Jeden z najgorszych filmów jakie ostatnio widziałam. Postanowiłam go obejrzeć po tym, jak zgarnął tyle nagród na rozdaniu Złotych Orłów-pomyślałam, że tyle nagród musi coś znaczyć. A tu najkrócej mówiąc-gniot nad gniotami. Jednym z nielicznych plusów tego filmu jest długość jego trwania-tylko 1godz.20min.-dłużej się tego by napewno nie dało oglądać. Film ten pokazuje Polaków jako wieśniaków mieszkających prawie jak w średniowieczu. Jeśli już było słychać jakieś polskie dialogi to były to oczywiście bluzgi lub teksty o chlaniu. Nic dziwnego, że taką opinie mają o Polakach na świeecie skoro sami ją sobie wyrabiamy takimi filmami. Ale to tylko szczególik. W filmie tym napewno nie napracowała sie żadna osobami nad dialogami, bo jest ich baaaardzo mało. Film można oglądać bez głosu a podejrzewam, że niewiele się straci. I tu największe rozczarowanie-film dostał nagrodę za najlepszą muzykę-no i tego już nie zdzierżę. W kategorii tej konkurował z "Wszystko co kocham" i naprawdę nie jestem w stanie pojąć dlaczego wygrał. Rozumiem, że są tu piękne odgłosy przyrody typu szczekanie psów, wiejący wiatr, płynąca woda no ale litości. W całym filmie podobała mi się tylko melodia, którą słychać gdy lecę już napisy końcowe, więc śmiem twierdzić, że to troszkę za mało żeby dostać Złotego Orła. A w filmie "Wszystko co kocham" muzyka jest po prostu przepiękna i można powiedzieć, że dzięki niej film nabiera "większej mocy". Przemilczę fakt, że "Essestial Killing" dostał też Złotego Orła jako najlepszy film roku-kompletna porażka.
Ps. Ciekawa jestem czy jest tutaj chociaż jedna osoba, której ten film się podobał.
Mi się podobał i wystawiłem 10/10 za scenę z piciem mleka, WSPANIAŁA scena, a Polacy w filmie są dobrze przedstawieni, znam kilku Polaków i większość z nich to nieumyte, śmierdzące ,pijane wsioki
No cóż pozostaje mi tylko współczuć, że większość Twoich polskich znajomych to "nieumyte, śmierdzące, pijane wsioki". Wśród moich znajomych przeważaj nieco inni ludzie dlatego śmiem twierdzić, że Polacy to nie tylko alkoholicy, którzy nie potrafią powiedzieć nic innego poza k****.
a jeb..nym polaczkom którzy robią takie gówno i pokazują nasz kraj w taki sposób bardzo dziękujemy , dzięki takim ''artystom '' Polska pozostanie w stereotypie biedy i zacofania !!
Współczuję znajomych i zdolności oceny filmu na 10 za jedną okropną scenę (dla mnie była ona wstrętna i żenująca - kobiecy punkt widzenia).
Co do samego filmu - polecanie go komukolwiek to okrucieństwo. Tym bardziej dziwi mnie ogrom nagród i nominacji które otrzymał, a na które to nie zasłużył.
Zdecydowanie ten film zasługuje na miano jednego z najgorszych filmów, jakie ostatnio widziałam. Już po samym opisie spodziewałam się jakiejś rewelacji, nie mówiąc już o tym, że zgarnął tyle nagród - czy słusznie?
W zasadzie nie mogę pojąć, co ten film ma przedstawiać, co twórca chciał osiągnąć. No bo, tak naprawdę, czy historia o człowieku, który zabił z pół tuzina ludzi i błąka się głównie po Polsce (która, nawiasem mówiąc, została tutaj przedstawiona w taki sposób, że... no proszę was) może być w jakikolwiek sposób fascynująca, ciekawa?
Może by taka była, gdyby film był jakoś zrealizowany, ale w zasadzie nieźle się na nim wynudziłam. Mocny? Przejmujący? Trzymający w napięciu? Te określenia nijak mają się do tego, co przed chwilą zobaczyłam.
Nie jestem w stanie wygrzebać żadnego plusa dla tego filmu. Dla mnie to katastrofa.
Z przykrością muszę stwierdzić, że nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z przedmówcą...a P. Skolimowskiemu osobiście gratuluję popełnienia tego "dzieła".
Co za dno,naprawde,film o niczym,niby trwa tak krotko,ale podchodzilem do niego 3 razy,chialem obejrzec do konca z mysla ze bedzie jakies sensowne ,zakonczenie. Nie stety takiego nie bylo. Za co dostal tyle nagrod,nie mam pojecia,to jest jakas totalna pomylka i kompletne dno. Nic z niczym tu sie nie zgadza,uciekinier niczym rambo,niesmiertelny,nie starszna mu lodowata woda,zwalone drzewo,brak pozywienia itd. Ubrania zmienia co chwile,oczywiscie buty na niego idealnie pasuja za akzdym razem ;) szkoda slow maks z litosci moge dac 2/10