PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71888
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem film, nie znałem książki, nie miałem tak naprawdę pojęcia jak ta opowieść ma wyglądać. Teraz jestem już z "po" dwóch częściach trylogii, miałem też ostatnio okazje obejrzeć film po raz drugi, tym razem z napisami. Krótkie podsumowanie:

"PLUSY"
+ Dobre, dopracowane efekty specjalne
+ Gra J. Ironsa (zdecydowanie najjaśniejsza postać w całym filmie), choć i on ze względu na scenariusz nie mógł się wykazać
+ Nawet porządna muzyka, niektóre kawałki niezłe

"MINUSY"
- Nieprzemyślane, naiwne i infantylne zmiany w fabule w porównaniu z książkowym pierwowzorem
- Ubogość miejsc, plenerów, wnętrz - żadne z nich nie robią odpowiedniego wrażenia, nie zapadają w pamięć
- Przeciętna gra aktorów (po za wymienionym wcześniej Ironsem)
- Jak dla mnie zdecydowanie za krótki = wiele niepotrzebnych cięć
- Mam wrażenie, że autorzy za bardzo nie wiedzieli czy "podpiąć się" do sukcesu "Władcy Pierścieni" i zrobić "pełnokrwiste" fantasy, czy naiwną bajeczkę dla dzieci; wyszło coś pośredniego ciążącego bardziej w stronę bajeczki, niestety
- Mój osobisty "minus" - sposób przedstawienia krasnoludów
- Polski dubbing - pal licho głosy polskich aktorów i sposób ich podłożenia, ale w oryginale nawet dialogi są lepsze...

ocenił(a) film na 3
Chrzaszczu

hehe -sposob przedstawienia krasnoludow????

Przeciez tam WOGOLE nie bylo krasnoludow krol Hrodgar to jakis koles z laska ... zalosne.

Powiem od razu jakakolwiek proba latania tego nawet najlepsza dwojka nie zmieni zlego wrazenia pierwszej czesci. Ten film trzeba nakrecic poprostu jeszcze raz.
Ja tam jakims wybitnym fanem Ergona nie jestem, choc ksiazka trzeba przyznac nawet mi sie podobala. Klasyki gatunku: Wiedzmin czy komputerowej sagi Baldurs Gate nigdy nie pobije. Mimo to zasluguje na lepsza ekranizacje niz ta ktora nas ci amatorzy uraczyli.
Juz raz przezylem horror z premiera polskiego Wiedzmina (...)
Teraz to.
Za takie rzczy moga sie brac tylko fascynaci jak Peter Jackson kazdy inny nie jest w stanie zrozumiec tematu...

a ja mialem tu tylko o krasnoludach ale tak sie troche rozgadalem :)

pozdro

urigorn

Przy "Wiedźminie" mogli się jeszcze próbować tłumaczyć funduszami (i ich brakiem), co oczywiście niczego nie zmienia; w tym przypadku ekipa dysponowała budżetem przewyższającym ten, za którego wyprodukowano jedną część "Władcy Pierścieni" (bodajże 87 czy 89 mln $, za bardzo już nie pamiętam), więc ja nie wiem... chyba jednak zadziałało to o czym napisałem wcześniej - próba zrobienia filmu jednocześnie dla fanów i dla dzieci...

Chrzaszczu

W sumie jestem po wersji z dubbingiem czeskim i tam głosy dobrali wcale nie lepiej. To tak na pocieszenie...