PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71888
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

książki nie czytałem i ciekawi mnie jedna rzecz... czy w książce teksty wypowiadane przez bohaterów też sa tak niemiłosiernie stylizowane na średniowiecze? bo od kolejny "mściwojów", "azaliż" czy innych "miarkuj się" to się niemal popłakałem... :] swoją drgoą film jest jednym wielkim niewykorzystanym pomysłem na dobre kino fantasy... potencjał ogromny, realizacja marniutka.. historyjka uproszczona do granic mozliwości.. i nawet montaż nie był tak dobry jakby się mogło wydawać... gdyby nie efekty specjalne to możnaby to wziąć z produkcję jak najbardziej rodzimą (z całym szacunkiem dla naszego kina, ale jak już bierzemy się za coś co ma mieć rozmach to cóż... wspomnę jedynie o "Quo vadis")... mam nadzieję, że książka jest lepsza, bo planuję ją w bliższej lub dalszej przyszłości przeczytać :)

ocenił(a) film na 4
estorn___

Na szczęście dialogi w książce sie są tak debilne, ale czasem Paolini na siłe próbuje głosić jakieś Wielkie Przemowy czy Wielkie Rozterki głównego bohatera i (przynajmniej ja) uśmiechałam się pod nosem, bo czasem miałam wrażenie, że to strasznie "wydumane" było.
Ale w Najstarszym widać już, że Paolini dorósł i to co wcześniej było pisane "na siłę", teraz przyjemnie się czyta, dialogi są dojrzalsze, a Saphira jeszcze lepsza :D Tak wogóle, Saphira jest jedyną postacią dla której warto przeczytać tę książkę. Cyba przez przypadek Paolini stworzył świetną postać, mówiącą w ciekawy sposób i mającą to "coś" co potrzebne jest dobrej książce fantasy ;)
Książkę szybko i beznoleśnie się czyta, więc polecam. Zawsze uważam, że żeby móc o czymś dyskutować trzeba najpierw to zobaczyć lub przeczytać :)