PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71887
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Totalne spłycenie

użytkownik usunięty

Napiszcie jakie zauważyliście zmiany w filmie od książki. Ja widziałam ich tyle że serce mi pękało aż..... jak można z tak cudnej książki stwarzyć tak gniotowaty film.... Pomine już postać Eragona, Saphiry, Aryi, Galbatorixa i reszty, ich wygląd, charakter... nie podobała mi sie krótka fabuła i całkowice zmienione wątki!! kto to widział żeby Arya chodziła sobie zdrowa po polanie z Eragonem, walka Eragona na końcu z Durzą, żeby bohater trafiał do Vardenów skacząc od niechcenia do wody czy zakończenie-rozstanie Eragona i Aryi czy też śmierć Garrowa!! Można wymieniac w nieskończoność...... a te wycięte wątki, gdzie bliźniaki, Solembum, Eve nie potrafie ocenić filmu po przeczytaniu ksiązki.... dlaczego Władca Pierścieni może trwać ponad 3 godz i mieć większość wątków, a Eragona chcą w niecałe 1,5 godz zmieścić!! skandal!! miałam pisac o odchyłach filmu od ksiązki ale sie rozpędziłam :) napiszcie co was szczególnie raziło pzd :)

Powiem tak, i mam nadzieję, że zrozumiesz... Serce pęka jak się na to wszystko patrzy... O ile Eragon pasuje mi super o tyle z resztą to mogiła... Ale ja już bym wszystko przezyła... NAPRAWDĘ!! Gdyzby nie Arya... Toz to skandal!!! Ona w ksiazce jest zupelnie inna!! NIC MNIE TAK NIE ZNIESMACZA I MDLI JAK TA ARYA!! CO ONI SOBIE MYSLELI?! AKTORKA JEST PO PROSTU DO DU**!!!!!!! TAK NIE MOZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty

Przeciez w książce były wyraźne opisy postaci.... nie rozumiem jak można stworzyc film który kompletnie różni się od książki.... to jest kompletny skandal.... dla mnie Eragon- książka jest cudowna potrafe czytać ją i czytac, nie moge doczekać sie 3 części ale film był dla mnie totalnym nieporozumieniem.... to tak jakby rezyser miał własny egzemplarz książki....... tylko nie wiem skąd taką lipną wytrzasł

ocenił(a) film na 1

Jak chcecie, to wypowiedzcie się pod tematem:

"Co się wam w tym filmie nie podoba najbardziej?"

ocenił(a) film na 10

No... ja też zauważyłam :P "wytłumaczenie":

Twórcy filmu pominęli to że:

- Kamień na mieczu Eragona jest rubinem

- Eragon ma brązowe włosy

- Galbatorix nie wystąpił do tej pory w książce

- Arya ma czarne włosy

- Arya jest elfem, więc ma spiczaste uszy

- Urgale mają rogi

- Urgale nie przypominają tak bardzo ludzi

- Murtagh ma kręcone włosy

- Saphira jest smokiem i ma SMOCZE skrzydła

- Ra'zacki nie są jak "mumie" z robakami

- Saphira nie ziała jeszcze ogniem podczas bitwy

- Śnieżny Płomień jest biały

- Arya dopiero na koniec książki odzyskuje przytomność

- Bitwa w Farthen Durze rozgrywa się w większej części pod ziemią

- Saphira ma 'kolce' wzdłuż ciała

- Podczas walki Durzy z Eragonem w Gil'eadzie nie walczyli na magie

- Angela ma czarne, kręcone włosy

- U Vardenów, a właściwie to było u krasnoludów

- było mnóstwo krasnoludów

- Gedwey Ignasia to srebrne znamię

- Brom zostaje raniony przez Ra'zacka co prowadzi do jego śmierci

- Żaden Ra'zack nie ginie - Arya nosi skromne tuniki

- Murtagh nie pokazywał drogi do Vardenów, nie che tam iść i jej nie zna

- Eragon nie potrafił czytać do momentu, kiedy Brom go nauczył w Theirmie

- W Carvahall nie było żołnierzy

- W książce nie kiedy rolę grały tez pory roku

- Garrow umiera w innych warunkach

- Było dużo więcej ważnych postaci np: Katrina, Orik lub Jeod

- Saphira nie rośnie jak pokemon

- Brom trzymał w tajemnicy to, że był jeźdźcem ...i tak dalej, i tak dalej.

Przede wszystkim: W książce jest o wiele więcej wspaniałych wątków, postaci i wydarzeń, film stwarza tylko ogólny i bardzo ubogi zarys, niestety mało pozytywnie w stosunku do bogatej książki.

Źródło:www.saphira.pl/bledy
Bo to film nie ksiazka! PAOLINI TO LEPSZY "SCENARZYSTA" :P