II wojna swiatowa, warszawa 1943, pacyfikacja powstania w getcie warszawskim. Jeden z dzielnych i walecznych SS'manow, ktory co dopiero rozstrzelal 3 zydowskie rodziny, zostaje schwytany i dostaje sie do zydowskiej niewoli. Nastepnie zostaje przetransportowany do tajnej semickiej bazy wojskowej na Saharze, gdzie ma byc łamany kołem. Jednak glownemu bohaterowi udaje sie uciec, i w swiecie piaskow i palm, w swiecie ktory jest mu zupelnie obcy, walczy o przetrwanie, zabijajac nomadow i ich wielblady.
the end
2 zlote lwy i 3 platynowe nalesniki murowane!
i ja sądzę, że taki film by się przebił, a Europa zblazowana w swoich poglądach zatwierdzi i uzna za arcydzieło, aby nie było to tylko made in Hollywood
kretyńskie porównanie, porównywanie Afgańczyka walczacego z okupantem kraju z ss-manem. Odnośnie powstań, to to co robią teraz Afgańczycy zwalczający żołnierzy zachodnich, to taka sama walka z okupantem jak powstanie warszawskie, a to, że tym razem polacy są okupantami, to tylko większy wstyd.
trochę się mylisz przyjacielu. Afgańczycy to Afgańczycy, wojnę z Amerykanami czyli okupantami prowadzą natomiast Talibowie, czyli ci, z którymi Afgańscy wojownicy prowadzili wojnę- Mudżachedini( przepraszam za błąd w pisowni). Talibowie, to fanatycy, którzy szkolą się w specjalnych szkołach na terytorium Pakistanu, skąd szlakami górskimi przedostają się na terytorium Afganistanu! Narodowość Talibów jest różna, są to Pakistańczycy, Palestyńczycy, Arabowie a także Muzułmanie pochodzący z Indonezji czy Azji Płd-Wsch. W ich szeregach są również i Afgańczycy ale nie po to Mudżachedini walczyli z nimi tyle lat, aby teraz opowiedzieć się po ich stronie. tak więc bardzo upraszczasz kolego tę sytuację. oczywiście Afgańczycy nie są zadowoleni ze stacjonowania Amerykanów u siebie ale to nie oni podkładają bomby w wybuchu których giną afgańskie kobiety i dzieci! nie wiem, czy żołnierze AK walcząc z Nazistami mordowali polskich cywilów!!!
Próbujecie porównać ale chyba nie te wojny konflikt w Afganistanie bardziej przypomina wojnę w Bośni niż Wojny Światowe.
to duże uproszczenie porównać amerykańskich żołnierzy do nazistów a talibów do polskich żołnierzy AK! po pierwsze polscy powstańcy nie mordowali swoich ludzi, walczyli tylko z Niemcami i koniec! nie wysadzali w powietrze szkół, szpitali mordując rodaków! a tak robią Talibowie choć Afgańczycy nie są ich rodakami! tu jest druga różnica, AK walczyła o Polskę, Talibowie walczą o fanatyzm i w d............mają Afganistan, dla nich nie liczy się życie człowieka! trzecia różnica, co jak co Amerykanie w przeciwieństwie do Wermachtu, nie mordują, nie zakładają obozów koncentracyjnych i nie wykańczają cywili! gdyby to robili, Afganistan i Irak spłynąłby naprawdę morzem krwi! i ostatnia sprawa, przestańcie porównywać żołnierzy AK bohatersko walczących z Niemcami do tych dzikusów w turbanach którzy odcinają kobietom nosy, kamienują, czy rozstrzeliwują za nic! to obraza dla naszych bohaterów
lewakiem przyjacielu pryszczaty to będzie ktoś kto ma nastawienie pacyfistyczne i generalnie stroni od wszystkiego co militarne! przeczytaj ze zrozumieniem to co zostało do tej pory napisane, wyciśnij pryszcza i odejdź od komputera bo Ci szkodzi
A skąd ty wiesz co się dzieje w afganistanie zbrodnie wojenne wyjdą na wierzch ale minie jeszcze sporo czasu.
O wojnie 9letniej też pewnie nie słyszałeś i nie wiesz kto zbroił, szkolił, budował obozy treningowe z których teraz korzystają talibowie?
Nie trzeba pociągnąć za spust żeby kogoś zabić.
