PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142757
6,0 35 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

Jedyne co w nim było dobre, to ścieżka dźwiękowa.

A tak poza tym - wytłumaczcie mi, bo może przysnąłem w kinie - dlaczego obywatele Elizjum nie udzielali pomocy medycznej obywatelom planety Ziemia?

ocenił(a) film na 7
wolflt

Nie ma co wyjaśniać. Spójrz na siebie, swój dom, na sąsiadów na Polskę. Dlaczego politycy nam nie pomogą? Bo to samolubne cioty - masz odpowiedź. Niestety świat tak jest ułożony od tysiącleci są lepsi i gorsi, lepsi mają dobrze i nie robi im różnicy czy ktoś mieszka pod mostem czy w malutkim mieszkanku i czy mają z czego się utrzymać

Ten komentarz nie jest obraźliwy

ocenił(a) film na 7
AnthonyCole

Co do filmu to świetny :)

ocenił(a) film na 8
AnthonyCole

Popieram :)

AnthonyCole

Nie poczułem się obrażony. Tak to sobie oczywiście wytłumaczyłem. No ale myślałem, że jest jakiś inny powód.

ocenił(a) film na 7
wolflt

Innym powodem może być fakt iż Ziemia była już i tak maks przeludniona a tego typu maszyny z tego co ja zrozumiałem zapewniały długowieczność (czy nawet nieśmiertelność) a więc było by to nie na rękę rządzącej kaście (trudniej utrzymać porządek itp.) a bez owych maszyn selekcja naturalna robiła swoje.

AnthonyCole

Powinno byc spojrz na siebie, swoj dom, na sasiadow, na Polske i pomysl jak czesto pomagasz tym ktorzy maja gorzej od Ciebie ? Ludzie tacy sa po prostu, tylko mala garstka stara sie cos zmienic, komus pomoc, reszta po prostu zyje i nie zawraca sobie glowy innymi. I tak jest na kazdym poziomie, nie tylko bogatych i wplywowych, wsrod nich tez zdarzaja sie ludzie pomagajacy innym np Bill Gates i ludzie majacy innych raczej w glebokim powazaniu np Jobs. A ze sa na swieczniku to jest to moze bardziej widoczne.

ocenił(a) film na 5
kalafiorek_zielony

Każdy z nas płaci podatki, wysokie podatki, które idą na pomoc społeczną dla przeróżnych potrzebujących, więc nie generalizuj, a taki Jobs myślę, że od swojej fortuny płacił dużo, po drugie bezinteresowna pomoc demoralizuje, spójrz na czarnych w gettach w USA, jedyne co może pomóc biednemu wyjść z biedy to uczciwa praca, którą może mu zapewnić jedynie ten straszny kapitalista. Bo co z tego, że Ci mieszkańcy ziemi w świecie filmu dostaną kapsuły i będą żyli wiecznie, co będą jedli? gdzie mieszali? skąd wezmą wodę? utopia

Gracjanus

Generalizacja jest pisanie o samolubnych ciotach. Z getta tak latwo sie nie wyrwiesz. Ilu znasz w Polsce takich osob ktore sie wyrwaly z postpgrowskich wsi? Kazdy placi podatki i reszte ma w powazaniu. Jobs mial, a Gates nie ma i to jednak jest roznica pewna. Nie pisalem nic o bezinteresownej pomocy. To twoja nadinterpretacja.

ocenił(a) film na 7
kalafiorek_zielony

Ale to nie zmienia faktu że żyjemy biedniej od choćby polityków którzy mają miesięcznie 5000-14000 więc...

AnthonyCole

Zyjesz tez biedniej od inzynierow ktorzy maja 5k-20k i co ich tez nazwiesz ciotami? Ktos musi byc politykiem, jak chcesz tez mozesz sprobowac.

ocenił(a) film na 7
kalafiorek_zielony

Sorry jeśli kogoś obraziłem ale wiesz chyb o co mi chodzi.

AnthonyCole

Obrazasz tylko tych wszystkich ktorzy ich wybrali. Bo jak swiadczy o ludziach ze wybrali samych idiotow i cioty ?

A wracajac do filmu to po obejrzeniu mialem wrazenie ze film byl sponsorowany przez "nielegalnych" w USA i nakrecony dla ich pokrzepienia serc, a przeslanie mialo brzmiec: "ktos kiedys wlamie sie do systemow USA i da wszystkim obywatelstwo". Teraz to wyglada jak na filmie obywatele maja ubezpieczenie (dzieki Obamie) i moga sie leczyc w dobrze wyposazonych szpitalach (nie wiem jak to ubezpieczenie dziala w rzeczywistosci, ale przynajmniej w zalozeniu daje dostep do bezplatnego leczenia), a "nielegalni" maja do dyspozycji darmowe "charytatywne" kliniki i nawet jakby ich bylo stac to nikt ich nie ubezpieczy prywatnie (to jakies 1000$ miesiecznie wiec raczej nie maja tego problemu).

ocenił(a) film na 7
wolflt

Mysle ze warto poznac w jakim srodowisku i w jakim kraju wychowywal sie rezyser. Poczytasz historie RPA zrozumiesz rezysera.

wolflt

Muzyka jest na prawdę świetna. Film sam w sobie jednak nie zachwyca, oprócz dobrych efektów specjalnych. Polecam zapoznać się z recenzją tego filmu przed pójściem do kina: http://youtu.be/adI_yRL-Y0g