PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71887
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Nieporozumienie

ocenił(a) film na 1

Powiem tak gdybym nie czytał książki film by był ok. Jednak wyszło tak że przeczytałem. Film wydał mi sie wielkim nieporozumieniem

ocenił(a) film na 1
joint05

no nie wiem , jakbym nie czytał to i tak uznałbym go za film średniej kategorii

ocenił(a) film na 1
foragain

nie był taki zły jeśli nie było by książki

ocenił(a) film na 1
joint05

Nawet bez książki dla porównania, ten film jest potwornie infantylny, z głupią i nielogiczną fabułą, z beznadziejnymi efektami specjalnymi, z denną grą aktorską... no kurczę, właściwie to nic w nim nie jest zrobione choćby poprawnie.

Poza tym - jakim to znowu wzorcem jest mierna książka, żeby na podstawie porównania z nią stwierdzać, że film jest dobry?

ocenił(a) film na 1
joint05

Zgadzam się z autorem. Wg. mnie to najgorzej zrobiony film na podstawie książki. Daję 1/10. Zupełnie zmieniono fabułę, charaktery postaci i ogólnie zmieniono tyle ile tylko można było, a nawet więcej. Nic dziwnego że o "Najstarszym" ani widu ani słychu. Film jest po prostu BEZNADZIEJNY.

ocenił(a) film na 3
nathaly_chan

Zgadzam się całkowicie z poprzedniczką .
Film jest fatalny ;//
Książkę lubię i przeczytałam wszystkie 3 części z wielką chęcią , ale po obejrzeniu filmu stwierdzam , że to kompletny niewypał .
daję 1\10 .
Z tego co się dowiedziałam film nagrywano przez 3 miesiące ;//
Nic w nim mi się nie podoba .

ocenił(a) film na 5
joint05

awwww....... czytam książkę, nie podoba mi się....!!!!

no wiem że film mocno odbiega od oryginału, lecz cały model Saphiry mi się podoba.
Mało mamy smoków w filmach, myślę należy doceniać do co mamy.

plantum

Jak chcesz to doceniaj... Jeśli kilkanaście lat tamu potrafili stworzyć prawdziwego smoka, to czemu teraz mamy się zadowalać jakimiś ochłapami? A może powinniśmy skakać z radości na widok gumowej zabawki z Wiedźmina, bo przecież ją mamy!?

ocenił(a) film na 5
Yook

"czemu teraz mamy się zadowalać jakimiś ochłapami"

technika poszła naprzód - widać to w nowej produkcji.
Cieszę, że stworzyli Saphirę tak a nie inaczej - bo nie prędko zobaczymy takiego smoka.

jak nakręcą ekranizację Temeraire to smoki będą normalne (tak myślę)

====

zmieniłem zdanie na temat książki - uważam że jest całkiem niezła -
ciężko było czytać skoro już widziałem film, ale po 200 stronach książka zupełnie się rozjeżdża względem filmu - i wtedy mnie zainteresowała.

ocenił(a) film na 3
joint05

Chciałem napisać że przesadzacie, ale jak zacząłem analizować co mi się nie podobało to doszedłem do tego że macie racje. Wiele błędów, różnic względem książki(niektóre bardzo znaczące dla dalszej fabuły), fatalny dobór aktorów i samo wykonanie Saphiry pozostawia wiele do życzenia. Twórcy filmu zrobili dużą, śmierdzącą kupę i będą musieli ją posprzątać. Proponuję spalić i usunąć wszystkie kopie, wymazać to z wszystkich stron i udawać ze ten film nigdy nie powstał. A za 2 lata wziąć nowych ludzi, którzy zrobili już jakiś dobry film zatrudnić ich i NIECH TO KURWA ZROBIĄ PORZĄDNIE!!. Książka była niezgorsza, ale film okropny.

ocenił(a) film na 4
joint05

Zgadzam się, nawet gdybym nie czytał, to uznałbym film za nudny, nielogiczny i kiepsko zrobiony. Daję 4/10, albowiem jestem łaskawy :D

ocenił(a) film na 1
joint05

Mi się film nawet nawet podobał ale tylko jedna postac była idealnie dopasowana wg mnie-Brom.
Reszta to żal poza przebłyskami ,,Murtagha"

ocenił(a) film na 1
joint05

Mogliby nakręcić "Eragona" jeszcze raz. Jeśli to w ogóle możliwe. I z zupełnie inną obsadą. Bo to co oni zrobili to po prostu całkowita porażka .... :( Szkoda, bo książka jest świetna :))