Fakt faktem, że o ile obecnie walki trwają z Talibami, a nie Afganami - to jeszcze całkiem niedawno ZSRR wspólnie z Afganami walczyła przeciwko rebeliantom - a trzon owych rebeliantów stanowili Ci sami Talibowie, sprowadzeni z Pakistanu przez USA...
a nie jest przypadkiem tak, że mudżdzahedini wpierw walczyli z Rosjanami, później co bardziej radykalni z pomocą Talibów z zewnątrz czyli Pakistanu postanowili zrobić sobie państwo wyznaniowe i rozpoczęła się wojna Talibów z Mudżdzachedinami. jak USA wkraczało do Afganistanu to walczyło przeciw Talibom ramię w ramię z Mudzdzachedinami, czyli tymi którzy tłukli się z Rosjanami. ale to jest bardzo mocno pokręcone
llubellak - poczytaj co nieco... może więcej niż to co serwują w mediach... mieszasz pojęcia, nie wiesz o czy mówisz. Nie ma nic bardziej denerwującego niż ignorant przekonany bezsprzecznie o swojej racji.
Nie ma nic bardziej denerwującego, niż forumowicz objeżdżający innego za ignorancję i nie dający żadnych, ale to żadnych argumentów ani wyjaśnień.
To o lewakach nie bylo do ciebie, lolku - mimo, ze tak to wyglada ;p A ten watek dermatologiczny, to pewnie jakos podswiadomie wyszedl ;) no offence
"! po pierwsze polscy powstańcy nie mordowali swoich ludzi, walczyli tylko z Niemcami i koniec! " - nie do końca jest to prawdą. Np na zdrajców i kolaborantów również zostawały osądzane i wykonywane wyroki śmierci
Tja, mój dziadek opowiadał wiele historii jak to "ci bohaterscy żołnierze AK" palili stodoły w mojej rodzimej wsi za to że niektórzy nie chcieli dawać jedzenia. Ogólnie to dziadek zawsze jak widział tych obwieszonych medalami weteranów w TV to zawsze klął i przypominał czego się dopuszczali na jego sąsiadach, konkretnych osobach które wymieniał po nazwisku. Wojna to jest wojna. Tam nie wielu jest bohaterów.
Do wszystkich co pyszczą, niech najpierw przeczytają co pisze llubellak i się trochę zastanowią. Spróbuj pożyć w takim Afganistanie, czy Iranie, jeden z drugim, to się wypowiecie. Najlepiej będąc kobietą.
według mnie ferment w afganie sieja talibowie ale teraz z grzeczności się pytam, czemu afgańczycy dają na to pozwolenie ??
jak był Saddam większość go popierała , jak znikł to podążyli za nurtem wyzwoleńczym z rąk USA , wszystko to rozumiem ale jedna rzecz mi umyka wciąż , gdzie ty talibowie się ukrywają ??pod ziemią ?? w niebie?? to nie sarkazm ale jak widzę zabitych cywilów samochody pułapka itp i brak odezwy od narodu ich bierność na to co się dzieje i w sumie pogodzenie to ja sę pytam gdzie są talibowie hmmm odpowiedź jest prosta w ich domach jeżdzą ich samochodami jedzą ich pokarm działają na ich ziemiach . Ktoś odpowie durnie bzdura są w jaskiniach owszem i może i są ale nie wszyscy i nie zawsze . Ich kultura wyznaniowa jest tak mocno zakorzeniona w mentalności tych ludzi że Takowy talib nadal będzie dla nich odpowiednikiem mniejszego złą niz amerykanin dlaczego proste ,lepiej miec wroga którego się zna i który mieszka na twojej ziemi niż nowo poznanego(Ameryka)
Szkoda mi tych ludzi ale jeszcze dużo minie zanim konkretnie nie wojsko nie policja ale tłum rozprawi się z plagą który sam wychodował na własnym mleku
Szlakami przechodzą na stronę Afganistanu hmmm czy nie sądzisz , że gdyby takowa sytuacja była jak mówisz , odezwa narodu powinna być stanowcza i radykalna w działaniach. Mam na myśli że jeśli na moim podwórku co tydzień przychodzi lis i zabija mi kury wkącu decyduję się na schwytanie go i zabicie lub zrobienie odpowiednich zabezpieczeń by nie wszedł na mój teren.
trochę powierzchowne porównanie ale trafia w cel. reasumując wedle moich przekonań sądzę iż Afgańczycy prowadzą w stosunku do talibów bierną walkę , postęp w ukróceniu mordów jest zerowy widać to po kolejnych zamachach .
