Ja je*e .... szykuje się miazga!!! I za to kocham Sci-Fi :) powinno być więcej filmów z kolonizacją kosmosu w tle! Myślę, że Elysium łyknie Prometeusza w całości!
Tak jest! czekałem na ten zwiastun i w końcu się doczekałem! zapowiada się kawał dobrej akcji sc-fi, no i pachnie klimatem z Dystryktu, czego chcieć więcej:)
Jak dla mnie film roku z gatunku s-f. Czekam na Iron Mana, Star Trek, Supermana, Pacific Rim, Oblivion i wiele innych, ale to co zobaczyłem w tym zwiastunie, po prostu urwało mi śmigło. Efekty specjalne przepiękne, Elizjum wygląda bajecznie, a wręcz fenomenalnie. Klimat podobny jak w D9 jest dla mnie tylko na plus. Niech Scott uczy się od Neilla Blomkampa jak należy robić prawdziwe s-f. Ten film zje na śniadanie Prometeusza i jeszcze poprosi o dokładkę. Mistrzostwem jest dla mnie wygląd Elizjum, jaram się jak pochodnia.
Nie pozostaje mi nic innego niż podpisać się pod wszystkimi Waszymi komentarzami!...
IMO "Prometeusz" Scotta naprawdę pozamiatałby filmografię SF tej dekady, gdyby tylko jego scenariusz trafił do jakiegoś inteligentnego gościa, który naniósłby parę kosmetycznych zmian i poprawił dialogi. Szkoła Scotta też jest dobra, tylko jej nauka została wykorzystana do wyczarowania źle sporządzonego tekstu.
może Prometeusz 2 pozamiata sc-fi - o ile powstanie:D, jedynka miała parę fajnych momentów, ale jako całość to faktycznie tylko średnio...
Zgadzam się z tobą, że największym minusem Prometeusza był jego scenariusz, bo mimo to efekty były bardzo ładne, ale niestety trochę ich za mało i akcja dość średnia. Tak więc z super s-f dostaliśmy jedynie produkt mocno średni. A przy Elizjum (mam nadzieje) dostaniemy wszystko w jednym. Natomiast co do Scotta, to chyba facet widział co kręci i jaki ma scenariusz? Dlatego nie mam zamiaru go bronić, bo po prostu dał ciała i chciał oszukać fanów s-f i obcego.
Tu też się zgodzę - tekst był parę razy poprawiany i do Scotta należała decyzja co z tym tekstem pocznie. Dobry pomysł, reżyseria, zdjęcia, aktorzy, efekty i scenografie nie zdołały uratować tego tekstu.
Obawiam się, że w "Elizjum" może być trochę za dużo i czasem bezsensownej akcji (Sharlto z mieczem?), ale jak na razie to praktycznie jedyny poważny kandydat na film SF roku - oparty na ciekawym pomyśle, dobrze wykonany i nie przesadzający z elementami fantastycznymi. Jeden z dwóch najbardziej przeze mnie wyczekiwanych filmów roku (obok surrealistycznego "L'ecume des jours").
będzie - http://www.filmweb.pl/news/Wiemy%2C+kiedy+na+ekrany+kin+wst%C4%85pi+Jupiter+Wach owskich-94018
Wow, przy Oblivion ten film prezentuje się o dekadę filmografii lepiej. Wygląda naprawdę imponująco.
Zgadzam się, Oblivion może być dobre (oby), ale nie będzie miało tego brudnego i rewelacyjnego klimatu, który widać po zwiastunie Elizjum, i który miał też Dystrykt, Oblivion może i będzie efekciarskie, ale boję się, że na tym chyba się skończy...
Trailer zrobił mi niesamowitego smaka na ten film. Blomkamp, jeżeli ten film ci się powiedzie, będziesz bogiem Sci-Fi.