Wiele tu napisano o dość naiwnej fabule, z czym mogę się zgodzić, acz tak naiwna jak w wielu amerykańskich hitach kinowych to ona nie była.
Zatrzymać bym się chciał chwilę nad przesłaniem tego filmu, a właściwie nad przesłaniem odebranym przeze mnie (sam Skolimowski, niestety, opowiada jakieś tryły moryły o zaszczutym zwierzęciu, co dowodzi, że przesłanie autorskie zasadniczo różni się od mojego).
Otóż, wyobraźmy sobie, że rzeczywiście z takiego transportu zwiewa paru popapranych fanatyków będących dobrze wyszkolonymi mordercami i przekonanych, że zabicie każdego niewiernego sprawia radość ich bóstwu. Mogliby narozrabiać.
Pytanie, które się rodzi to parafraza słów klasyka: Po kiego grzyba robić laskę Amerykanom? Po co ściągać niebezpieczeństwo na własny kraj w imię ich biznesu? Jak długo jeszcze głupi Polaks będą się dawali rolować Wielkiemu Bratu, który w razie czego ze wszystkiego się wyłga? Czy Jankesi pomogliby wyłapać takich uciekinierów? Czy wsparliby finansowo rodziny ich ofiar?
Do takich właśnie refleksji skłonił mnie ten film, i gdyby były one zamierzone przez twórców, dałbym 9. Tak 6. Aż 6!
A kto kogo ma niby bronić i przed kim? Bo chyba nie wierzysz, że amerykańscy chłopcy mogliby ginąć za jakąś Polskę, jak co do czego przyjdzie
a myślisz że ruscy zaryzykują atak na kraj nato aby to sprawdzić ?
akoro jesteśmy w NATO to jest włąśnie cena
zresztą jeśli tu będą na stałe oddzialy amerykańskie to podczas takiej wojny wystarczyła by choć przypadkowasmierć kilku aby USA musiały się zaangażować
Tylko, że Jankesi nie założą baz w Polsce, bo mają układ z Ruskimi, że nie będzie ich baz w krajach byłego UW.
Czesi i wiele innych krajów też są w NATO, ale nie włażą Amerykanom w tyłki z tego powodu - oczekują traktowania partnerskiego i potrafią powiedzieć "nie", jeśli coś narusza ich narodowe interesy. A my będziemy płacić sqrwielom torturowanym przez CIA wysokie odszkodowania bo to było w Polsce. My, a nie Amerykanie.
A jak oni nas traktują widać choćby po polityce wizowej. Żebrzemy o zniesienie wiz od jakichś 20 lat, a oni śmieją nam się w twarz i opychają w zamian stary sprzęt za nowe dolary.
Jesteśmy ich podnóżkami, a takich się po prostu nie szanuje i wystawia do odstrzału jako pierwszych.
Wietnamczyków, Koreańczyków, Saudyjczyków i Tajwańczyków chronili i poszli na noże
Cóż, można tylko dywagować, czy powyższe twierdzenia wynikają z niewiedzy, czy z naiwności.
Ameryka chroni tylko WŁASNE interesy, a motywem wszelkiej działalności nie jest pragnienie pokoju na świecie tylko DOLAR.
Z drugiej strony dobrze wiedzieć, że pozostali jeszcze jacyś idealiści.
Pozdrawiam
w interesie amerykańskim jest by ruscy niue zajmowali zadnego kraju NATO bo to by uderzxyło w ich globalne interesy, a dokładnie w interesy geopolityczne
ja nie jestem idealistą tylko kimś kto chłodno kalkuluje, jeżeli by nas zostawili samych sobie to NATO zwyczajnie by się rozpadło a to bardzo mocno by w jankesow uderzyło
a co do tej umowy z rosja o której wcześniej pisałeś to można ją zwyczajnie złamać tak jak Rosjanie łamią, tyle że potrzeba prezydenta z jajami a nie obamy który jest najgorszym amertykańskim prezydentem od początku XX w