Ktoś mi zarzuci że owszem bronią się ale talibów jest sporo
Ja się pytam ile ich jest milion dwa nawet 10 mln ??a jeśli nawet to czy to ma wpływ na to że pozwalam im na mord moich bliskich i rodziny .Panowie według mnie Afgańczycy pozwalają na działania militarne talibów na swoim terenie nie wszyscy ale większość.Ameryka jest dla nich nowym typem wroga z którym dotychczasz nie mieli za dużo do czynienia ,a Talibów znają od wieków więc w sumie w prostym rozumieniu wolą starego wroga . Ciężko zrozumieć ich tok myśleń ,nawet najmądrzejszy miałby problemy z. Widać w tyc ludziach wyczerpanie psychiczne ale mimo to nic nie robią są skazani na klęskę a świat patrzy jak na ich podwórku tłuką się dwa obozy władzy .
jedzie sobie samochodem talib terrorysta w środku miasta rozpierdala połowę cywilów w imię allaha i co się dzieję?? nic
następnego dnia zycie toczy się dalej
a ja się pytam kto mu dał auto???sam przejechał się po górskich szlakach !!!! kurwa a kto dał mu bombkę
w sumię głodnego go nie puścili więc kto go nakarmił????może w jaskini najadł się wstał wyprostował wsiadł w samochód niewiadomego pochodzenia i wyjebał się w centrum miasta . Voś tu chyba nie gra
to jest polityka strachu, oni (kozojebne świnie) nie mają oporów przed zarżnięciem własnych ludzi. z byle powodu. fundamentalna wersja islamu pozwala zabić praktycznie każdego, kto nie respektuje wypaczonej przez słowa imamów religii, tudzież totalitarnej polityki (bo tym właśnie jest wypaczony islam, ten oryginalny w mniejszym stopniu ale również).
'normalne' arabusy żyją w tych krajach w totalnym strachu. coś jak u nas za komuny, na każdego znajdzie się paragraf/werset koranu. ichnie założenie jest takie, że każdy ma walczyć z niewiernymi bądź wspierać tą walkę, jak nie to kula w łeb. pojeby i tyle. polityka strachu.
moze nie Sokolimoski a Wajda Ci to nakreci ? pytaj tez Polanskiego deklu jeden - jaja se robisz z powstania ? co ty zostawisz po sobie dzieciom ? jadowita sztuczna szczeke ? ktora przed palacem prezydenckim krzyczala "hanba! hanba!" ??
Nakręcili by coś o walecznym Lechu Kaczyńskim, jak w Gruzji prawie nie zginął pod gradem kul i o wiecu w Gruzji z Sakaszfilim, i na koniec o katastrofie Smoleńskiej, to był by Hit . Ale Wajda i Skolimowski by nie nakręcili,bo oni kręcą dla Żydów tak jak teraz Tarantino, i popierają wszędobylskiego KOmoroskiego, i PO które w sondażach bryluje i jadą Kaczyńskiego lecha który już nie żyje i nie może się bronić. Ostatni sprawiedliwy Jarosław walczy,najlepsze są zdjęcia jarka w polsacie, zawsze otwarta buzia albo jakieś fatalne zdjęcia na których wygląda jak psychol, a Komoroski uśmiechnięty, a film essential to beton jak wszyscy wiedza.
telewizja kłamie jak za casów prl-u , a ty pało idz zagraj na turnieju 1 sekretarza Tuska o puchar premiera tuska ,na orlikach,czy to aby nie propaganda?????????
powinni skrecic pile 7 z wykozystaniem postaci zimnego lecha i innych pisowco z tupolewa, nagle sie budza w jais zapyzialym pomieszczeniu poprzypinani do krzesel i pojawia sie laleczka hehehe
Gdzie był Jaruś jak trzeba było walczyć z komuną? U mamusi siedział i kota smargał pod ogonem.
Stary Ci pyte w dupe wsadzil, ze takiego strasznego kociokwiku dostales, czy co?
Przeciez to wprost wywodzi sie od nazwy jednostki w ktorej dany "zolnierz" sluzy. Tak samo jako Marins, Husarzy itp. Kazdy cwiercinteligent wie, ze ss-man byl zolnierzem narodowsci niemieckiej. Tak wiec rzucasz sie bez wiekszego sensu.
