Trzeba szukać, dużo info jest o tym. Na innej planecie akcja. Tyle wiadomo, coś tam mi świta o jakimś statku Elysium, ale to chyba do innego filmu ktoś przytaczał.
D9 2 prawdopodobnie po Elysium.
Jak to propozycje?? filmu nie oglądałeś?? Przecież było pokazane, że powstał D10 i chcieli ich tam przesiedlić tak??
może akcja na tej planecie tych krewetek :D tamten gościu na koniec co odleciał to po ekipe przyleciał i zaraz odleci spowrotem xDDD za dużo tego latania ;]
Akurat oglądałem i to nie raz. To że ich przesiedlą nie znaczy, że film nazywałby się D10 albo że na pewno nie D9 2. Takie propozycje też były, nie ode mnie, tylko od ludzi z otoczenia Blomkampa. Więc do nich dym o tytuł a nie do mnie, Ja nie przedstawiam swoich propozycji tylko ich, więc nie wiem, co się rzuczasz jakbyś wiedział wszystko lepiej niż sam Blomkamp.
Z tego co mi wiadomo, druga część filmu miała się właśnie nazywać D10 a o twoim tytule to nawet nie słyszałem wiec może stad te małe oburzenie...bez urazy...po prostu poszukam w necie i dam znać co i jak bo sam jestem ciekawy...
Mi coraz bardziej się wydaje, że Elysium będzie kontynuacją D9...mam takie dziwne przeczucie...może to będzie chodziło o planetę krewetek właśnie...
Ale żeś się uparł. W każdym newsie na temat Elysium jest wzmianka, iż jest to nowa, oryginalna historia. Jeśli byłoby tak jak mówisz, to Blomkamp lub dziennikarze byliby strasznymi kłamcami.
No ci może robią to specjalnie, o pierwszej części było bardzo mało wiadomo...z resztą pożyjemy zobaczymy...
Jeśli dobrze pamiętam film "Dystryktu 9" to była mała wzmianka w rozmowie(padło słowo!) o Dystrykt 13( Niech mnie ktoś poprawi!). Więc to by się zgadzało. Media podają informacje o nowym filmie pt. "Elysium" premiera 8 marca 2013. A z tym tytułem to może jakaś przykrywka...
Generalnie D9 bardzo mi się spodobał za tajemniczość. Nie wszystko jest tak oczywiste jakby się to wydawało. Mogą być tu zaskoczenia.
W końcu dawno nie było dużych REWELACJI w filmach amerykańskich.
O ile dobrze pamiętam "ELYSIUM" to nazwa statku z "Pandorum" może to jakiś trop?
Ale skoro sam Blomkamp od dawna przyznaje, iż jest to oryginalny pomysł (tj. zupełnie nowy), to jak jednocześnie może być sequelem Dystryktu 9? Ludzie pogódźcie się z tym i nie siejcie fermentu, jedyne pogłoski i dywagacje (samego reżysera również) na temat sequela były tuż po premierze, kiedy film się spodobał. Poźniej nikt z otoczenia nie kontynuował tych pogłosek, a sam Blomkamp zajął się swoimi dwoma nowymi projektami - Elysium i Chappie.
Co do Pandorum, ktoś kiedyś na jakimś forum imdb.com mówił coś o jakimś statku - ale nie sądze.
Elysium to przede wszystkim część mitologii greckiej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Elizjum. Dlatego w Pandorum tak nazwali statek, przecież tam nikt nie wymyślił nowej nazwy i teraz Blomkamp chce się odnieść do Pandorum. Ludzie, trochę wysiłku, wpisujesz w google i masz. Blomkamp raczej niezależnie od twórców Pandorum wziął nazwę z innego źródła, pewnie właśnie mitologii, jak raczej zrobili to także twórcy Pandorum.
http://www.imdb.com/title/tt1535108/
Tu jest opis. Można się domyślić, dlaczego tytuł to Elysium. Jak ktoś nie wie - Elizjum to raj, a z opisu wynika, iż kosmici przybywają walczyć o swoje prawa, chcą mieć spokojne życie.
Ostatnio grałem w grę z "Deponia" z 2012 roku i fabularnie była tam straszna śmieciowa planeta dla pospólstwa a elita właśnie mieszkała w Elizjum, nie przeszedłem jeszcze całej ale wyglądało to na wielki statek w powietrzy, i była mowa o ty,, że nikt się tam jeszcze nie dostał z Deponii, i ogólnie jesteś śmiałkiem który próbuje za wszelką cenę się tam dostać by prowadzić "dogodne" życie, ot taka ciekawostka, więc projekt "Elizjum" nie jest tak oryginalny na jaki wygląda, gra jest komediową przygodówką, i fabularnie nie przypomina filmu, jest motyw elizjum i dostania się na górę, to tyle...
http://www.filmweb.pl/videogame/Deponia-2012-633420
Ogólnie Blomkamp dużo czerpie albo odnosi się do innych dzieł. Oglądając nowy trailer Chappie odniosłem wrażenie, że oglądam trochę RoboCopa, co zostało potwierdzone newsem na Colliderze, gdzie film po tym trailerze został określony jako połączenie RoboCopa i Short Circuit.
Niby coś tam ma z Krótkiego spięcia ale raczej niewiele z resztą nie ma co za bardzo wnioskować z 2 minutowego zwiastuna, oglądniemy film to będziemy debatować;)
Niby coś tam ma z Krótkiego spięcia ale raczej niewiele z resztą nie ma co za bardzo wnioskować z 2 minutowego zwiastuna, oglądniemy film to będziemy debatować;)
Dziennikarz filmowy który widział tylko zwiastun... Może będzie faktycznie podobny(minimalnie) do "Spięcia"(widziałeś ten film??) ale od razu do "Robocopa"?? Równie dobrze mogę stwierdzić jako (nie)dziennikarz filmowy i powiedzieć, że film będzie podobny do "I, Robot" "Automata", "AI Sztuczna Inteligencja" i do "WALL·E" ale gadać to ja sobie mogę po oglądnięciu zwiastuna, tak samo jak ten dziennikarz(right??) a myślę, że wiedzę o filmach w szeczegulności SF posiadam sporą(bo jaram się tym)...
Człowiek, napisałem tylko, że dziennikarz filmowy tak stwierdził i nie wiem, jaki masz ból dupy, bo ewidentnie coś cię boli. Uspokój się, co?
Nie rozumiesz na czym polega idea takiego pisania, to nie wiem, po co się prujesz. Zawsze po zwiastunach tak piszą dziennikarz, że film wygląda jak połączenie jakichś filmów i tylko ty robisz larum z tego powodu.
Napisałem to co myślę, bo nie lubię jak ktoś ocenia film po zwiastunie, i nie, nie pruje się tylko normalnie to napisałem, a ty się od razu rzucasz, jeżeli cię uraziłem to sorka.