PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=507421}

Dziewiąty legion

The Eagle
2011
6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 31656
7,0 5 krytyków
Dziewiąty legion
powrót do forum filmu Dziewiąty legion

Główny bohater na jednym ze zdjęć jedzie na koniu i widać strzemię ! ! !
To może jeszcze powinni uzbroić legionistów w muszkiety!

danszep22

Akurat o tym że strzemiona wymyślono w Korei w 5 wieku wie niewielu. To jestem w stanie wybaczyć, ale skórzanych zbroi już nie.

ocenił(a) film na 4
Fredu

Strzemiona "przywieźli" do Europy Hunowie o ile pamiętam, więc ten II wiek ciężko wybaczyć:)

ocenił(a) film na 4
Mims

No może Awarowie, tak czy inaczej "troche" później:)

danszep22

Wszystko tam wygląda na fantasy. Wiele rzeczy razi mocniej.

ocenił(a) film na 9
KLAssurbanipal

Co się tak czepiacie? Zobaczymy co z tego będzie :P
Bez nerwów :)

Makusiek

Mnie bardziej niepokoi wygląd wszystkiego jak w: Centurionie i Królu Arturze

KLAssurbanipal

...to sam nakręć film o bitwie diadochów pod Ipsus w 301 rpne.

Magister_Perotinus

Nie bardzo rozumiesz co mam na myśli. Nie chodzi już o to by film opowiadał o innych czasach wojen rzymskich, lecz o to że tu wszystko wygląda na fantasy. Ani Rzymianie, ani Piktowie tak nie wyglądali. Asterix i Obelix przypominają bardziej z ubioru i uzbrojenia Celtów z Brytanii niż ci ''indianie'' widoczni na trailerze tego filmu. Jak już kręcą film o tematyce starożytnej to niech to jakoś przynajmniej mniej więcej przypomina epokę a nie kolejnego 13stego wojownika.

P.S. Pisanie ''nie podoba się to sam nakręć'' jest nieco dziecinne. Forum nie służy wyłącznie wyrażaniu pochwalnych opinii, bo jaki sens miałaby dyskusja?

ocenił(a) film na 6
KLAssurbanipal

ja sie dopisze do kolegi KLA ;) nie znam sie na historii za mocno ale widac ze jak kreca filmy gdzie wystepoje starorzytny rzym to wszyscy tak samo wygldaja ;/ w kazdym filmie, a wiadomo ze na przestrzeni wiekow, ubior ich sie zmienial, tak samo to dotyczy wynalazkow jak np te zkorzane zbroje.. amerykańce poprostu ida na łatwizne przy robocie takich filmow.