiem po co aszubko znowu wspomina o bollywoodzie jeżeli przestaliśmy już o tym gadać z inną osobą, ja tylko odpowiadam. Widać, że jak się chcę zbić psa to zawsze się kij znajdzie :D

ocenił(a) film na 7
LeNa__

Droga Leno, wiemy już, że filmy z bollywoodu są świetne i wspaniałe i każdy kto twierdzi inaczej jest ignorantem. Jednak jak już pisałam parę postów temu nie są one tematem tego forum, dlatego jeszcze raz proszę nie przekonuj nas do nich znowu, bo nie wiem jak inni, ale ja drugiego takiego wykładu ponownie nie zniosę. I jeszcze jedna mała prośba: zechciej wyrażać się bardziej kulturalnie i nie obrazać innych uczestników tego forum.

ocenił(a) film na 4
undula

nuska16 jakbyś nie umiała czytać to właśnie napisałam, że już ta rozmowa się zakończyła i nie martw się ja też nie zniosłabym kolejnego tłumaczenia. Co do obrażania popatrz też na drugą osobę bo jesteś teraz jednostronna. Koniec tematu nie chce mi się już tu polemizować.

ocenił(a) film na 7
LeNa__

Więc gdybym umiała czytać... Tylko tak się składa, że analfabetyzm w Polsce wynosi ok 1%. To są dane na 2004 rok, ale nie sądze aby od tego czasu mogło się tyle zmienić. Jeśli to miał być joke to Ci tak jakby trochę nie wyszedł. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
LeNa__

Więc gdybym umiała czytać... Tylko tak się składa, że analfabetyzm w Polsce wynosi ok 1%. To są dane na 2004 rok, ale nie sądze aby od tego czasu mogło się tyle zmienić. Jeśli to miał być joke to Ci tak jakby trochę nie wyszedł. Pozdrawiam

LeNa__

Chciałam załogodzić sytuację ale widzę, że rozpętałam wojnę na nowo

ocenił(a) film na 4
Melah

Mela nie przejmuj się ja już nie będę odpowiadała na dziwne, śmieszne i wyprowadzające z równowagi posty. Nuska to nie był żart więc tak czy siak nie mógł nie wyjść. Jeżeli chcesz pogadać o bollywoodzie (o którym tak naprawdę nic nie wiesz bo z tego co tu czytałam to nie oglądałaś z tych filmów żadnego albo bardzo mało. Z bollywoodem jest jak z hollywoodem ma złe i dobre produkcje) to zapraszam na forum o bollywoodzie a nie DiU, mówię to bo zaraz wyjdzie, że to ja zaczęłam mówić na tym całym forum o nim chociaż tak nie było.

ocenił(a) film na 7
LeNa__

tak czy siak Twój post był nieco dziwny. I naprawdę nie jest tak, że wszyscy sprzysięgli się, żeby Cię oczerniać. To ja zaczęłam to z bollywoodem, przyznaję, głupio zrobiłam. Ale gdybym wiedziala, że wywiąże się z tego tak zażarta "dyskusja", nie robilabym tego. Czy możemy już wreszcie skończyć ten temat???

ocenił(a) film na 7
undula

Wracając do tematu, czy ktoś widzial inne wersje "DiU" niż 2005, 2004 i 1995?

ocenił(a) film na 4
undula

Mam nadzieję, że to, że teraz odpiszę nie będzie wzięte przeciwko mnie :P Widziałam wersję z 1940 roku. Wersja dziwna ubrania są wyjęte jakby z "Przeminęło z Wiatrem" czyli nie z tej epoki. Charaktery niby przypominają książkowe ale brak im polotu. Nawet Laurance Olivier geniusz tamtych czasów mnie nie powalił na nogi swoją interpretacją Pana Darcy (a w Wichrowych Wzgórzach to zrobił :P). Są nie które zmiany np. Lady Ceathrine nagle się okazała miłą staruszką udającą jędzę i tak naprawdę lubiła Elizabeth.
Oglądałam jeszcze wersję z 2003 roku czyli przełożoną na nasz czasy ale to już jest kompletna pomyłka. Jeżeli nie podobało ci się pomieszanie bolly/holly to nie sądzę aby ta ci się spodobała.

ocenił(a) film na 4
LeNa__

A i o ile pamiętam to w tej starszej nie było balu u Pana Bigley tylko piknik sobie urządzili więc dosyć dziwne :P

ocenił(a) film na 10
LeNa__

LeNo, kiedyś napisałaś że scena na wrzosowisku byłaby odebrana w tamtych czasach jako celowe spotkanie kochanków. Jednakże podczas pobyty w Kent Darcy'emu i Lizzy niejednokrotnie zdarzało sie spacerować razem i to nawet tam , gdzie "dokąd nikt inny nie zaglądał"

ocenił(a) film na 10
LeNa__

LeNo, napisałaś kiedyś, że scena na wrzosowisku byłaby wówczas odebrana jak spotkanie kochanków. Jednakże Darcy'emu i Lizzy podczas pobytu w Kent niejednokrotnie zdarzyło się spacerować razem, w dodatku "tam dokąd nikt inny nie zaglądał"

ocenił(a) film na 4
Monika_70

Bo oni mieli ustalone godziny spacerów a raczej one, i noc w życiu by się nie kwalifikowała.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

ale scena na wrzosowisku raczej była o świcie

ocenił(a) film na 4
Monika_70

Tak to był może i świt ale to nie była jeszcze pora na spacer, czy wy myślicie, że ja pisze to po to aby zrobić wam na złość? Tak poprostu było nie moja wina.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