K2aes: można by założyć, że znacznie uprościłeś, co jednak nie zmienia faktu, że zgadzam się z Tobą. Żyjemy w totalnie pojebanych czasach. Wszędzie jest polityczna poprawność a jak ktoś ma odmienne zdanie to jest od razu nazywany rasistą, xxxfobem itp. Banda pierdolonych tolerastów broni praw największych skurwysynów, którym żadne prawa się nie należą. Skolimowski, w moim mniemaniu, właśnie do nich dołączył. Co do filmu, nie mam w ogóle zamiaru tego oglądać, pewnie wszyscy talibowie go już ściągnęli i pokazują jako filmik instruktażowy. Przesadzam, ale wkurwia mnie to co się dzieje obecnie na świecie, piętnują żołnierza, który zastrzelił dziewczynkę z plecakiem ale o zamachach samobójczych piszą tylko 'kolejny zamach samobójcy'
dokladnie tak.. ale krytyka systemu jest zawsze w modzie i zawsze sie sprzedaje.. ze o poklasku wsrod lewackich krytykow nie wspomne..
to ja może do tej mega produkcji coś dopisze.. "II wojna swiatowa, warszawa 1943, pacyfikacja powstania w getcie warszawskim. Jeden z dzielnych i walecznych SS'manow, ktory co dopiero rozstrzelal 3 zydowskie rodziny, zostaje schwytany i dostaje sie do zydowskiej niewoli. Nastepnie zostaje przetransportowany do tajnej semickiej bazy wojskowej na Saharze, gdzie ma byc łamany kołem." wchodzi ARNI i rozjebuje wszystko na swojej drodzę... SSman zabija terminatora iii.. "Jednak glownemu bohaterowi udaje sie uciec, i w swiecie piaskow i palm, w swiecie ktory jest mu zupelnie obcy, walczy o przetrwanie, zabijajac nomadow i ich wielblady." kogo wersja jest lepsza? :D :p
Droo:
"Banda pierdolonych tolerastów broni praw największych skurwysynów, którym żadne prawa się nie należą. Skolimowski, w moim mniemaniu, właśnie do nich dołączył. "
Tu nie chodzi o to, czy to był miejscowy, któremu zapłacono za wystrzelenie z granatnika, bądź zaprawiony w bojach terrorysta gotowy na śmierć, za ideały wpajane mu przez przychylnych Talibom mułłów. Nieważne. Nie rozumiem tego całego oburzenia filmem.
Więzienia CIA na świecie istnieją? Istnieją. Torturowano/torturuje się tam ludzi? Tak. Skolimowski pokazał coś, co się dzieje w jakiś rejonach świata. W czym problem?
To, że cały film ukazany jest z perspektywy osadzonego w tym więzieniu, a potem uciekiniera, nie ozacza, że ktoś tu staje po czyjeś stronie. To, że widzowie mówią później "Źli Amerykanie" to już problem widzów - nie twórcy filmu.
Obraz nieco przypomina film "Savior", gdzie nie ma "dobrych" i "złych" - są tylko ludzie.
"Przesadzam, ale wkurwia mnie to co się dzieje obecnie na świecie, piętnują żołnierza, który zastrzelił dziewczynkę z plecakiem ale o zamachach samobójczych piszą tylko 'kolejny zamach samobójcy'" - Skoro "wyzwoliciele" stają się mordercami dziewczynek, powinni zostać napiętnowani. Takie działania wpływają negatywnie na stosunki ISAF-ludność cywilna, a przy okupacji nie ma nic gorszego, niż brak poparcia u aborygenów :).
Akurat jeśli chodzi o tego żołnierza, to był to izraelski dowódca izraelskiego punktu granicznego, a to talibowie i ich działania spowodowały, że kozojebca z plecakiem jest automatycznie podejrzany, bez względu na wiek. Co do powyższego, postaram się wyrazić bardziej klarownie; piętnowanie i potępianie owszem,ale ja wyznaję zasadę,że wszystko (tudzież większość) działa w dwie strony. Czyli, jeśli dwie strony dopuszczają się karygodnych czynów to dlaczego piętnowana jest tylko jedna, To skurwiałe media stają w obronie biednych turbaniarzy uciskanych przez USA-Izrael a bezmózgi to łykają. I potem się kończy jak się kończy debilne aktywistki jadą bronić arabusów a na miejscu są gwałcone przez tych których zdeklarowały się bronić.......
Przyznaje, ze moj wpis byl troche przerysowany i prowakujacy - poprostu, bez tego w dzisiejszych czasach nie ma szans na powazna i szeroka dyskusje.
