PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142756
6,1 48 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

..w finałowych scenach, kiedy Max, Kruger, Spider i ich ludzie wlatują i robią wielką awanturę na Elizjum, praktycznie nikt nie próbuje z nimi walczyć, gdzie te wszystkie roboty, które wcześniej tak szybko uporały się z uchodźcami z ziemi. Przecież to bezsensowne do kwadratu. Film ma dużo błędów logicznych, ale to jest taki wiel-BŁĄD że to przesada, chyba że coś pominąłem, wyprowadźcie mnie z błędu ;)

W takim wypadku, powinna być scena w której taki obolały, ledwo idący ze spluwą w ręku Max krzyczy: Niezły macie burdel na tym Elizjum ! :D

ocenił(a) film na 5
forzaroma

Może roboty były 'pod władzą' Pani Sekretarz/Minister, która akurat była niedysponowana z pewnych przyczyn. Nie zmienia to faktu, że ostatnie 30 min filmu jest tragiczne chaotyczne i do bólu banalne tak jak ta cała koncepcja systemu przedstawionego w filmie.

Po finałowej scenie z tymi statkami lecącymi na ziemie zaroiło mi się w głowie milion pytań co jest rzadkie po Science fiction, bo nigdy nie wymagam od tego gatunku większej logiki, ale w tym przypadku nie mogę się powstrzymać :

Dlaczego Ci na dole mają głodować i chorować? Dlaczego nie można zbudować drugiego Elysium dla niższej klasy, co stoi na przeszkodzie aby zbudować Elysium na Ziemi, skoro w filmie przedstawione są takie zaawansowane technologie? Bo scenariusz wymagałby więcej pracy i wysiłku, chyba dlatego.

ocenił(a) film na 6
lefey

Jak to co stoi na przeszkodzie? A co stoi na rpzeszkodzie dzis zeby wyslac karetki do afryki? Powaznie pytasz? Na poczatku filmu jest powiedziane - najbogatsi chcieli utrzymac swoj styl zycia i zbudowali sobie stacje majac reszte swiata w dupie.

ocenił(a) film na 5
Ra_dar

Nie porównuj naszego świata do filmowego, bo mamy takie samo pojecie o nim jak o wersji filmowej, więc rozpoczyna to tylko drogę do jałowej dyskusji w której ktoś kogoś nazwie idiotą.

Scenarzyści albo z braku weny,czasu, chęci czy może po prostu lenistwa założyli że stworzą świat czarno-biały co tragicznie niszczy ten film. Pozbawia go głębi i sprawia, że jest po prostu nudny. Stąd moje pytania, ponieważ film tak mnie zawiódł że zacząłem myśleć o tym co można byłoby dodać/zmienić w nim aby był bardziej atrakcyjny, ciekawszy.

ocenił(a) film na 6
lefey

Nie porownuje swiatow tylko motywy ktorymi kieruja sie ludzie.

ocenił(a) film na 4
Ra_dar

Przecież teraz wysyłana jest pomoc humanitarna do Afryki, najbogatsi oddają dużo pieniędzy na cele charytatywne, są też akcje typu zbudujmy studnię w Afryce... Nie wiem co za problem byłoby się podzielić technologią z Ziemią. Film naszpikowany do bólu bezsensownymi pomysłami. Na Elizjum jakieś sumienie jednak mają bo kiedy zginęło 46 ludzi podczas zestrzelenia 2 statków to Kruger został zwolniony a tych co złapali to wysłali z powrotem na Ziemię.

ocenił(a) film na 7
golob3k

Naprawde wierzysz w te cale akcje itp. ?? Najbogatsi oddaja biednym ... masz na mysli bogate panstwa czy gwiazdki Hollywood badz gwiazdy muzyki pop ?? To wszystko jest robione pod publike ... latwo jest oddac 20czy 30tys dolarow kiedy za film kasuje sie 5-10mln ... trudniej jest dac 20zl na Wielka Orkiestre kiedy do domu przynosi sie 1300zl ... To tak samo jak sie czyta o dzieciach ludzi bogatych i o tym jakie to oni wlasne interesy otwieraja za pieniadze rodzicow :)

Cala ta pomoc dla Afryki to nic innego jak zadluzanie calego kontynentu na kolejne pokolenie ... A moznaby tam naprawde wpompowac duze pieniadze, ktore wyrownalyby poziom zycia tam do poziomu zycia w srednio zamoznym panstwie w europie, tylko czy to by bylo oplacalne dla tych, ktorzy by te pieniadze musieli wpompowac ??

Co do akcji ZBUDUJMY STUDNIE ... ok ... ale wiekszosc akcji jest typu. Skoro sa glodni to wyslimy im jedzenie a skoro sa chorzy to wyslijmy im leki ... Ktos madry kiedys powiedzial ze nie sztuka jest glodnego nakarmic, sztuka jest dac mu wedke i nauczyc jak zlowic rybe.

ocenił(a) film na 6
forzaroma

Roboty nie atakowały obywateli elizjum. A że prawdopodobnie nikt im nie wydał rozkazów innych to ignorowali każdego kto był obywatelem.
Dla mnie mało logiczne że nie ratowali Maxa, nawet nie spróbowali a z ta ich technologią. Kolesiowi połowe twarzy urwało i było ok. Ogólnie nie mogli się powstrzymać i zrobić normalnego zakończenia tylko dramat śmierć i poświęcenie