Ok, nie czepiam się już :P. Czy możesz mi LeNo powiedzieć, czy istnieje scena która Ci się w filmie podobała?

ocenił(a) film na 4
Monika_70

Hmmm może jakbym oglądnęła jeszcze raz to bym ci powiedziała, ale jak narazie to niestety nic mi się nie podobało. Dla mnie ten film jest poprostu zbyt odchodzący od epoki, książki i dodatkowo źle zagrany i nic na to nie poradzę ani ja ani wy bo mnie nie przekonacie a ja was też nie.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

nic Ci się nie podobało??? Dobrze, to może wymienisz mi scenę z serialu która Ci się nie podobała?

ocenił(a) film na 4
Monika_70

A o co ci chodzi! To może ty mi wymień scenę w filmie która ci się nie podobała! Mam cię kłamać bo tobie się tak podoba! Napisałam, że nie podoba mi się i to powinno wystarczyć, nie będę kogoś uszczęśliwiać na siłę.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

Spokojnie, to żaden spisek czy intryga :P Po prostu chcę Ci pokazać, że jesteś trochę nieobiektywna ( nie podoba Ci się żadna scena z filmu, a złej sceny z serialu nie wymieniasz). i ja nie chcę nikogo na siłę uszczęsliwiać:D Sorki, jeśli Cię uraziłam

ocenił(a) film na 4
Monika_70

Film oglądałam zbyt dawno aby trzepać z rękawa scenami...przykro mi ale do głowy przychodzą mi tylko te denerwujące. Jaka mi się scena z serialu nie podobała...tutaj jest pies zbity bo mi się każda podobała...uważam, że serial jest idealny i tyle. Nie no ja przepraszam, bo zbyt szybko na ciebie naskoczyłam.

ocenił(a) film na 10
LeNa__

Co do filmu: nie podobała mi się scena przedstawienia sióstr Bennet panu Darcy'emu i Bingleyowi oraz scena w kościele

ocenił(a) film na 4
Monika_70

No teraz nie chce, żeby wyszło, że jestem wogóle na film z rogami :P Ale mnie się ogólnie nie podoba jak ktoś rozmawia w kościele więc to też mnie wkurzyło :P

ocenił(a) film na 10
LeNa__

Wiesz, jestem zwolenniczką filmu ale dostrzegam w nim sceny nie do końca udane :D

ocenił(a) film na 4
Monika_70

O już wiem w serialu nie podoba mi się, że państwo Gardnier są tacy starzy! Widzisz wymyśliłam a raczej przypomniałam sobie :D Trzymajcie kciuki za mnie bo mam dzisiaj egzamin z historii Arabów ;( Pozdrawiam!!!

Monika_70

Świt dla większości to jeszcze noc :P <za krótkie>

ocenił(a) film na 10
Melah

Zależy dla kogo, bo dla mnie nie. <za krótki> <za krótki>

Aniass_La_Ct

Napisałam przecież, że dla większości a nie dla wszystkich!!!!

ocenił(a) film na 10
Melah

wiem, wiem :) <za krótki> <za krótki> <za krótki>

trifle

Matthew Macfadyen oczywiscie ze jest lepszy...

nila2

Nie, to Firth jest lepszy...

ocenił(a) film na 10
Melah

ech. znowu.
<za krótki> <za krótki> <za krótki>

Aniass_La_Ct

Daj spokój, ja sobie tylko żaryje a ty już

ocenił(a) film na 10
Melah

udany żart Melo. < za krótki> < za krótki>

Aniass_La_Ct

tak udany, bo ja nie biore wszystkiego na poważnie tak jak ty i dzięki temu nie musze sie ciągle kłócić (również tak ja ty)

ocenił(a) film na 10
Melah

przyznaje-kłóciłam się, ale już nie. to ty się kłócisz.Ja nie kłócę się z Tobą.
w ogóle nie wiem skąd te pretensje do mnie. [?]
śmieszy mnie dużo rzeczy. z twojego żartu jednak nie śmiałam się.

Aniass_La_Ct

Właśnie tym komentarzem starasz sie ze mną pokłócić. Nikt ci nie każe śąmiać się z mojego żartu, bo nie miał on na celu nikogo śmieszyć, zwłasza ciebie. Ja sie z nikim nie kłóce, bo nie mam tego w naturze wiec nie zarzuicał mi tego.

ocenił(a) film na 10
Melah

nie reaguję na dziecięce zaczepki.!

Jakieś 2 dni temu zaczęłam ponownie oglądać serial DiU i muszę
przyznać że w nim jest więcej sytuacji z których można się śmiać.
Śmieszne postaci.!

Jednak dalej upieram się że wersja 2005 jest fajniejsza chociaż
mniej wierna książce.!

ocenił(a) film na 5
Aniass_La_Ct

moze jakbym nie ogladała wczesniej serialu to flm z 2005 wydałby mi sie dobry, jednak ogladajac w tej kolejnosci (serial a pozniej film) nikt nie zdoła mnie przekanac ze film jest lepszy.....choc moze to zalezy równiez od wieku ogladającego.

Aniass_La_Ct

Ni mów, że jestem dzieckiem, jeżeli tego nie wiesz, tym bardziej że to ty sie przyczepiłas

ocenił(a) film na 5
Melah

primo - pisałam ogolnie, nie zwracając sie do nikogo w szczególności, wiec i nie do ciebie
secundo - coś w tym musi być skoro poczułas sie dotknięta
tetrio- nie czepiałam się:)