PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71888
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Dzień przed obejrzeniem filmu, skończyłam czytać książke. Musze przyznać, że film mnie rozczarował. Zupełnie inne fakty , kolejność zdarzeń , brak spójności z książką i częściowo zmieniony wątek. Dodatkowo dubbing zupełnie psuje wrażenie. Ogólnie rzecz biorąc książce nie dorasta do pięt. Pozdrawiam :]

gusiakrk

Zgadzam się. Ale to zawsze tak jest, że film nie dorasta książce do pięt. Pisze to w każdym poście, ale to prawda, że film jest zabójcą magii książki. Ja wolę książki od ich ekranizaci (no może za wyjątkiem lektur:)), a do kina chodze tylko jeśli książka bardzo mi się podobała i żeby ewentualnie dowiedzieć się jak czyta się niektóre nazwy w angielskich książkach.

ocenił(a) film na 7
gusiakrk

W dodatku wygląd Urgali i Razac'ów też jest tragicznie pokazany w filmie. Elfka powinna być nieprzytomna. W dodatku wszystko się zaczynało od tego ,że Eragon pragnął zemsty , a nie jak w filmie , momentalnie stwierdził , że chce dołączyć do Vardenów.Brom ginął dużo wcześniej, Eragon trafił do więzienia i tam uwolnił wspólnie z Murtaghiem,Elfkę. Murtangh pokazywał się w zupełnie innym momencie niż w filmie. Ogólnie kit straszliwy !!!!

ocenił(a) film na 4
gusiakrk

ten film to profanacja książki, brak spójności ,zmniejszająca emocje muzyka, sprawia że siedząc na sali kinowej czeka się tylko na koniec seansu. mam nadzieję (jeżeli drugą wyreżyserują) wezmą innego reżysera

ocenił(a) film na 1
gusiakrk

Po pierwszych 20 minutach obejrzenia filmu miałem ochotę wyjść z kina, ale pomyślałem może tylko początek tak wygląda a reszta bardziej będzie przypominała książkę. Ale nie, oczywiście,że do końca było inaczej niż w ksiązce. Walkę o byt Vardenów i pokonanie Durzy jestem jeszcze w stanie zrozumieć efekty i oglądalność rzecz ważna, ale cała reszta wydarzeń... szkoda słów. Jeszcze ten przeklęty dubbing... Na druga część raczej do kina nie idę pozostanę przy książkach.

ocenił(a) film na 7
gusiakrk

Poszłam na film z czystej ciekawości i szczerze żałuje, osobie która nie czytała książki może ją bardzo obrzydzić. Książka jak najbardziej, film - widze same wady