PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142756
6,1 48 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

Pewna grupa ludzi za własne pieniądze wybudowała na orbicie Ziemi "drugi dom". Ok. Zgadzam się ... nie mogę jednak pojąć tego, że druga grupa ludzi z "Ziemi" chce się tam dostać za "free". Nie chodzi mi tu o podziały klasowe itd.. ale jeżeli ja sobie coś zbuduję za własne pieniądze to wara innym od mojego królestwa. Takie jest moje zdanie.

ocenił(a) film na 5
magellllanos

Ale czemu uważasz, że za "free" może część tak. Ale zauważ też to jaki świat jest na dole, że ci co już tam się urodzili nie mieli nawet szans się wzbogacić by dostać się na górę. Podobnie jest obecnie w Indiach, ktoś kto urodzi się w kaście biedaków nie ma szans się z niej wydostać.
Nikomu nie należy się "wszystko" za nic. Masz przykład USA tam możesz urodzić się biedakiem ale jak masz pomysł, rozum i tak-zwane "szczęście" możesz zostać kimś. A w świecie jaki jest pokazany w filmie to urodziłeś się nikim więc taki giń, bez szans na zmianę.

rafib1975

Wybacz, ale odpowiadając na mój temat odpowiedziałeś/aś sam/a sobie.
Zapomniałem napisać, że film fajny :)
Mocne 6/10

ocenił(a) film na 7
magellllanos

Za własne pieniądze? Raczej na wyzysku 99% populacji, która mieszka na Ziemi. Ziemia jest niczym innym jak kolonią dla grupki bogatych na orbicie, a mieszkający tam ludzie niewolnikami, których można zabić czy wyrzucić śmiertelnie chorych "żeby nie wybrudził łóżka", gdy pan i władca sobie tego zażyczy.

ellsworth

Kolega magellllanos chyba nie dokładnie film oglądał, za to przynajmniej ellsworth sprawę wyjaśnił.