Film dla koneserów starszych obrazów, szczególnie dla tych interesujących się sensacyjnymi wydarzeniami z przeszłości(w tym przypadku planowanym i przygotowywanym zamachem na byłego prezydenta Francji). Zawarto w filmie wiele niuansów dotyczących osoby niedoszłego zabójcy - Szakala. Ocena 9/10.
Tylko dla osób średnio poruszających się w takich klimatach wskazana jest cierpliwość i okazanie filmowi pewnej dozy wotum zaufania - całe dzieło zamyka się w dość sporym obrębie czasu.
Widzę, że znasz się na rzeczy więc może poleciłbyś obrazy podobne do "Dnia Szakala"?
Możesz popróbować z np. "Na linii ognia" z Clintem Eastwoodem, dość dobry film a i tematyka całkiem interesująca.
Z Eastwoodem widziałem ten film. Chodzi mi o filmy typu Dzień Szakala na podstawie książek albo na faktach. Coś w tym stylu.
Tak na poczekaniu przychodzą dwie dobre pozycje na podstawie książek: tematyka obozowa - ciekawy film "Król Szczurów" - 1965 r. i szpiegowska: np. niezły "Szpieg" 2011r.
Jeżeli nabiorę ochoty może w przyszłości zaliczę "Walkiria" z 2008 roku o niedoszłym zamachu na wodza III rzeszy. Możesz popróbować, podobno niezły ale jeszcze nie oglądałem. Jest kilka filmów właśnie o tej tematyce - zwróć uwagę na filmwebową wyszukiwarkę.
*nieskutecznym zamachu. Możesz popróbować z literaturą Wołoszańskiego - zarówno historyczną jak i fikcyjną. Poszperaj sobie trochę na temat jego książek i powstałych na ich kanwie ekranizacji. Mnie osobiście przypadł do gustu kilkunasto odcinkowy serial "Tajemnica twierdzy szyfrów" i nie zrażaj się tym że podobno podpisał dokument o współpracy z SB - jako historyk, badacz reprezentuje wysoki poziom profesjonalizmu.
Walkire z 2008 roku oglądałem. Mi osobiście nie przypadł do gustu. Sporo rzeczy mi się nie podobało. Wołoszańskiego lubię chociażby za Tajemnice XX wieku które do tej pory sobie od czasu do czasu oglądam. Dzięki za tytuły które wymieniłeś. Postaram się je obejrzeć jak najszybciej.