Jedyne co w nim było dobre, to ścieżka dźwiękowa.
A tak poza tym - wytłumaczcie mi, bo może przysnąłem w kinie - dlaczego obywatele Elizjum nie udzielali pomocy medycznej obywatelom planety Ziemia?
Nie ma co wyjaśniać. Spójrz na siebie, swój dom, na sąsiadów na Polskę. Dlaczego politycy nam nie pomogą? Bo to samolubne cioty - masz odpowiedź. Niestety świat tak jest ułożony od tysiącleci są lepsi i gorsi, lepsi mają dobrze i nie robi im różnicy czy ktoś mieszka pod mostem czy w malutkim mieszkanku i czy mają z czego się utrzymać
Ten komentarz nie jest obraźliwy
Nie poczułem się obrażony. Tak to sobie oczywiście wytłumaczyłem. No ale myślałem, że jest jakiś inny powód.
Innym powodem może być fakt iż Ziemia była już i tak maks przeludniona a tego typu maszyny z tego co ja zrozumiałem zapewniały długowieczność (czy nawet nieśmiertelność) a więc było by to nie na rękę rządzącej kaście (trudniej utrzymać porządek itp.) a bez owych maszyn selekcja naturalna robiła swoje.
Powinno byc spojrz na siebie, swoj dom, na sasiadow, na Polske i pomysl jak czesto pomagasz tym ktorzy maja gorzej od Ciebie ? Ludzie tacy sa po prostu, tylko mala garstka stara sie cos zmienic, komus pomoc, reszta po prostu zyje i nie zawraca sobie glowy innymi. I tak jest na kazdym poziomie, nie tylko bogatych i wplywowych, wsrod nich tez zdarzaja sie ludzie pomagajacy innym np Bill Gates i ludzie majacy innych raczej w glebokim powazaniu np Jobs. A ze sa na swieczniku to jest to moze bardziej widoczne.
Każdy z nas płaci podatki, wysokie podatki, które idą na pomoc społeczną dla przeróżnych potrzebujących, więc nie generalizuj, a taki Jobs myślę, że od swojej fortuny płacił dużo, po drugie bezinteresowna pomoc demoralizuje, spójrz na czarnych w gettach w USA, jedyne co może pomóc biednemu wyjść z biedy to uczciwa praca, którą może mu zapewnić jedynie ten straszny kapitalista. Bo co z tego, że Ci mieszkańcy ziemi w świecie filmu dostaną kapsuły i będą żyli wiecznie, co będą jedli? gdzie mieszali? skąd wezmą wodę? utopia
Generalizacja jest pisanie o samolubnych ciotach. Z getta tak latwo sie nie wyrwiesz. Ilu znasz w Polsce takich osob ktore sie wyrwaly z postpgrowskich wsi? Kazdy placi podatki i reszte ma w powazaniu. Jobs mial, a Gates nie ma i to jednak jest roznica pewna. Nie pisalem nic o bezinteresownej pomocy. To twoja nadinterpretacja.
Ale to nie zmienia faktu że żyjemy biedniej od choćby polityków którzy mają miesięcznie 5000-14000 więc...
Zyjesz tez biedniej od inzynierow ktorzy maja 5k-20k i co ich tez nazwiesz ciotami? Ktos musi byc politykiem, jak chcesz tez mozesz sprobowac.
Obrazasz tylko tych wszystkich ktorzy ich wybrali. Bo jak swiadczy o ludziach ze wybrali samych idiotow i cioty ?
A wracajac do filmu to po obejrzeniu mialem wrazenie ze film byl sponsorowany przez "nielegalnych" w USA i nakrecony dla ich pokrzepienia serc, a przeslanie mialo brzmiec: "ktos kiedys wlamie sie do systemow USA i da wszystkim obywatelstwo". Teraz to wyglada jak na filmie obywatele maja ubezpieczenie (dzieki Obamie) i moga sie leczyc w dobrze wyposazonych szpitalach (nie wiem jak to ubezpieczenie dziala w rzeczywistosci, ale przynajmniej w zalozeniu daje dostep do bezplatnego leczenia), a "nielegalni" maja do dyspozycji darmowe "charytatywne" kliniki i nawet jakby ich bylo stac to nikt ich nie ubezpieczy prywatnie (to jakies 1000$ miesiecznie wiec raczej nie maja tego problemu).
Mysle ze warto poznac w jakim srodowisku i w jakim kraju wychowywal sie rezyser. Poczytasz historie RPA zrozumiesz rezysera.