PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249388}

Dziwny lokator

El Habitante incierto
2004
6,5 2,8 tys. ocen
6,5 10 1 2812
6,0 2 krytyków
Dziwny lokator
powrót do forum filmu Dziwny lokator

Że takie genialne filmy przechodzą bez echa nawet w Polsce. Na filmwebie marne 356 głosów. Twórcy pokazali jak stworzyc klimat. Nie trzeba paranienormalnych stworzeń, czy kosmicznej technologii. Wystarczy dobra muzyka i film pobudza lepiej niż kawa. Za to kocham hiszpańskie kino, zawsze czymś zaskoczy. Polecam z całego serca i chyba zmienie z 9 na 10, bo to się w pale nie mieści, żeby ten film miał tylko 6,8. Ale w sumie jest bardzo trudny, stąd też jak ktoś nie uważa podczas oglądania i potem nic nie łapie to zaniża ocenę. Jak dla mnie majstersztyk :D Proszę, znacie może inne filmy, w których trzeba trochę pomyślec? Ja mogę jeszcze polecic na przykład "Piąty wymiar" chociaż to trochę co innego to również trzeba się skupic.

pitrak9322

Jes trudny, tu się zgodzę. Jak sam film wskazuje: połączenie Psychologicznego filmu z dramatem jest często w konsekwencji trudnym do zrozumienia projektem. Czasami amator horrorów postanawia obejrzeć tą produkcje i stwierdza. że nie tego się spodziewał, bo nic nie rozumie i zaniża ocene, a film jest naprawdę dobry. Hiszpańskie kino pokazało, że ma w swojej kinematografii perełki. ;)

ocenił(a) film na 7
pitrak9322

Niezły był, myślałam że będzie banalny i skończy się inaczej, lubię takie filmy. Podobne są filmy Davida Lyncha, ale one są znacznie bardziej zagmatwane - Mullholland Drive chyba najlepiej obejrzeć na początek, poza tym Króliki, a Inland Empire to już jak dla mnie wyżyny zagmatwania, jest nad czym myśleć :) A i ciekawy był "Wynalazek" z 2004r, musiałam go oglądać analizując instrukcję znalezioną gdzieś w necie na temat kolejności wydarzeń :)

ocenił(a) film na 7
dead_evil

Jeden duży obłęd,ale dobrze się oglądało , też mieliście skojarzenia ze ,,Słodkimi snami" albo oczami Julii ?

ocenił(a) film na 7
Julas_fw

Dobry do rozkminy jest Heartless- W świecie demonów <3