PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27402
6,1 37 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

Zagadkowy

ocenił(a) film na 8

film, trzymający w dużym napięciu, Emocje rosną, nie maleją, w trakcie seansu, pomimo że w filmie nie ma żadnej fabuły, żadnych dialogów ani żadnych bohaterów (nie znamy nawet imienia głównego i w zasadzie jedynego bohatera). Jest piękna muzyka, piękne zdjęcia, bardzo dobry montaż, no i świetne aktorstwo Vincenta Gallo. To film jednego aktora.

Najbardziej zagadkowe jest jednak zatrudnienie w roli drugoplanowej Emmanuelle Seigner . Pasuje ona do roli głuchej kobieciny (żony drwala czy chłopa) z samotnej chatki w mazurskim lesie jak kwiatek do kożucha. Jej sylwetka, ubranie, wełniana czapka, rysy twarzy, fryzura - wszystko jest tak rażąco niepolskie, niewiejskie, nieprowincjonalne, że zdumiewa i staje się wielkim znakiem zapytania. Tym bardziej że - dla kontrastu - kobieta na rowerze jest tak uroczo ucharakteryzowana na polską chłopkę z zabitej dechami wiochy - ta niezgrabna czapka, ta tłumokowata sylwetka, to prowadzenie roweru! Przypadek więc wykluczony. Czy ktoś zna wyjaśnienie?

ocenił(a) film na 3
potasznia

Odnośnie Twojej zagadki to muszę się pochwalić, że udało mi się dotrzeć do pewnych informacji, które być może dadzą więcej światła na całą tą sprawę. Otóż pierwotny scenariusz z udziałem dwóch wspomnianych kobiet został nieoczekiwanie zmieniony. I tak scena kiedy Talib karmi się mlekiem wieśniaczki została w ostatniej chwili zmodyfikowana, miał on po prostu tylko podbiec i wyrwać kubek z maślanką. Natomiast Emmanuelle Seigner miała utożsamiać wyeksploatowaną przedstawicielkę warszawki szukającą ukojenia pośród dzikiej natury. Czemu tego nie zobaczyliśmy jest dla mnie zagadką, mam tutaj swoje przypuszczenia, ale liczę że znajdzie się na tym forum ktoś mający wiedzę opartą o bardziej miarodajne źródła.