Mam pytanie do tych co czytali książkę. Otóż nie czytałem całego 1 tomu( tylko parenaście stron przez ramie kumpla w autokarze :D), ale mam ochotę przeczytać 2... No i właśnie... Czy jak obejżałem film to będę mógł sie połapać w 2 tomie?
Ten film jest totalnie inny od książki wszystko zmienili na dużo gorsze. Jak oglądałam to kiedy ginął Brom miałam ochotę się śmiać jak czytałam to płakałam tak jak moja koleżanka.
Koniecznie przeczytaj pierwszy tom. Jest świetny, film to zaledwie streszczenie tej książki. Moim zdaniem film to katastrofa, bardziej się tego zepsuć nie dało. Nic dziwnego. To pierwszy film tego reżysera, scenarzysta też nie ma na swoim koncie zbyt wielu filmów, a aktor, który zagrał Eragona właśnie w tym filmie debiutował. Film to klapa.
Niedaliście mi odpowiedzi na moje pytanie... nie interesuje mnie wasza ocena tego filmu... Chce tylko wiedzieć czy jak obejżałem film to czy będę wiedziec o co chodzi w 2 tomie...
moim zdaniem nie bedziesz wiedziec o co chodzi w drugim tomie bo zbyt wiele faktow pomineli w filmie :)
Wcale nie musisz czytać pierwszwgo tomu, skoro oglądnąłeś Eragona w kinie bądź na kompie. Film wiernie odzwierciedla wszystko, co było zawarte w książce. Miłej lektury :)
A ty marioadas na pewno czytałeś książkę??? :/ Ja nie mogę powiedzieć by film dobrze odzwierciedlał książkę. Jak napisane było wcześniej "Film to zabójca magii"
Raczej nie. przeczytaj najpierw pierwszy tom. Oglądając film mozena mieć przez chwilę wrażenie, że scenarzysta wogóle nie przeczytał książki. Flim to zabójca magii! "Eragon" nie jest wyjątkiem. Dam ci radę na przyszłość: jeśli książka ma 400 stron lub więcej, a film nie trwa nawet 2 godzin przeczytaj tą książkę przed i po filmie (o ile jest to cykl), bo się pogubisz czytając następne części.
radze ci przeczytać 1 tom bo wiele wątków z ksiązki zostały pominete bądz skrucone tak że kilka wotków zostały przedstawione w tej samej scenie
Może i trochę sie połapiesz, ale wielu rzeczy i tak nie będziesz wiedzieć. Lepiej przeczytaj, naprawdę.
Z filmu zostały usunięte części,które pojawiają się w drugim tomie przygód Eragona, dlatego warto przeczytać.
W filmie wycieli conajmniej 1/3 ksiązki.
Bardzo dużo wątków zostało pominięty, pozmienianych itd.
Nie połapiesz sie w 2 tomie po tym filmie:)
Przeczytaj "Eragona" a potem "Najstarszego".
Thx za rady ;) Teraz jak znajde trochę czasu to napewno przeczytam Eragona :)
Jeszcze raz thx.
Raczej na pewno to nie jest to samo, tzn obejrzenie filmu i orzeczytanie ksiacki. Filmu nie ogladalam, ale slyszalam z jest calkowicie inny niz ksiazka, wiec... Na pewno nie jest to "Harry Potter", ale jesli lubisz fantasty to smiało mozesz czytac:)) Pozdrowionka:**
Może i połapać się będziesz mógł, ale warto przeczytac książke z prostego względu...jest lepsza od filmu :)
Według mnie w każdym przypadku lepiej najpierw czytać książkę, a potem dopiero oglądnąć film... Nasza wyobraźnia ma wtedy większe pole do popisu ;]
Ja czytałam "Eragona" ale 'dawno' temu i sądzę, że nie pamiętam zbyt wiele i dzięki temu lepiej będzie oglądać mi film, bo nie wyłapię tych wszystkich błędów... A potem jeszcze raz go przeczytam i wtedy będę się znęcać nad ekranizacją ;D
A książkę czytać, a jakże! ;P
myślę że lepiej byś zrobił jakbyś przeczytał 1 tom bez pójścia do kina, ale jak jest już za późno - to trudno. Radzę ci żebyś przeczytał 1 tom a potem dopiero drugi, niż jakbyś miał czytać 2 bez 1 i wyobrażać sobie wszystko to co było w filmie. Film bardzo odbiega od książki!!!
przeczytalam osobiscie 1 i 2 tom... drugi tom rewelacja ... pierwsyz rowniez polecam, film byl nielzy dla takich osob ktore nie mialy okazje jeszcze przeczytac ksiazki i poprostu sie wybrali ogladnac, jednak dla tych ktorzy czytali, moze film ten dostarczyc troche rozczarowan... syzbko dzieje sie akcja... praiwe ciagle sa punkty kulminacyjne...i momentami tresc filmu rozmija sie z tym co dzialo sie w ksiazce np to ze garrow nie umiera od razu w domu, nie ma tez pokazanej roli rorana, nie ma ukazanej nauki eragona przez broma.. nauki czarow, przez chwile jest tylko potyczk na kije... no i koncowka ksiazki wyglada troche inaczej, przeciez blizniacy (sludzy wladcy vardenow) sprzymeirzlei sie z galbatroixem i porwali murthaga i zabili ajihada, czego wogole film nie pokazywal! ale moze 2 czesc filmu ukaze cos wiecej... :)
zgadzam sie w 100% w filmie pominieto za duzo watków i przez to jest kąpletnie nie realistyzny no bo sory Eragon poznał 4 slowa z pradawnej mowy i juz wielki czarownik!! a w ogóle watek miłości Rorana przeciez on dlatego wyjechał. A zakonczenie tej czesci bylo beznadziejne, ciekawe jak wpleta teraz to ze musi pojechac na szkolenie do tego Medrca , e wezcie ludzie pół ksiazki pominieto radze wszystkim by przeczytali ksiazke jest o niebo lepsza, bo film jest zrobiony na odwal sie :/