Co do samego filmu jako calosci, to za bardzo sie nie odnosilem i nadal nie odnosze, bo jak wszyscy tu obecni, jeszcze go nie widzialem.
Jednak nie zminia to faktu, ze na wlasne uszy slyszalem, jak Skolimowski w paru wywiadach telewizyjnych, opowidadal takie niestworzone historie i takie glupoty stricte polityczne, i oderwane od jakiegokolwiek obiektywizmu/apolitycznosci o ktorym co niektorzy tu pisza, próbując bronic rezysera.
Czy nikt nie powiedział Ci że zachowujesz się i głosisz takie rzeczy jak "arbus" różnica polega na tym, że Ty mieszkasz tu, oni tam. Jak byś się urodził na bliskim wschodzie z twoim podejściem do życia i innych narodowości został byś na 100% talibem. I to właśnie stanowi problem, bo przez takich jak Ty są wojny, ponieważ po drugiej stronie jest osoba o podobny usposobieniu i podobnie myśli, że może zostać zabita przez nas.
czy Ty się dobrze czujesz, że takie brednie wypisujesz? co ja głoszę? nawołuję do zabijania czy jak,?nie jestem chorym na dekiel wahabitą. jakbym mieszkał tam,w tej gnojowni totalitarnej, już dawno by mnie zajebali. to raz, dwa - mam wyjebane na każdą religię, ktoś jej potrzebuje - ok, niech sobie wierzy w co chce, nawet w kamienie. dopóki nie będzie nimi rzucał. a te liżące kozie cipy z mózgiem wielbłąda świnie mają problem z całym nie-halal światem. to nie jest wojna albo oni albo my. ścierwusy w tych ich stodołach nawkładali im do pustych łbów, że allah ma rządzić światem, oni nie mordują, palą kościoły, samochodów itd w samoobronie. to nie jest oko za oko. posłuchaj sobie kiedyś wypowiedzi co drugiego ścierwa, które przyjeżdża do europy i na forum się wypowiada, że europa już niedługo będzie ziemią islamską. i wszyscy milczą, bo się boją być oskarżeni o islamofobie, rasizm i inne gówna. ja się nie boję jestem islamofobem, nawet islamohejterem, homofobem i nacjonalistą i żeby było ciekawiej w 100% popieram żydów. izrael to normalny kraj i żyli by sobie normalnie, gdyby nie banda śmierdzących dekli, która od 500 lat nie wymyśliła nic poza nowymi sposobami utylizacja wielbłądziego gnoju. moja rada, poczytaj trochę zanim wtrącisz się do dyskusji, ale nie w tych gównianych stronniczych mediach, które ronią łzy bo jakiegoś arabka potrącił żyd samochodem. bo właśnie przez takich ludzi jak Ty, którzy przyjmują na wiarę co tv podaje i słuchają innych politycznych trendsetterów, zamiast samemu pomyśleć, islamiści robią coraz większy syf na kontynencie
albo lepiej, kopsnij się do somalii czy pakistanu - głoś biblie i spróbuj tam zbudować kościół. wróżę Tobie, rozepchany anus, (chyba, że jesteś kobietą, to w pakiecie dostaniesz ciążę z jednym z 40 osobników) a potem spalenie/rozstrzelanie/ukamieniowanie - choose your pick. przy dużym szczęściu może byś skończył/a bez nosa, uszu i z porcją witriolu na twarzy
Oto wypowiedź człowieka zrównoważonego psychicznie. I mówisz, że nie byłbyś zdolny zabić za swoje przekonania:)
czytaj ze zrozumieniem "niech sobie wierzy w co chce, nawet w kamienie. dopóki nie będzie nimi rzucał" . w koranie jest napisane (nie pamiętam gdzie i nie mam teraz ochoty szukać) że światem będzie rządził allah (treść) i te pojeby wzięły sobie to do serca. oni się uważają za 'rasę nadrzędną' (brzmi znajomo?) jakby mogli to by wytłukli wszystkich nie wierzących w ten ichni stek bzdur. z Tobą włącznie.
To tak jak Ci z pod pałacu prezydenckiego, też stanowią margines. Ogólnie taki margines to około kilku procent społeczeństwa. Ale w desperacji pewnie może wzrosnąć. W średniowieczu Europa tez taka była zabijała paliła i gwałciła wszystko co inaczej myślało, a świat jednak przetrwał.