wstydzę się, że taki obraz Polski obejrzy świat. W wojsku owszem ludzie mówiący po
angielsku i polsku, szkoleni profesjonalni żołnierze. Jednak zwykli Polacy przedstawieni
albo jako pijacy, albo awanturnicy, albo mocno nierozgarnięci i nieodpowiedzialni ludzie.
Poza tym to ludzie żyjący na skraju ubóstwa. Skolimowski powinien się zastanowić, że
pokazując w ten sposób Polskę na światowych festiwalach utwierdza w obcokrajowcach
przekonanie, że Polacy to biedacy, pijacy i wieśniaki.
A kogo miał pokazać na jakiejś mazurskiej czy bieszczadzkiej wsi? Inteligentów w garniturach i ich pięciopiętrowe wille? Zastanów się człowieku co piszesz...
nie. Ale może już wystarczy pier***enia o tym, że w świecie mówią o Nas: złodziej i pijacy. Takie stereotypy nie są budowane przez wycieczki z Bel Air, odwiedzające Kampinoski Park Narodowy, ale właśnie przez filmy, uznanych w świecie reżyserów, takich jak Skolim. Na jaką cholerę dokładać kolejną cegiełkę do złej oceny Polski.
Jerzy Skolimowski dzwonił do mnie i obiecał, że za rok na ekrany kin wejdzie prequel kręcony w siedzibie ZUSu. Gwarantowane jest, że wszyscy bohaterowie będą władali biegle dwoma językami, będą po studiach dziennych i fakultecie, a na parkingu umieszczone zostaną tylko jednoroczne wozy.
Jak dobrze, że mam tak profesjonalną armię bo tylko władający biegle angielskim i polskim żołnierze uratowali ten film.
niech sie akcja dzieje w lecie tym razem- pare swietnych ujęć i tym razem na pewno Polsce przyznają prawo do zorganizowania letnich igrzysk olimpijskich-takaż to będzie promocja prawdziwej Polski
wprawdzie nie ogladalem filmu Essential Killing wiec o samej tresci filmu wypowiedziec sie nie moge ale co z tego ze Skolimowski pokazuje prawde na temat Polski i Polakow?
Jak mozna nazwac Polakow super inteligentnymi nadludzmi skoro
-od 20 lat rzadza nami ci sami ludzie a niektorzy to jeszcze sa z PZPRu
-polacy udaja kraj cywilizowany pozwalajac i "tolerujac" pseudoparady rownosci itd.
-tolerujemy zwiazki zawodowe i uznajemy za normalne to ze nieroby dostaja kase a ludzie ktorzy w pocie czola pracuja maja placic wysokie podatki
-rzad podwyzsza akcyze na papierosy, alkohol pod pretekstem walki z nikotyka i z alkoholem a my w to wierzymy...
A wlasnie co do alkoholizmu to z tego co sie orientuje to zaraz za rosja wlasnie my uchodzimy za kraj wiecznego alkoholizmu. Zreszta w Polsce polowa uczniow gimnazjum REGULARNIE spozywa alkohol.
Pozdrawiam
"w Polsce polowa uczniow gimnazjum REGULARNIE spozywa alkohol" to się nazywa systematyczność:)
Bodajże w 2006 czy 2007 roku Forbes opublikował ciekawy raport w którym wyliczył między innymi spożycie alkoholu w krajach Europy, Polska nie załapała się do pierwszej 15 rankingu, Rosja była w tej 15 ale na odległej pozycji. To by oznaczało że orientujesz się doskonale ale w stereotypach...
A ja widze ze Ty jestes kolejnym trollem ktory nie umie czytac ze zrozumieniem.
Przeczytaj 500 razy te pare wyrazow
UWAGA:
za rosja wlasnie my UDZODZIMY za kraj wiecznego alkoholizmu
Rozumiesz takie slowo jak UCHODZIMY? Nie jest wazne jak jest naprawde ale jak ludzie o nas mysla. Wyjedz np. do niemiec to sie przekonasz ze mowia na nas ze jestesmy chlejtusami jakich malo.
A co do spozywania alkoholu przez mlodziez to:
1. Sam chodzilem do szkoly
2. Kilka dni temu w wiadomosciach pokazywali badanie z ktorego wynikalo ze polowa uczniow gimnazjum spozywa regularnie alkohol a uczniow ktorzy przed 18 rokiem zycia NIGDY nie spozyli alkoholu praktycznie juz nie ma.
