w trailerze wyraźnie widziałem jak Damon używa AK-47 mimo że jest rok 2154 filmu nie widziałem więc pytam tych co widzieli czy jest to jakoś wytłumaczone z tym AK czy to popełniona "lipa" rekwizytora w "dziele" za 115 mln $
A co myślałeś, że będą strzelać "laserami" pif paf pi pi pi". Nie, to nie jest błąd.... po prostu AK-47 będzie nadal używany.... sądzę że i w roku pańskim 2500.....bo to bardzo dobra broń
AK-47 jest jak dobre i tanie wino, zawsze i wszędzie będzie dostępny, podobnie jak broń sieczno-kłująca ;)
cóż po 20 latach spędzonych w armii nic nowego mi nie powiedziałeś tyle tylko że on używa AK-47 wersja "pierwotna" bez modernizacji, takiej broni to już nawet obecnie w Wojsku Polskim nie mamy , jedynie w magazynach na czas W... nie o to mi chodziło i widać filmu nie widziałeś ani nawet trailera a jak widziałeś to nawet nie zwróciłeś uwagi na moment kiedy jest ten AK używany, w filmie jest on po prostu "obklejony" jakim elektronicznym "gownem" a inni mają coś ala "kosmiczną broń".. a jak już chcesz wiedzieć to o wiele lepszy jest AKms i raczej tej broni bym się spodziewał w przyszłości niż starucha AK
AK-47 przedstawiony w filmie jest zmodyfikowany i nie chodzi tylko o elektronikę, jeśli zamierasz obejrzeć film nie będę Ci psuł przyjemności.
W innym przypadku daj znać to wyślę na Twoje konto na filmwebie prywatną wiadomość co i jak z tym AK-47 aby innym nie psuć przyjemności.
A co do laserów, to również z nich strzelają, a przynajmniej z czegoś co je przypomina i robi PEW PEW.
Opowiedz mi o tym nieistniejącym karabinku ak-47... Dla twojej wiadomości i wszystkich w tym temacie - nie ma czegoś takiego jak ak-47. Żaden karabinek nigdy nie opuścił fabryki pod taką nazwą. Tak nazwali go bodajże amerykanie dodając 47 jako rok wyprodukowania czy może jego pojawienia się. Tak czy tak, czegoś takiego jak AK-47 NIE MA.
АК с цельнофрезерованной ствольной коробкой. На Западе называется AK-47 Type II, zródło: http://ru.wikipedia.org/wiki/Автомат_Калашникова, znasz j.rosyjski? Jak tak to powiedz gdzie dla Rosjan leży Polska na wschodzi czy na zachodzie? AK-47 to właśnie wersja z drewnianą kolbą i tak się go właśnie określa. nawet Rosjanie jak u nich byłem na poligonie w Aszauku nazywali go AK- sorok siem w odróżnieniu od AKC którego my nazywamy AKms
Nie próbuj mi tu wkręcać człowieku, nawet ta twoja wikipedia podaje, że dla Rosjan nazwanie karabinku AK Ak-47 to błąd terminologiczny i nikt nigdy tego karabinku tak nie nazywał. Tak jak pisałem - nie ma czegoś takiego jak Ak-47, bo nigdy z fabryki nie wyszło coś o takiej nazwie. To, że Polacy, Ruskie czy reszta świata przyjęła oznaczenie "47" roku powstania, nie znaczy, że jest ona poprawna. Ale w sumie to tylko nazwa, taki szczegół.
AK-47 jest ponadczasową bronią, jeszcze przez stulecia ludzie będą się nią zabijać więc nie ma co się dziwić ;)
jest się czym dziwić uwierz przeczytaj post powyżej... a na pytanie nie odpowiedziałeś... widać nie widziałeś filmu
ja trailera nie widziałem ale myślę że to jest tak a abstrakcja , gówniana ozdóbka na styl filmów typu madmax , sam film pewnie jak piraci z karaibów:)
UWAGA SPOILER! W 2008 r w CSWL w poznaniu miałem przydzielonego AK 47 z drewnianą kolbą z 66 roku i był nieporównywalnie lepszą bronią od aluminiowo-kompozytowego "berylka" którego dostałem na liniówce w Żaganiu (celność,zasięg).Tyle co do użyteczności AK 47.W filmie MaX strzelał elektronicznie kierowaną amunicją wybuchową z kontrolowaną strefą eksplozji.Takiej chyba w naszych magazynach nie ma.
a co to za spoiler??? Beryl a AK to zupełnie dwie różne luśnie, co do twojego "podniecania" się drewniana kolba to życzę ci powodzenia na polu walki jak ci ta kolba będzie się o nery obijać... poza tym AK z drewnianą kolbą nie jest już produkowany, jedynie bodaj w Chinach i może w jakimś kraju trzeciego świata, produkowana jest jedynie wersja GN bo bez kolby nie da się strzelać granatami nasadkowymi które też już odchodzą do lamusa bo wypiera je granatnik podwieszany.... nie piszcie mi tu bajek o tym jaki to jest AK z drewniana kolbą wspaniały bo trochę za dużo mam styczności z tym żelastwem i po prostu mierzi mnie takie pitolenie... jakby był taki wspaniały to nikt by go nie modernizował do AKms-a który wyparł starego AK już jakieś 20 lat temu..
