"Jak nie dać się uzbrojonemu pościgowi z psami, krwawiąc zimą w lesie bez buta w obcym kraju"
SPOILER
Otóż należy znaleźć w środku lasu łagodnego psa i przytroczyć mu zakrwawioną skarpetę by odwrócił uwagę goniących --- brawa dla scenarzysty za wyobraźnię hehe :D Psy zimą w polskich lasach są tak gęsto rozmieszczone, że nie ma problemu jakiegoś trafić, sam scenarzysta pewnie wiele razy natykał się na nie, to zupełnie normalne LOL
Zgadzam się w 100 procentach!!! To jest śmieszne. Dodatkowo oczywiście każdy ucieka środkiem jeziora, zostawiając "mało widoczne ślady", aby pościg go nie zauważył... Po prostu porażka... Po kilku minutach można już przełączyć na inny kanał.
Pytanie najciekawsze- co miał na myśli reżyser i scenarzysta?
Największy dowcip ze wszystkich to nagrody Polskie Orły - za film i reżyserię - szczególnie gdy się to zestawi z innymi nominowanymi filmami, które daje się oglądać np Różyczka.
Ten film to jest po prostu jedna wielka porażka. Liczba absurdów przekracza chyba wszelkie dopuszczalne normy.
Ale niech mi ktos powie, kto normalny przyznał temu filmowi tyle nagród?! To jest jakieś chore.
No właśnie się zastanawiam szczególnie, że przeszło to bez echa, nie było jednego głosu protestu i poważnej krytyki, gdy ta decyzja po prostu nijak się nie broni i jest wręcz kpiną - dawno nie widziałem tak nieudanego filmu, Skolimowski zrobił niemal niemy film, pozbawił się środków wyrazu i przegrał z kretesem.
Ciekawiej by było, jakbym nasrał pod siebie, ale wynudziłem się oglądając to coś. Gdyby zakończenie nie było tak... nie wiem jak to określić, to nawet nie zajrzał bym do dyskusji, ale tak idiotycznego filmu nie da się nie skomentować.
Z perspektywy czasu wstyd mi za mój komentarz. Zabrzmiało to jak zbulwersowany gimnazjalista. Emocje wzięły górę i palnąłem dosyć prymitywne stwierdzenie, przepraszam że musiałeś/aś to przeczytać.
Nie zmienia to jednak faktu, że film jest naprawdę żenujący.
Dostać nagrodę i pewnie sporo kasy - wiesz, temat kontrowersyjny to można się pokazać. Żałosne to moim zdaniem
Boże, wreszcie się skończyło. Czy ten film ma jakieś głębsze przesłanie ? Bo nie bardzo rozumiem o co w tym filmie chodziło ....
Ten film miał być pomocą naukową na następną maturę - Motyw drogi w popkulturze ;)
O, muszę to zapamiętać, motyw drogi w popkulturze, Stary, to jest genialny tekst!
Ale i tak najlepsze było to że miał halucynacyjne po kogutkach (owocach dzikiej róży) z których np. moja babcia robiła przetwory, albo jak byłem mały sam je jadłem. Ale nie miałem po nich odlotu :P
Dokładnie! Chyba wszystkie inne leśne owoce zeżarły nam zwierzęta. Gdyby zjadł tzw 'wilcze jagody' byłoby co innego. Z dzikiej róży normalnie robi się herbatkę i konfitury. Widocznie film miał być dla nieświadomych obcokrajowców.
Ja bym się zes...ł, ale widać Afgańczycy mają zahartowane żołądki. Co z tego, że inna flora.
Nie wziąłeś pod uwagę tego, że haluny mógł mieć z wyczerpania, odwodnienia, hipotermii, upływu krwi, z głodu? Tyle możliwości... Ale widzę, że niektórym się wydaje, że odlot można mieć tylko wtedy, jak się coś zje albo przypali... :-P
Trzeba dodać, że sarny same przyszły do paśnika mimo, że w środku siedział człowiek :) Pewnie miały katar i nie czuły :) Mrówki w zimie lekko schowane pod cienką warstwą swojego mrowiska, koń jedzący trawę na polu pełnym śniegu.
Do tego piękny, koń prawie że czystej krwi, u kobiety, która oddaje go za darmo, mimo iż żyje w totalnej nędzy. ;) Szczyt filantropii.
To posunięcie z psem mogło by mieś szanse zmylić pościg na parę godzin ale nie w warunkach zimowych na odludziu w głębokim śniegu gdzie trzeba być ślepym by nie dostrzec ludzkich śladów :P
Poza tym film potwornie nudny , a i głównego bohatera jakoś nie da się darzyć sympatią co z pewnością przyczynia się do niskiej końcowej oceny .
ten film to jedna wielka parodia
skopiuje swój post z innego tematu
facet wpada w sidła, ale nic mu nie jest i zapierdziela dalej, gryzie go pies ale zapierdziela dalej choć wpadł w lodowatą wodę no bo wiadomo nasz afganiec nie wie co to hipotermia, przygniata go drzewo ale co tam ma jeszcze siłę załatwić drwala który jest większy niż on i nie jest ranny ale kompletnie rozwaliło mnie jak wydoił "krowę".....
K.... zaj... to opisałeś! Dokładnie, powinien Skolimowski poradnik napisać:) Normalnie drażni mnie ten film... Pzdr
Ale jestescie glupiutcy.. To nie XIX wiek, sztuka nie musi byc realistyczna. Harry Potter i Star Wars tez nie maja sensu wg was?
no ale Star Wars i Harry przyjmują konwencję science fiction/fantasy, a tu mamy film mający zachować jako taką realistykę, a tu takie kwiatki. Powinienem był przestać oglądać jak Sprinter wypadł z drogi bo dwa dziki. Potem jak strzelił do faceta w samochodzie, a kula nie wybiła szyby. Ale nie, ja oglądam dalej, a dalej jest tak: nic się nie dzieje, facet idzie przez las, nic się nie dzieje, cośtam się stało, znowu nic, nic nic, dłużyzna, cośtam się stało, znowu nic, nic nic, koń. Koniec.
W scenariuszu była pewnie wataha wilków, ale do filmu wzięli udomowione psy. Tak czy siak jakim cudem nie zamarzł, gdy wpadł do wody. Nie mógł się ogrzać lub wysuszyć, bo nie rozpalił ogniska.
do wszystkich co porównują z Rambo nie ten gatunek nie ta mysl wiec nie porównujcie do tego typu filmow. Sam film mi sie nie podobal , nie wnikam czy byly u nas wiezienia czy nie, czy to Ural czy Syberia Polska w gorach tak wyglada są miejsca ze XIX w. to nowoczesnosc Nie mam pojecia co jest genialnego w tym filmie zdjecia takie sobie ,akcja zupelnie nierealna zlapali by go szybciej niz by zdazyl powiedziec Allah . Z drugiej strony sam nie wiem do czego mozna sie posunąć walczac o zycie bo w az tak tragicznej sytuacji to malo kto byl i teraz uderze mocniej bo pomalu wychodzi ze jednak cos mi sie podobalo fakt ten film mialby sens cala ta ucieczka walka gdyby ten Afganczyk dotarl do domu utulil dzieci i zapomnial szybko o tym miejscu w ktorym byl a tak bezsens zabijania przeniesiony z Afganistanu ktory niczym sie nie konczy tylko smiercia nie potrzebny taki film marnowanie kasy i czasu ale 3/10 dam gdyby bylo jak napisalem dałbym 7/10