To dla Ciebie jest widocznie ważne jak ludzie o Tobie myślą, ja szczerze mówiąc nie dbam o to. Jedyne co się liczy to to jak jest naprawdę i jakie są moje odczucia, a już na pewno nie dbam o to co jakiś Niemiec myśli o Polakach. Myślenie stereotypami to nic innego jak brak własnego zdania...
Mógłbyś rozwinąć wątek? Bo za cholerę nie wiem jaki związek mają parady równości z pokazaną w filmie biedą na wsi, o której w tym wątku dyskutujemy.
Oj tam, wielce profesjonalni żołnierze co nie wiedzą, że dziki mieszkają w lesie, a zimą jest ślisko. I tak władają tymi językami, że nie wiedzą jak są kajdanki po angielsku.
A i tak najlepszy był tekst: "jakaś baba leży na drodze z cyckami na wierzchu".
Ale generalnie nie przeszkadza mi, że pokazano Polaków jak Polaków, a nie jako mądrych i inteligentnych ludzi.
"Ale generalnie nie przeszkadza mi, że pokazano Polaków jak Polaków, a nie jako mądrych i inteligentnych ludzi."
Spokojnie...
Polacy to nie sami inteligenci. Jak w każdym narodzie, to zupełnie normalne. Polak to nie uosobienie debilizmu i nie rozumiem dlaczego piszesz, że Polacy to zaprzeczenie mądrości i inteligencji, jesteś Polakiem, czy sam także uważasz się za debila? Wybacz za bezpośredniość ale taka bezkrytyczna samokrytyka mnie przeraża. Oraz obraża.
Film z serii nieporozumienie, a przedstawiony obraz polaków, to jakaś propaganda ubóstwa. Niestety nie przelewa się nam, ale co można zobaczyć w tym filmie to już trzeci świat. Do pana który uważa że w Bieszczadach taki obraz społeczeństwa można znaleźć mocno się rozczaruje jak przyjedzie. Domy nowe powystawiane, do tego co przy drugim ośrodki agroturystyczne połowę Bieszczad wykupione przez Warszawę. Zapraszam w Bieszczady aby się o tym przekonać.
Jasne, a rolnicy to już nie jeżdżą ciągnikami i rowerami tylko mercedesami. Domy nowe powystawiane są, nieotynkowane z pustaków i obowiązkowa blachodachówka w różnych kolorach. Tak to wygląda i nie zaprzeczaj, chyba, że z zamkniętymi oczami chodzisz i nie widzisz. Warmia i mazury z tego co wiem to najbiedniejszy obszar Polski, z największym bezrobociem. Pełno meneli i pijaków którzy całe życie są bezrobotni. Tak się składa, że często tam jeżdżę i to co w filmie to jest nic. Nie zrobiło to na mnie żadnego wrażenia. A najbardziej oburzeni są ludzie którzy w podobnych warunkach mieszkają, i mają pretensję, że nie pokazano jak to w Polsce wszędzie inteligentnie i na bogato.
Już zgłosiłam nadużycie posta którego autorem jest smakosh. Zapraszam w Bieszczady. Będziecie pozytywnie zaskoczeni.
Zuzia nie płacz, przeczytaj post marudka. To, że Twoi rodzice się dorobili na gospodarce to nie znaczy, że nie ma w Bieszczadach zabitych dechami wsi. Takie są 20 km od Warszawy, więc nie wmawiaj mi, że na Mazurach czy w Bieszczadach wszystkie wiejskie rewiry ociekają złotem.
Przeżywasz to że zachowujesz się jak kabel jak nie wiem :/ brakuje ci argumentów na przekonanie gościa że w Bieszczadach jest inaczej niż myśli? Fakt, nie przedstawił ludu jakoś świetnie, ale przedstawił też jako ludzi pomocnych (Margaret przecież go nie znała). Filmem byłem bardzo rozczarowany, widząc ile dostał nagród, liczyłem że będzie to coś a oglądając go po prostu się rozczarowałem, nawet wojsko było nijak przedstawione skoro nie potrafiło go złapać w obławie. Film porażka :/
Dlaczego się wstydzisz? Czyżbyś w to wierzył?
Po pierwsze, mnie nie interesuje co myślą o nas inni (każdy ma swoje problemy, oni niech się zajmą swoimi).
Po drugie, tylko idiota będzie oceniał, jakiekolwiek stereotypy o jakimkolwiek INNYM narodzie. Nawet jeśli u nas piją - co kraj to obyczaj. Tak funkcjonujemy i nasza sprawa jak do tego podchodzimy. Może nie widzimy w tym nic złego? Może nie chcemy z tym walczyć, a może chcemy ale nam nie wychodzi? To jest nasza rzecz.