AK 47 został zmodernizowany do formy MS do użytkowania w pojazdach opancerzonych(wiem bo służyłem w deklach)i ludzie z mojego batalionu którzy zetknęli się z obiema wersjami (dlatego o tym piszę ) stwierdzili że z pozycji leżącej wygodniej mierzy się z kolbą.Wersja MS weszła do masowej produkcji z przyczyn technologiczno-ekonomicznych."Podniecają" mnie raczej kobiety dlatego podziękowałem za służbę zawodową.Opis broni używanej w filmie i zasady jej działania to jest spoiler.
w "deklach" to były PM-63 wycofane ze względu na brak bezpiecznika ognia, co do pozycji leżącej to widać jakie masz pojęcie o wojnie... postrzelałeś "jedyneczkę" i na tym opierasz cała swą wiedzę o walce... pisz sobie co chcesz ale widać nie masz pojęcia o czym piszesz.... a gdybyś nie wiedział to obecnie wszyscy żołnierze praktycznie w każdej armii są użytkownikami pojazdów opancerzonych, czasy piechoty idącej na piechotę i krzyczącej "huraaaa" w natarciu rozwiniętym piechoty odeszły w zapomnienie w Europie po 45, jedynie chyba w Korei i Chinach można by zobaczyć jeszcze coś takiego... choć co do Chin to mogę się "grubo" mylić..
No widzisz,nas na liniówce wyposażyli w berylki,prawie nie przeszkadzał przy akumulatorach.MS-y wprowadzili dla stalowych berecików do BWP a PM-ki widziałem na szkółce w Poznaniu bo jest tam Muzeum Wojska Polskiego (Pancernego).Weteranem wojennym nie jestem ,więc pewnie masz rację.Mi wystarczyła wiedza jak odpalić PT-91 sprężonym powietrzem.Opisałem tylko spostrzeżenia swoje i kolegów czarnoberetowych.Zapomniałem o zasadzie że z trepem nawet w cywilu się nie dyskutuje.
myślisz że jak próbujesz mnie obrazić to twoja racja będzie "mojsza niż twojsza"? argumenty próbujesz przebić inwektywami?? widać tym twoją kulturę konwersacji... i o czym chcesz ze mną dyskutować skoro nie posiadasz elementarnej wiedzy w tej dziedzinie... biegaj sobie z tym "pierwotnym" AK w czasie wojny pewnie że lepsze to od bambusowego kija lecz dyskusja jest tu o filmie S-F umiejscowionym w 2154 roku... jak masz taką "wiedzę" to jeszcze wyjaśnij jak on zmieniał te właściwości tych pocisków na poziomie AK z drewnianą kolbą... pewnie w tej kolbie miał jakiś przełącznik... w składanej zapewne by się nie zmieścił...
"dziele" XD. Z AK nic nie jest wytłumaczone, poza faktem, że strzela amunicją, która fragmentuje na moment przed uderzeniem w cel i razi go onymi odłamkami (tę właściwość amunicji chyba można ustawić bezpośrednio z poziomu karabinu, bo raz strzela normalnie, a raz "szczególnie"). Chociaż z tego co pamiętam spektakularny efekt jego użycia widoczny jest w filmie tylko raz na jakimś biednym robocie.
dzięki... tylko ciekawe jak on to "ustawiał", realnie to by mógł to "ustawiać" jedynie przez zmianę magazynka... jeszcze raz dzięki
W filmie jest właśnie zwrócenie uwagi kamery na magazynek. I te magazynki sa zaznaczone.
Ale czy wtedy nie wystrzelił też robot? Oglądając trailer i spoty filmu wydawało mi się, że obaj wystrzeli i pociski "wybuchły" uderzając o siebie. Dlatego ten robot, który wystrzelił później oberwał ich odłamkami.
Nie - zdecydowanie pociski "odłamkują" - jest to nawet wyjaśnione w dialogu padającym w filmie.
No chyba, że tak. Ja jeszcze filmu nie widziałem, więc to tylko były moje domysły.