Po przeczytaniu około 260 stron powieści i obejrzeniu filmu stwierdzam że jest to najgorsza ekranizacja książki jaka kiedykolwiek widziałem. Opuszczone zostało bardzo wiele fragmentów książki i to bardzo ważnych można powiedzieć że został nakręcony tylko początek i to z wielkimi modyfikacjami kilka dosłownie kilka może ze 2-3 epizody z środkowej części powieści i końcówka. Gdzie są mniej sceny kiedy do wioski Eragorna przyjeżdżają kupcy, gdzie pobyt w Teirmu, Yazuac nie będę wymieniał innych scen bo mi by pewnie brakło dnia. Ale dal osoby która nie czytała książki film podejrzewam będzie świetny. Więc jeśli nie czytałeś książki to się nie zrażaj i pójdź do kina jeśli czytałeś dobrze się zastanów bo będziesz rozczarowany, jeśli masz zamiar przeczytać książke po obejrzeniu filmu stwierdzisz że film jest tandetny. Moja ocena zawyżone 5/10, podejrzewam że gdybym nie czytał książki dałbym 8 albo 9. Wiec wybór obejrzenia lub nie zostawiam do własnej decyzji.
P.S. Kiedy do kin trafi druga część pt. Najstarszy
Ja na filmie jeszcze nie bylem (byles na światowej?) książka według mnie jest świetna, ale z tego co słyszalem o filmie to twoja opinia to potwierdza, do bani, ale i tak zobacze jak to zrobili.
Czytałam książkę, do kina pójde z ciekawości. Wiem, że się rozczaruję no ale cóż.. Z wszystkich ekranizacji na podstawie fantasy, które oglądałam, żadna nie dorównywała książce. Tak już musi chyba być.
Jak to zadna;/ A LOTR ??A na Eragona jade z klasą do kina to zoabcze cyz jest to pierwowzór ksiązki ,którą przeczytalem i sadze ze jest ona lepsza od 1-4 czesc HP (5 i 6 czesc są juz mroczne takei jak powinny )
kristov a 4 HP nie jest mroczna??? Na pewno jest kilkukrotnie lepsza od przydługawej 5 nie mowiac o mistrzowskiej fabule.