Cały świat się śmieje z Rosjan, że piją. A nie pomyślą, że u jednych cecha uważana za negatywną, dla innych może być pozytywna.
Amerykanie mają z tym szczególny problem (to się nazywa brak tolerancji), bo uważa się, że wg nich cały świat chciałby ich demokracji tylko jeszcze o tym nie wie.
Bravo! dokładnie to samo pomyślałam po obejrzeniu filmu, wszystko wszystkim ale takich bab, w takich czapach, na rowerze z noworodkiem, w zimie, w środku lasu, w takim ubraniu to chyba w jakimś zakładzie by trzeba szukać ! Ludzie ja czegoś takiego jak długo żyję nie widziałam! PROMUJMY NASZĄ PATOLOGIĘ NARODOWĄ! A CO!
Obejrzeliście film, a jedyne co Was w nim ruszyło to jaki obraz Polaków mają obcokrajowcy. No brawo. Przecież to mógł być dowolny kraj, nie chodziło wcale o oczernienie Polski. Jak ktoś wyżej napisał: kogo Skolimowski miał w tej dziczy pokazywać? Tylko nie mówcie, że na Mazurach, w środku lasu, wszyscy znajdujący się tam są wykształconymi, o wysokiej kulturze ludźmi. Szczególnie drwal. Nie wiem po co to poruszenie. Czy to takie ważne dla Was jak widzą Polskę inni? Przecież my też żyjemy stereotypami, że Amerykanie są głupi, Rosjanie to pijacy itd. Więc jako naród pod względem szufladkowania nie jesteśmy wiele lepsi.
pal licho obraz Polski, sam film też przereklamowany...
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2011/07/essential-killing-czyli-w-obcym-z imnym.html
W ogóle nikt nie zwrócił uwagi na to uwagi że film nie może dziać się w Polsce? Choćby dlatego, że u nas nie ma więzień ani baz amerykańskich, a amerykański konwój z którego zwiał tamten morderca był jakby nie było amerykańskim konwojem. To że czasem gadają po polsku to jedno, ale reszta to co innego. No chyba że po prostu uznajemy Skolimowskiego za totalnego ugboranta - w kwestii tego bardzo kiepskiego dzieła to tylko jeden z jego wielu grzechów.
czlowieku z ksiezyca spadles lub z choinki sie urwales? Przeciez sie amerykance przyznali do tego ze wiezili w Polsce terrorystow (za czasow gdy rzadzilo PiS) i o tym wlasnie jest film.
A co ciekawe, gdy Amerykanie się idealizują w niektórych, swoich filmach, to wtedy narzekacie. A jak przychodzi pora na Polaków, to narzekacie że nie są idealizowani :)
pewnie PODKARPACIE pokazali w tym filmie, mysalem ze moze Warmia i Mazury ale gdzie tam by byla wycinka lasu... w sumie wschod polski to bieda i nedza.. wiec pokazal prawde. PZdr
Czytam wasze wypowiedzi i mam wrażenie że to jakiś blog poświęcony agroturystyce lub akcja promocyjna wychwalająca nasz kraj . Ani jedna osoba nie wypowiedziała się tak na prawdę na temat filmu .Kó....a najmniej ważne w tym filmie jest to czy jest bieda czy nie . Co z głównym bohaterem , jego losem . Co z całym kontekstem wojny w Afganistanie , torturami , tajnymi więzieniami w europie wschodniej , to są wątki do omówienia ,a nie te pierdoły o Polsce , Bieszczadach i czy tam jest biednie czy nie . Bohater akurat trafia na swojej drodze na takich ludzi a nie innych , w takiej wsi a nie innej - po prostu !!! Widziałem wywiad z Skolimowskim i mówił w nim , że widz oglądając film do końca nie wie czy główny bohater jest bojownikiem talibskim czy tylko przypadkową osobą wciągniętą w wir wydarzeń . Moim zdaniem od początku wiadomo że to Talib , no bo co by robił w górach w towarzystwie talibskiego umarlaka z granatnikiem , no i po co by z niego naparzał ?
Na tej stronie są 342 fora, nie tylko to jedno. O tym możemy rozmawiać na innym, czyż nie?
A tak do rzeczy. Mnie nie obchodzi, że Skolimowski ukazał w tym filmie prawdę, czy nie ukazał prawdy, czy Bóg jeden wie co. Ten film obejrzą ludzie z zagranicy i oni się nie będą zastanawiać, gdzie w Polsce to jest, że w innych częściach jest inaczej. Po prostu tu nie przyjadą. Polacy są ukazani jako naród brudnych chamów i świń. Jedyną sympatyczną osobę gra zagraniczna aktorka. To o czymś świadczy.