Czytam eragona chyba 300 raz to samo z Najstarszym.Mam te książki w domu.Czekam na częśc trzecią, której okładka ma byc PODOBNO zielona, ponieważ smok w części 3 ma być zielony.Hmm..może wykluje się z kolejnego jajka które ma Galbatorix,ale nieważne,nieważne..Ciekawa jestem,jaka będzie Saphira bo w zwiastunie jej nie pokazano ;x.Poza tym..uważam,ze skoro w obsadzie filmu(szczeólik)jest napsiane,ze pisarz gra wrogiego Wojownika(mzoe mi sie pomyliło)to dlaczego jako twórca trylogii nie chciał zagrać Eragona tylko zagra go Edward Speelers?Ciekawe i intrygujące.. ;).Czekam na film z niecierpliwością,ciekawi mnie tyle!poza tym..szczeólik na który malo kto zwrócił uwagę..Koń Broma w książce miał kolor biały i nawet nazwyał sie Śnieżny Płomień,natomiast w filmie jets On czarny!ciekawe jak go nazwią..xD
Zapraszam na mojego bloga www.eragon-saphira.mylog.pl i na moją stronke :D ^^.
Pozdrawiam
P.S troche sie rozpisałam..xDaa..no i jak ktoś nie czytał książki..wtrząsnęło mną to, że Murtagh i Eragon są bracmi-mają jednego Ojca,Morzana.Zadziwiające!czyl i mieli jedną matkę!baardzo inrtygujące.. :)
powiedz mi, jak on mógł zagrać Eragona? przeciez to jest pisarz, nie aktor. Skupia sie na pisaniu książki a nie grze w filmach...
A wiesz ze ja tez zauważyłam ten mały szczególik z koniem Broma..Nie wiem co w tym trudnego żeby znaleźć ładnego białego konia.No ale cóż zobaczymy.
A tak wogóle to nie martw się o to, że ojcem Eragona jest Morzan bo ja do końca nie jestem o tym przekonana =]
Nie będę tu nic pisać żeby nie zapeszać, dowiemy się wszystkiego w swoim czasie czyli kiedy ukarze się książka.Mogę jedynie powiedzieć, że zagadka, którą wygłosił Bladgen (Choć dwaj mogą mieć dwa...itd.) jest cennym źródłem informacji o tej sprawie.Tak samo jak zdanie "Syn i ojciec jednacy ślepi jak gacek"
Pamiętajmy, że Bladgen nigdy nie spotkał Morzana więc jak miał układać o nim zagadki.
Możliwe, że wspomnisz moje słowa podczas czytania 3 części.Morzan jest ojcem Murthaga ale nie jest ojcem Eragona.Jego ojcem jest ktoś zupełnie inny.Napisałam "możliwe" ponieważ są to tylko moje przypuszczenia i proszę sobie tego nie brać do serca.Nie mam 100% pewności ale....
Też o tym słyszałam. Ze Morzan nie jest ojcem Eragona.
Słyszałam nawet że tak naprawdę ojcm Eragona jest Brom, ponieważ jego matka (Eragona) Miała chyba na imię Selena a jak wiadomo Brom i Selen to pierwiastki...
Ale przekonamy się w Trzeciej Części.
Szczególikiem nie jest to, że Brom miał białego konia, tylko to, że Aryia(dobrze napisałam? ;P) ma czarne włosy, a w filmie, z tego co widzę, jest blondynką...
No wiesz to, że Arya jest w filmie blondynką to już nawet nie jest szczególik, to jest poprostu nieporozumienie.No ale cóż chyba nigdy nie zrobiono filmu, który by dokładnie oddawał całą treść książki..
Zrobili. Duma i Uprzedzenie :))))))) No cóż, wstrząsnęło mną to że Arya jest blondynką... I że... Wygląda tak staro!!! Arya miała tylko mądre oczy a wyglądała na 20 lat... To samo z koniem. Mają świra na punkcie zmieniania kolorów?!
Arya w filmie ma blond włosy może dla tego że aktorka nie dała sobie ufarbować włosów:):)
Ech, dziękuję za spoiler już w temacie.
A tak na seio to dowiedziłam się o tym... jescze przed obejrzeniem filmu i przeczytaniem 1 tomu :)
Teraz czekam na święta czy jakiś wolny weekend, by zabrać się do 2 tomu.
A Arya bardziej mi się podoba jako ruda osóbka :)
myśle ze Murt i Eraś sa tylko po części(jedna matka) braćmi...
po 1:potwierdzeniem tego ze morzan jest ich ojcem jest tylko to, ze Murt powiedzial to w pradawnej mowie w ktorej TEORETYCZNIE nie wolno skłamać...aleeee jak uczyli Erasia (juz nie pamietam czy Brom,Arya czy Oromis) to mozna powiedziec cos co nie jest prawda,pod warunkiem ze osoba która to mówi(Murt) szczerze wierzy ze mowi prawdę...
dla mnie wazniejsze są wierszyki Bladgena ( no tego kruka:])nie pamietam ich co do slowa ale postaram sie zachowac sens :)
jeśli 2 moze dzielic 2(Eras&Murt MOGA dzielic dwojke rodzicow(morzan&selena)
a 1 na pewno jest 1 (jeden z rodziców[matka]na pewno jest rodzicem dla obu)
jeden moze byc dwoma (jeden z rodziców[ojciec]moze wystepowac "podwójnie")
bo niby czego sie tyczy ten wiersz?! a drugi byl o tym, ze Eraś jest jak jego ojciec slepy niczym gacek.... przypomnijcie sobie historie Broma i Morzana i zobaczcie który byl ślepy :)
ale zem sie rozpisal....
Moonwish mógłbyś napisać o co Ci dokładniej chodzi? Bo czytałam obie częśći i to nie raz... Ale nie wiem co masz na myśli :)
Mi bardzo sie podobał ten film był super oglądałem go z 300 razy
i oglądam cały czas,nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie część 2...
Nawet nie wiedziałem że są książki do czytania... muszę je jak najszybciej kupić... pozdrawiam
Ludziska dajcie znać jak coś będzie wiadomo o części II filmu piszcie na e-maila dzioben@wp.pl pozdrawiam film wypas :) właśnie go oglądam
mi tam film sie zupelnie nie podobal (w przeciwienstwie do ksiazki...)
slabe aktrostwo (oprocz J.Ironsa,rozdupcona fabuła, kiepskawe efekty/rekwizyty/sceny walk, pominiete watki wazne dla 2 czesci, Ra'zackowie,Urgale,Krasnoludy(po 1,8 kazdy....) i wiele wiele innych.....
mimo to dalem 5/10 dziwne....moze jak wypozycze to dam 4 xP