PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142592
6,1 46 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

Bo walki w Dystrykcie 9 były rewelacyjne z jednego powodu - były krwawe jak cholera. Broń
krewetek, która zamieniała ludzi w rozbryzgujący się kisiel do dziś mnie zachwyca. Mam nadzieję,
że Elysium też dostanie "R", bo bez niej nie da się zrobić mocnego thrillera sci-fi.

Resvain

Z tego co kiedyś słyszałem to film produkuje Columbia / Sony więc raczej an 90% będzie to PG13.

madmax707

ja p*dolę

ocenił(a) film na 6
Resvain

Nie koniecznie. Filmy w kategori R coraz lepiej się sprzedają i producenci byli by debilami gdyby tego nie widzieli. Mam nadzieje że będzie sieka jak w Dystrykcie. Poza tym licze na bardzo dobry dramat SF.

Resvain

Na IMDB piszą, że potwierdzono "twarde R".

Jeśli budżet 120M i kategoria R są prawdziwie, to studio miało niezłe jaja, że się na to odważyli. Muszą bardzo ufać Blomkampowi.
Pamiętam, że na 150M i R nie chcieli zgodzić się del Toro i Cameronowi (!), a Scott też miał spore problemy z budżetem Prometeusza i pierwotny scenariusz polecał do szuflady.

użytkownik usunięty
Kazioo

Akurat w przypadku Prometeusza, wcale mnie to nie dziwi :)

Gdyby oryginalny budżet został zaakceptowany, to Prometeusz nie dość, ze miałby zupełnie inny scenariusz, to prawdopodobnie nie miałby tytułu Prometeusz.

użytkownik usunięty
Kazioo

W takim razie szkoda, że dane mi było zobaczyć Prometeusza a nie to co nim miało być.

ocenił(a) film na 5
Resvain

Chyba jeszcze przed rozpoczęciem zdjęć Blomkamp mówił, że będzie tworzył ten film z myślą o kategorii R - z tego co czytałem na kilku stronach, reżyser miał problem ze znalezieniem studia, które chciało by wyłożyć dużą kasę na film w takiej kategorii wiekowej. Ostatecznie najwyraźniej Sony spodobał się pomysł i wyrazili zgodę.

Dotychczasowe zdjęcia sugerują dość mroczny i prawdopodobnie krwawy charakter filmu.

zombie001

po tych zdjęciach też miałem takie wrażenie - bardzo dobrze, więcej mocnych thrillerów/horrorów sci-fi, mniej cukierkowych, 100% CGI landrynek pokroju Avatara.

ocenił(a) film na 8
zombie001

Ale czy faktycznie budżet wynosi aż 120 mln, bo spotkałem się też z wersją że 40mln, co uprawdopodabniało by bardziej taką kategorię wiekową.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

Imdb z kolei podaje przybliżony budżet 100mln.

ocenił(a) film na 5
hellboyjr

Nie ma chyba nigdzie oficjalnego potwierdzonego budżetu. Przewidywany był na początku produkcji na 90Mln, teraz mówi się, że film kosztował ok. 120 MLn. Prawdziwa wartość pewnie gdzieś znajduje się w tym właśnie przedziale. Wersja z 40MLn jest raczej nierealna patrząc na rozmach historii, ilość i jakość efektów specjalnych oraz obsadę, która jest pewnie o wiele bardziej kosztowna niż ta w "Dystrykt 9" - a przecież ta produkcja kosztowała już 30Mln. Zresztą przy takiej "małej" kwocie, na pewno było by większe zainteresowanie ze strony producentów, a takiego jednak nie było czyli projekt musiał być dość kosztowny i ryzykowny.

ocenił(a) film na 8
zombie001

A wiadomo coś czy to będzie w 3D?? mam nadzieje, że jeżeli tak to fajnie było by do wyboru 2D...