PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71888
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Czy zauważyliście podobienstwo eragona do gwiezdnych wojen?

1- Eragon wyruszył razem z bromem po śmierci wuja(tak jak Luke z obi wanem)
2- walczył z imperium
3- okazało się ze ma ojca morzana(tak jak luke vadera)
4- galbatorix przeciagnal na ciemna strone morzana, a imperator vadera
5- Leia tak jak arya była księżniczką i w podobnych okolicznościach ją
uwolnili

a to odpowiedniki postaci.
eragon-luke
brom-obi wan
galbatorix-imperator
morzan-vader

deanna7

I jeszcz oromis jako mistrz Joda, pewnie w trzeciej czesci eragona zginie oromis

ocenił(a) film na 4
deanna7

hehe, a Saphira jest wookiem, a Murthag Hanem Solo.
nie obrazajcie "Gwiezdnych Wojen"

ocenił(a) film na 4
blade_12

Tyle, że tu jest wątek miłosny pomiedzy Eragonem i Aryą. A w "Star Wars" oni byli rodzenstwem(Luke i Leia).Jak cos to powinien być pomiędzy Murthagiem, a Aryą.A jak już jestesmy dokladni to Murthag powinien robić za Leie. Może i jakieś podobienstwo jest ale nikłe.

użytkownik usunięty
blade_12

zauwazylismy. i to juz dawno:) na jakimś blogu było tych podobieństw duuzo wiecej (dałbym linka ale niestety blog juz nie istnieje)

deanna7

Nie zamierzam obrażać gwiezdnych wojen, bo to dobry film ale uważam, że w Eragonie wykorzystali dużo wątków z tego filmu

ocenił(a) film na 1
deanna7

Ja tam się zgadzam, i nie wiem, czemu niektórzy twierdzą, że tego typu teksty to "obrażanie Gwiezdnych Wojen".

No i ci cali Jeźdźcy to rycerze Jedi, ich magia to Moc, a ich podstawowym uzbrojeniem jest miecz, którego klinga przybiera określony kolor (dziwnym trafem czerwony jest prawie zawsze dzierżony przez złego - tak samo z Zar'rokiem:)). Hehe :D.

deanna7

prędzej powiedziałabym że do Władcy Pierscieni

deanna7

Z Władcy Pierścieni wziął nazwy. Np. Pustynia Harad(WP) i Pustynia Hadaracka(E), Gil-Galad(postać z WP) i Gil-ead( miasto z Eragona), Farthen Dur(E), Barad dur(WP).

deanna7

Warto wspomnieć o całkowitym przekopiowaniu stworzeń takich jak elfy i krasnoludy. Pierwszą osobą, która małym, latającym istotom nadała niemalże człowieczą formę był Tolkien. Mistrzowi zawdzięczamy również pozbycie się krasnala z wizerunku krasnoluda. Ten fakt raził mnie przez całą książkę.

Eragon nie ma w sobie ani krzty indywidualności. Wszystko jest nieudolnie sklejoną przeróbką pozycji tak wybitnych jak (między innymi) Ziemiomorze oraz Koło Czasu.

ocenił(a) film na 4
Bellona

Tak, Eragon to rasowa podróba. Może się praktycznie z każdym filmem fantasy, a nawet S-F skojarzyć, co jest nieco dziwne. Oczywiście przez to wszystko film mi się nie podobał, i to bardzo mocno. Zawiodłem się, a książka podobno niezła...

ocenił(a) film na 1
deanna7

"Gil-ead( miasto z Eragona)"

Patrz: "Krew Gileada" (Warhammer).

ocenił(a) film na 4
deanna7

a ja ci powiem ze piszesz głupoty.po pierwsze nie można porównywać wspanialej sagi jaka sa gwiezdnej wojny do tego filmu.ten film do piet GW nie dorasta.a po drugie jakbys ogladal/a uwazniej to bys wiedzial/a ze ojcem eragona nie był wcale morzan.morzan był ojcem tego murtagh'a czy jak mu tam.wiec nastepnym razem jak bedziesz coś takiego pisać to sie zastanów

ocenił(a) film na 1
Private

"a ja ci powiem ze piszesz głupoty"

Facet, to ty piszesz głupoty, i to niemiłosierne. Już na wstępie nie korzystasz z umiejętności czytania ze zrozumieniem (której uczą w podstawowce, a ta jest obowiązkowa i darmowa...), i nie dociera, że mowa tu o książce, nie filmie.

"ten film do piet GW nie dorasta"

A kto tu mówił o klasie filmu?
Wszyscy mówią o analogiach w scenariuszu, ty nieuleczalny idioto!

Der_SpeeDer

Ale nie czytałeś 2-giej częśći Eragona, gdzie dowiedział się, że morzan to jego ojciec, a Murthag to brat. I nie porównuje tego, a po prostu stwierdzam podobienstwo. Jeśli kogoś to obraża bardzo Przepraszam

ocenił(a) film na 4
deanna7

Większość filmów tego typu jest teraz oparta na "Gwiezdnych Wojnach" i "Władcy Pierścieni". Rzeczywiscie to, z tym obrazaniem to troche przesadziłam. No, ale te filmy (ksiażki), są nie do porównania WP i GW wymiata, a E też fajne ale dla nastolatków. pozdro Paolini! ten to ma łeb nie od parady :P

ocenił(a) film na 1
deanna7

Obstawiam, że w trzeciej części Eragon będzie torturowany przez Galbatorixa, a jego ojciec interweniuje i własnoręcznie uśmierci drania... po czym skona na oczach syna...

Tak jak w Star Wars.

ocenił(a) film na 1
Der_SpeeDer

sorry ale jakim cudem jego ojciec ma go uratować jeśli nie żyje? Po za tym części mają być cztery i pewnie okaże się że ojcem Eragona jest Brom ( który też nie żyje). Potwierdzone to zostało w pierwszej części kiedy Eragon pytał o matke mówił o tym że bardzo za nią tęskni jak i w części drugie ten wierszyk. Pozdro