A więc, zawsze urgale kojarzyły mi się z "Tolkienowskimi" orkami, a tu proszę twórcy filmu widać mieli swój całkiem inny pomysł - zwykłe łysolki, a gdzie słynne rogi urgali?
I znowu porównanie do Tolkiena ---> Ra'zacowie = Nazgule. Kiedy są w swoich czarnych płaszczykach to są podobne do nazguli, ale jednak może filmowcy nie chcieli tworzyć z Eragona kolejnego Władcy Pierścieni, lub też zrezygnowali z wspomnianych wcześniej czarnych płaszczyków, chociaż sam nie wiem.
Kolor włosów Aryi. Dlaczego rude? W najstarszym bodajże rozdział "Ceris" jest wspomniane że Arya ma czarne loki.. a to ciekawe.
Też się nad tym zastanawiałam i denerwuje mnie takie zmienianie wyglądu postaci;P. Jednak jest duża różnica między brunetką, a taką rudą. Ale jak film będzie fajny, to można wybaczyć:>
Fakt, tez jakoś nigdy nie spotkałam się z rudym elfem:> Szczerze mówiąc mam niezbyt dobre przeczucia co do filmu, zwłaszcza po tym zwiastunie, ale mam nadzieje, że jednak będzie dobry i kasa za bilet nie pójdzie na marne.
A czesto w ogole spotykasz elfow? :P
U Tolkiena bylo ich calkiem sporo. Rudych, znaczy sie.
Taka jeszcze jedna sprawa, którą zauważyłem w zwiastunie. Na czym tak w ogóle leci Durza. To już całkowite nagięcie fabuły.
Ja sobię te calą powieśc porównywałam do Tolkiena.
Urgale- orki
Ra'zacowie- Nazgule
A Eragon wcale nie miał blond włosów! A Arya miała czarne i lekko lokowanie choć ja ją sobie zawsze wyobrazalam w prostych... ale czarnych a nie rudych! A Roran... przyznam to... zawsze kojarzył mi się z Samem i odrobinę Ronem z Harryego Pottera. A Brom... Brom jest dobrze zrobiony ale powinien byc grubszy... zeby nie wyglądał z początku na Jeźdźca tylko na bajarza który zna się trochę na fechtunku.
pozdrawiam ;) i... zapraszam na mojego bloga ;););)
Ehh, jak oglądając zwiarun czuje że bedzie duużo zmian... i to jest problem ;/ Nie lubie jak zmieniaja :/
Eh, ten film za bardzo sie rozni od ksiazki, nie ma w nim ani jednej postaci odpowiadajacej oryginalowi. Mnie np. Urgale przypominaja Wartokhi z gry "Drakan: Order of the Flame", a Kulle sa podobne do tych wiekszych stworow z dziczymi klami (w grze chodzi sie rudo-wlosa wojowniczka, Rynn i jej czerwonym smokie, Arokh'iem, ktorzy chca ocalic porwanego brata Rynn i pokonac czarnego wladce, Nawross'a, chyba tak to sie pisze). Podaje link do intro z gry (na poczatku widac Rynn z bratem, a potem atakuja ich Wartokhi i kilka wiekszych, Kullo-podobnych stworow):
http://www.youtube.com/watch?v=jJe11rMWoEQ
i link na kilka fotek z opisem gry:
http://gry.gazeta.pl/gry/1,49948,386320.html
Nie cierpię jak w gilmie jest tyle zmian... Jestem w stanie wybaczyć kolero włosów, kolor oczu, to, tamto, ale nigdy, NIGDY brak szpiczastych uszu u elfa! No i piór na skrzydłach Saphiry...
Ja zawsze wyobrażałem sobie Arye jako śliczną kobiete o białych włosach i niebieskich oczach, a Rorana jak syna kowala ze wsi, itd.
Razacowie jak jeźdźcy z władcy pierścieni a urgale to jak u wszystkich (orki).
Może Arya jest ruda aby nie przypominała Atweny??
Pióra na skrzydłach też mi sie nie podobają ;/ ale może jakoś przeboleje... ale może film nie będzie zły:]