Dziś wreszcie obejżałem film.Film mi się spodobał-fajne wykonanie,niezłe efekty,fabuła również(książki nie czytałem)note mu dałem trochu zawyżoną ale mimo wszystko 9/10.jedno ale- W ktorym roku powstala ksiazka jesli mozna spytac jak ktos wie?bo zastanawiam sie czy jej autor byl fanem gwiezdnych wojen czy moze mistrz J.Lucas fanem Eragona.Narodzie tam jest masa nawiazan zywcem wyjetych z nowej nadzieji i nie tylko!!!!np: Eragon-L.Skywalker-oboje sieroty,wiadomo tylko o matkach(luka((sorki za niedokladna pisownie)) zginela a Eragona go porzucila),obu wychowuja wujkowie,ktorzy zreszta gina zabici przez tych zlych,w obu sa szczytne i ambitne cele i rodzi sie rzadza zemsty.oboje spotykaja nieopodal swych siedzib mentorow(kenobi i ten w Eragonie to medrcy i starzy wielcy wojownicy ktorzy nastepnie gina w slusznej sprawie i by ocalic swoich uczniow),luk jak i eragon sa farmerami.dalej- ukochana ksiezniczka w orginalnych strojach i zarazem wladczyni mlodego krolestwa jak i jedna z przywodczyn Rebeliantow(oczywiscie jak w G.W w mniejszej ilosci jak napastnicy i czekajacy na wybawce).Lecimy dalej-oczywiscie motyw mesjasza ktory to ,,przywroci pozadek i rownowage".(z tym ze to raczej eragona do mlodego Anakina Via Lorda Vadera porownac mozna).Dalej nadludzka moc i wielkie zdolnosci wybranca-ba mamy znowu.nawet w wygladzie jak i charakterze postaci masa nawiazan-mentor Eragona ma Brode i gadke jak i sile,doswiadczenie i zdolnosci jak Kenobi i do tego umiera bochatersko.Eragon-Ludzie jak Luk w jego wieku tylko zeekranizowany w nowej wersjii po 29 latach,podobny w wygladzie,charakterze i tip top ambicje i cele.pozatym, pamietacie scene z Eragona z pocztaku filmu?ok 10-15stej minuty?jak siedzi na jakims kamieniu a potem widac zachod slonca?to ogladnijcie New Hope i to samo bedzie.......stroj bochatera tez identyko.Oczywiscie jest i zly Galbatorix czyli dawny dobry jezdziec ktory zabil innych i stal sie zlym wladca,dla przypomnienia-dobry anakin robi sie chciwy,staje sie Vaderem i wyzyna Jedii w celu wladzy(bo to juz bylo po smierci Padme).oczywiscie mamy i motyw nieposluszenstwa ucznia,jego smutku po stracie bliskich,jego szkolenia i gotowosci do walki z najwiekszym wrogiem itp.
Jesli urazilem jakiegos fana tym tekstem to przepraszam alle mi samemu film sie podobal tylko wytknolem pewne nawiazania oraz przepraszam za literowki i ortografie oraz pozdro dla fanow filmu