PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142757
6,1 48 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

1. Max nie potrafi usunąć usterki w AK-47, całą sztukę - pociągnięcie za suwadło zamka musi wykonać jego pomocnik.
2. Max oddaje potem kałacha innemu, a na drugiego bota rusza ze "zwykłą" i mało skuteczną bronią.
3. Max wali magazynek w Krugera - ten włącza tarczę, gdy ten leży przez chwilę oszołomiony i bezbronny Max go nie dobija.
4. Max wchodzi do pomieszczenia radiacyjnego i odsuwa paletę blokującą drzwi - wtf ? Myślał że co się stanie ? To tak jakby siedzieć na drzewie, piłować gałąź, na której się siedzi i być zdziwionym, że nagle leci się w dół. Nagroda Darwina w pełni zasłużona.
5. Kruger wbija dwa ładunki w samochód jadący tyłem. Odpala. Wybuch (a głowice są duże) o dziwo nie zabija pasażerów samochodu, którzy są zaraz za szybą, za to w niewyjaśniony i sprzeczny z fizyką sposób wywala auto do góry.
6. Max i spółka kradną dane, a po pobraniu wielki pisk, że są zakodowane. Szok! Przecież ultra tajne dane nie powinny być kodowane. Pisk teraz w trakcie walki ? Przyniesiecie je chłopaki do centrali, a Spider będzie miał wiele godzin by je odcyfrować. ALe nie, wy już sie osraliście.
7. Promieniowanie zabija stopniowo. Z każdym dniem jest coraz gorzej, a ostatnie leżysz i "robisz pod siebie". NIE. Masz 5 dni, czujesz się cały czas super, ale gdy wybije piąty dzień w końcu nagle umierasz. Te pigułki to cud.
8. Eizjum nie ma ochrony "przeciwlotniczej". Musi liczyć na ręczne wyrzutnie rakiet z Ziemi.
9. Wszyscy obywatele Ziemi stają się mieszkańcami Elizjum. Hmm - kilka maszyn będzie teraz leczyć 100 miliardową populację planety. Sukces.

New_World_Order

Nielogiczności jest całe mnóstwo i fakt że to przeciez s-f wcale tego nie tłumaczy.
Fajnie że są ludzie , którzy dostrzegają to i o tym piszą.
Tak ode mnie jeszcze dodam że oprócz nielogicznych błędów są tez logiczne.

Po 1 Bezsensowna obecność w tym filmie Jody Foster. ( Nie miała czego grać bo postać jest płaska komiksowo)
Po 2 Pomysł filmu jest kopią filmu "Johnny Mnemonic" 1995.
Po 3 CHaotyczny ruch kamery (bez redukcji drań - taka reporterska) w chwilach i sytuacjach kiedy jest to niepotrzebne.

W logicznych błędach największe przegięcie to brak ochrony elizjum z samego elizjum. W naszych czasach kiedy ktoś bogaty buduje sobie jakąś rezydencje to wali sporo kasy na ochronę jej. Wysoki mur, drut kolczasty, monitoring i ochrona z psami 24 h na dobę. Elizjum orbitując powinno mieć ochronę przed innymi orbitujacymi obiektami, które mogą sie z nim zderzyć itd itp a problem z nielegalnymi emirantami był oczywisty od początku budowania tej bazy. Tymczasem przywódcy nagle budzą sie z ręką w nocniku i nie wiedzą co robić. No i absurdalne rozwiązanie : Kruger z bazuką strzela z ziemi do celów w kosmosie. Bez jaj.

ocenił(a) film na 7
New_World_Order

Mnie najbardziej zdziwiły te super-maszyny leczące ludzi czy to z białaczki, czy to z gigantycznej dziury w głowie. Jak leczenie białaczki wydaje się jak na sci-fi w miarę przyziemne, rekonstrukcja głowy pól godziny od zgony wydaje się nie ma miejscu. Nie jest tak że mózg umiera nieodwracalnie? I też mnie to zastanawia, czemu prezydent Elizjum, który jest za pomocą dla Ziemian co widać na przesłuchaniu minister nie wysłał im na początku paru tych cudownych maszynek?

ocenił(a) film na 4
New_World_Order

W tym filmie jest masa bez sensownych scen.. najbardziej rozwalił mnie koniec, koleś w systemie elysium zmienił jedno słowo jak w jakimś htmlu i prosze bardzo nie mogą ich aresztować, nagle statki samoistnie lecą by leczyć ziemian wtf? :)

ocenił(a) film na 6
eRha

oj tam oj tam a mi się film podobał i dałem mu 7 gwiazdek i co ?

New_World_Order

ciiii, nie wolno tak pisac bo zaraz zlecą sie ultra-fani i nas zwyzywają od plebsu i zaczna udowadniac swoja wyzszosc i racje. wg mnie ten film to stek bzdur, chociaz widowiskowy, przyznaje :)