PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27403
6,1 37 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

Przesłanie filmu

ocenił(a) film na 6

Wiele tu napisano o dość naiwnej fabule, z czym mogę się zgodzić, acz tak naiwna jak w wielu amerykańskich hitach kinowych to ona nie była.
Zatrzymać bym się chciał chwilę nad przesłaniem tego filmu, a właściwie nad przesłaniem odebranym przeze mnie (sam Skolimowski, niestety, opowiada jakieś tryły moryły o zaszczutym zwierzęciu, co dowodzi, że przesłanie autorskie zasadniczo różni się od mojego).
Otóż, wyobraźmy sobie, że rzeczywiście z takiego transportu zwiewa paru popapranych fanatyków będących dobrze wyszkolonymi mordercami i przekonanych, że zabicie każdego niewiernego sprawia radość ich bóstwu. Mogliby narozrabiać.
Pytanie, które się rodzi to parafraza słów klasyka: Po kiego grzyba robić laskę Amerykanom? Po co ściągać niebezpieczeństwo na własny kraj w imię ich biznesu? Jak długo jeszcze głupi Polaks będą się dawali rolować Wielkiemu Bratu, który w razie czego ze wszystkiego się wyłga? Czy Jankesi pomogliby wyłapać takich uciekinierów? Czy wsparliby finansowo rodziny ich ofiar?
Do takich właśnie refleksji skłonił mnie ten film, i gdyby były one zamierzone przez twórców, dałbym 9. Tak 6. Aż 6!

użytkownik usunięty
pkb_pl

a jaki interes będą mieli w obronie bezużytecznych sojuszników ?

ocenił(a) film na 6

A kto kogo ma niby bronić i przed kim? Bo chyba nie wierzysz, że amerykańscy chłopcy mogliby ginąć za jakąś Polskę, jak co do czego przyjdzie

użytkownik usunięty
pkb_pl

a myślisz że ruscy zaryzykują atak na kraj nato aby to sprawdzić ?
akoro jesteśmy w NATO to jest włąśnie cena
zresztą jeśli tu będą na stałe oddzialy amerykańskie to podczas takiej wojny wystarczyła by choć przypadkowasmierć kilku aby USA musiały się zaangażować

ocenił(a) film na 6

Tylko, że Jankesi nie założą baz w Polsce, bo mają układ z Ruskimi, że nie będzie ich baz w krajach byłego UW.
Czesi i wiele innych krajów też są w NATO, ale nie włażą Amerykanom w tyłki z tego powodu - oczekują traktowania partnerskiego i potrafią powiedzieć "nie", jeśli coś narusza ich narodowe interesy. A my będziemy płacić sqrwielom torturowanym przez CIA wysokie odszkodowania bo to było w Polsce. My, a nie Amerykanie.
A jak oni nas traktują widać choćby po polityce wizowej. Żebrzemy o zniesienie wiz od jakichś 20 lat, a oni śmieją nam się w twarz i opychają w zamian stary sprzęt za nowe dolary.
Jesteśmy ich podnóżkami, a takich się po prostu nie szanuje i wystawia do odstrzału jako pierwszych.

użytkownik usunięty
pkb_pl

Wietnamczyków, Koreańczyków, Saudyjczyków i Tajwańczyków chronili i poszli na noże

ocenił(a) film na 6

Cóż, można tylko dywagować, czy powyższe twierdzenia wynikają z niewiedzy, czy z naiwności.
Ameryka chroni tylko WŁASNE interesy, a motywem wszelkiej działalności nie jest pragnienie pokoju na świecie tylko DOLAR.
Z drugiej strony dobrze wiedzieć, że pozostali jeszcze jacyś idealiści.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
pkb_pl

w interesie amerykańskim jest by ruscy niue zajmowali zadnego kraju NATO bo to by uderzxyło w ich globalne interesy, a dokładnie w interesy geopolityczne
ja nie jestem idealistą tylko kimś kto chłodno kalkuluje, jeżeli by nas zostawili samych sobie to NATO zwyczajnie by się rozpadło a to bardzo mocno by w jankesow uderzyło
a co do tej umowy z rosja o której wcześniej pisałeś to można ją zwyczajnie złamać tak jak Rosjanie łamią, tyle że potrzeba prezydenta z jajami a nie obamy który jest najgorszym amertykańskim prezydentem od początku XX w

ocenił(a) film na 8
pkb_pl

Skolimowski chciał zasugerować tym filmem , iz w Polsce działały tajne więzienia CIA . Ot cała filozofia .