Czy oglądając ten film nie zawstydziliście się, że jesteście Polakami, skoro Polska jest pokazana w tak stereotypowy sposób? Odniosłam wrażenie że to jakiś Ziemniakoland - baby z dzieciakami pod płaszczami i to na rowerach, kuchenka na drewno, gospodyni chodząca w domu w kozakach, lepianki na ziemniaki, traktory, konie.... A szkoda, bo film dobry, tylko że taki image o Polsce już w świat poszedł. Znowu obciach.
Dokładnie. Też na to zwróciłem uwagę. I tymbardziej dziwne, że taki obraz Polski szerzony jest przez reżysera Polaka, który siłą rzeczy nie może postrzegać Polski przez pryzmat zachodnich stereotypów. Taki obraz naszego kraju przecież nijak miał się do fabuły filmu, reżyser nie musiał tego robić. Nie rozumiem, naprawdę. I smutno, że takie coś poszło w świat.
Oczywiście, to nie pierwszy raz, kiedy polscy reżyserzy kręcący na zachodzie lub z zachodnią ekipą ukazują nasz kraj jako ciemnogród. A potem wielkie zdziwienie, że mają nas za nic, albo wychodzi coś w rodzaju "polskie obozy", skoro Polaków przedstawia się czasami jako gorszych od nazistów. Najgorsze jest to....wystarczy spojrzeć na te wszystkie nagrody uznania. ZA CO???? Nikomu nie przyszło do głowy w jaki sposób on ukazał Polków? Nikt się tam chociaż przez moment nie zastanowił z szanownego jury, że coś nie halo?
Widzę że nie znasz obrazu prawdziwej Polski. Film nie pokazuje typowej wsi pod Wawą, tylko jakieś zadupie w środku lasu, a tam tak ludzie żyją. Pojeździj po Polsce B lub C i zobacz jak żyją zwykli ludzie z dala od szosy.
No tak, Amerykanie na południu też chodzą w rybaczkach z brodami po pas i bez zębów, ale czy taki obraz sami o sobie w świat puszczają w poważnych filmach????
Chodzi mi o gatunek, komedia to nie jest. Tak czy inaczej, albo nie potrafimy się w filmowym świecie wypromować, albo schodzi i uchodzi zagranicą tylko to, co nas ośmiesza i stawia na równi z eSSmanami. Poczytaj sobie bardzo ciekawy artykuł, naprawdę warto: http://www.wykop.pl/ramka/1157915/niemcy-zadbali-o-to-by-niemiecki-zniknal-ze-sf ormulowan-zwiazanych-z-iiws/ Oni jakoś potrafili zmienić swój niechwalebny wizerunek, a Polacy sami się pogrążają i jeszcze nagrody sami sobie za to rozdajemy.
ja myślałem, że jest jedna Polska a nie podzielona na jakieś sektory... w różnych miejscach Polski byłem i wyobraź sobie, że w leśnej chatce w Bieszczadach (moje rodzinne strony zresztą) komputer mają i szerokopasmowe łącze. Ba! nawet monitor 21 cali LCD! nie wiem gdzie takie chaty są, chyba po skansenach, takie mebelki jak w tym filmie to mój dziadek w garażu ma, bo je z domu wyniósł 20 lat temu
To że Ty takich chałup nie widziałeś nie znaczy że ich nie ma. To że Ty nie masz biednych znajomych to nie znaczy że w Polsce nie ma biednych ludzi. Wyobraź sobie że i ja byłem w domach gdzie mają internet, ale też byłem w chatach bez bieżącej wody. A takie meble to mam w piwnicy na konfitury ale znam ludzi którzy mają takie w domu bo na lepsze ich nie stać. Skoro nie widziałeś takich chałup to znaczy że nigdzie nie byłeś, przejedź się po jakiejkolwiek wsi w mazowieckim i popatrz jak ludzie mieszkają.