PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659455}

Exodus: Bogowie i królowie

Exodus: Gods and Kings
2014
6,1 68 tys. ocen
6,1 10 1 68379
5,0 29 krytyków
Exodus: Bogowie i królowie
powrót do forum filmu Exodus: Bogowie i królowie

Ludzie oceniają tutaj ten film (którego w większości nie widzieli) na podstawie plakatu, dubbingu i trailera. Otóż film wcale nie jest zły, a w 3D może stanowić dobrą propozycją na piątkowe wyjście do kina. Fakt, że nie ma w nim niczego odkrywczego i od pierwszej sekundy wiadomo, jak się skończy, ale i tak przyjemnie się ogląda, np. efekty (tutaj głównie efekty skali). Fajnie pokazane są tu plagi egipskie, nie ma w nich przesady, a chyba o to było łatwo. Przejście przez morze również ciekawe, i chyba w sumie warto pochwalić grę Joela Edgertona. Jako słabą stronę wymieniłabym dzieciaka, przez którego niby przemawia bóg - to chyba miało być jakieś nowatorskie rozwiązanie, które finalnie jest dość dziwne w odbiorze oraz przewidywalność całej historii, a może raczej brak zaskoczenia. Jako plus na pewno efekty, Edgerton, plagi i ogólnie przeniesienie tej historii na ekran w przystępny sposób. Wydaje mi się - choć specem nie jestem - że fani tego typu kina nie powinni być zawiedzeni. Cały film ma raczej dość mroczny wyraz, ale w sumie nie jest to komedia romantyczna ani musical, tylko dramat biblijny, więc chyba wszystko tutaj gra. Aha ważna rzecz - nie porównywałabym tego filmu do Noe - never ever. Noe był jednym z najgorszych filmów fiction, jakie widziałam i jednym w ogóle z gorszych, na któe poświęciłam czas. Kompletnie nie ten poziom. Jeśli ktoś się waha, to polecam Exodus, bo w sumie nie ma powodów by do niego zniechęcać, ale jeśli ktoś się spodziewa fajerwerków, odkrycia na nowo biblii bądź nie wiadomo jakich popisów aktorskich, to będzie chyba zawiedziony.

ocenił(a) film na 6
gosiasiak

coś wyskakuje w 3D?