PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71888
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Oglądając od razu nasunęło mi się skojarzenie, że gdzieś podobną historię już widziałem. Wkrótce przekonałem się - Gwiezdne Wojny - Nowa Nadzieja!! :)
Zobaczcie - koleś jest jakimś przeciętnym farmerem (jak Luke Skywalker), nagle natrafia na coś niestandardowego - jajo (w SW to są droidy). Przez to kumpluje się z tym starcem (w SW Obi-wan) Ten mu mówi o wielkich rzeczach itd. W tym czasie ci źli zabijają mu wuja (W SW Luke'a farma jest spalona przez trooperów) Mentor okazuje się być byłym smoczym jeźdźcem (W SW Ben okazuje się być starym Jedi). A więc wyruszają na drugi koniec świata, w celu uzyskania pomocy, do pokonania złego monarchy (W SW Imperatora). Nagle się pojawia klimat z księżniczką, którą Eragon postanawia uratować (W SW - księżniczka Leia więziona w Gwieździe śmierci). Nagle pojawia się zły czarnoksiężnik (w SW Darth Vader) i zabija Broma, który ratuje Eragonowi dupę (w SW podobnie zachowuje się Obi-wan). Uciekają, kumplują się z rebelią. Wojska Galbatorixa nacierają na baze rebeliantów (tu pojawiają się różnice - w SW to rebelianci atakują Gwiazdę Śmierci, poza tym Vader cudem przeżywa, a w Eragonie, Garrow ginie.

I co wy na to? :) Bardzo możliwe, że to zupełny przypadek. Ale już w połowie filmu nie mogłem odpędzić się od skojarzeń.

TomB_2

Farmer? Raczej chłopiec z farmy. Broma zabili (a raczej zranili) Ra'zakowie, nie "czarnoksiężnik", -który przypadkiem jest Cieniem-

ocenił(a) film na 6
Niezdecydowana

ja też uważma ze eragon jest bardzo podobny do star wars-ów chyba sie na niuch wzorował autor ksiąki

ocenił(a) film na 3
sanders2

No nie wiem, czy książki - nie czytałem jej. Ale z tego co się orientuję, scenariusz jest nieźle namieszany w stosunku do oryginału.

I nie czarujcie mnie, że ten jest tamtym, ten powinien to i jest z rasy takiej i takiej - te rzeczy nie wynikają z filmu, więc skąd ja mam wiedzieć?

TomB_2

A ja sądze, że pan Paolini zjechał fabułę z Star Wars + Władca pierścienia. I taka ot mu wyszła mieszanka. No bo nie widzicie? Eragon... skąd on wytrzasnął takie imię? A moze od... Aragorna? Z Władncy pierścienia? ... Więcej różnych odpowiedników ... Arya... hm... elfka... Czyż nie tak samo jak Arwena? I tak samo jest ów księżniczką? ... Więcej można zauważyć czytając książkę.
Yavanna

Yavanna_2

Zdecydowanie. Ale tak to już jest i będzie. A mieszanka jest niezła. podoba mi się.