Po obejrzeniu zwiastunu tego filmu miałem zamiar iść na niego do kina ale jak czytałem książkę załatwiłem se ten film i go obejrzałem i po obejrzeniu tego filmu miałem zamiar iść dalej do kina ale jak skończyłem książkę zrezygnowałem bo była by to strata pieniędzy. Mimo tego że film został strasznie skrócony jest tylko początek i koniec to do tego został strasznie przekształcony. Żaden wątek w filmie nie jest tak jak w książce:
1. W Carvahall nie było żadnych wojsk Galbatorixa
2. Podczas pierwszego lotu jak dowiedziedział sie że grozi mu niebezpieczeństwo nie został złapany przez Saphire nie leciał na całym jej grzbiecie tylko na szyi prze co został poważnie ranny nie mógł chodzić bo miał całe nogi pozdzierane od łusek Spahiry
3. Podczas ucieczki z Bromem nie mieli koni dopiero później je je kupili
4. Brom nie został zabity podczas uwalniania Aryi z więzienia tylko po ucieczce z miasta Helgrind i do tego został trafiony sztyletem przez Raz'ca a nie Cienia strzałą. I Eragorn dowiedział się że Brom jest Jeźdźcem z woli Broma ktróry kazał mu umyć rękę ze znakiem gedwey ignasia a nie jak w filmie Eragon rozcina opaskę na ręce Broma
5. Arya podczas ucieczki była cały czas nieprzytomna ponieważ podano jej truciznę.
6. Po wejściu do groty Farthen Dur nie zostali otoczeni przez wojowników z włóczniami, tylko krasnolud Orik wyciągnął Eragorna z wody bo zaczął się topić.
7. Urgale nie zaatakowali z zewnątrz Farthen Dur tylko dostali się tunelami do miasta w górze.
8. Walka Eragorna z Cieniem nie odbywał się w powietrzu na smoku tylko na ziemi i nie na magie tylko na miecze.
9. Po śmierci Cienia Urgala zaczęli atakować sami siebie.
10. Mutragh został wypuszczony z rozkazu króla z więzienia nie sam się uwolnił.
11. Saphira nie urosła w ciągu 5 minit tylko rosła przez około 2 tygodznie.
Są to według mnie najważniejsze elementy przekształcone w filmie ie będę opisywał innych mniej ważnych. Do tego dochodzą elementy w ogóle pominięte w filmie a też ważne:
1. Podczas podróży został ominięty pobyt Eragorna i Broma w wielu miastach takich jak: Therinsford, Yazuac, Teirm, Dras-Leona, Helgrind
2. Ominieta został podróż przez pustynię Hadaracka
3. Nie było spotkania Eragorna z wiedźmą i kotołakiem w Teirmie.
4. Nie było spotakania Eragorna i Broma z Jeodem.
5. Nie było przeszukiwania ksiąg rozrachunkowych w Teirmie przez Eragorna, Broma i Jeoda.
6. Nie było tego jak Eragorn chodził do Broma po opowieści o smokach.
7. Nie było kupców w Carvahall.
8. Nie było pokazane jak wój Eragorna jest ranny i poparzony przez rac'ców i leczony.
9. Gdzie pobyt Eragorna w więzieniu Gil'eadzie
Są to najważniejsze różnice między filmem i książką choć jest ich znacznie więcej.
P.S. Ci co chcą obejrzeć film i nie czytać książki lub jej nie przeczytali nic nie stracą jak pójdą do kina, jeżeli ktoś przeczytał książkę lub ma zamiar to zrobić po obejrzeniu pozostańcie przy samej książce i nie oglądajcie tego filmu, chyba że chcecie se popsuć ta piękną opowieść.
Zastanawiam się dlaczego film HP i kamień filozoficzny chociaż książka miało ponad 200 stron został nakręcony jako prawie 3 godzinny film a ta książka ma prawie 500 stron a film trwa zaledwie 1,5 godziny. Czy to jest wina tego że Harrego Pottera napisała osoba dorosła a Egragorna 15 letnia osoba.
Postarałem się przybliżyć wam książkę i film. Ale powiem tak wybór należy do was czy pójdziecie do kina na film czy pozostaniecie przy książce.
Niech wasze miecze będą ostre
czytałem książke i po przeczytaniu Twojej opinii będe miał pewne opory przed pójściem do kina :/
Może poprostu budżet tego filmu był zbyt skromny i musieli się streszczać.A może poprostu słaba reżyseria lub brak natchnienia lekturą przez filmowców.
Parę adaptacji książek zostało w ten sposób spłyconych...
Ale przyznam że np. ekranizacje Harrego Pottera są przesiąknięte magią i w dużym stopniu oddają ducha książki, dochodzi do tego świetna muzyka.
Poprostu trzeba pójśc na ten film z nastawieniem że jest to ta sama historia ale opowiedziana przez innego bajkarza ;-) Może "Najstarszego" zrobią dokładniej.Trzymajmy kciuki!!
Miejmy nadzieje... może za kilkadziesiat lat nakreca Eragona jeszcze raz i będzie bardziej sie z książką zgadzał... :P