PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659455}

Exodus: Bogowie i królowie

Exodus: Gods and Kings
2014
6,1 68 tys. ocen
6,1 10 1 68379
5,0 29 krytyków
Exodus: Bogowie i królowie
powrót do forum filmu Exodus: Bogowie i królowie

Na samym wstępie chciałbym podkreślić , że scenariusz filmu odbiega dość mocno od relacji biblijnej na temat postaci jaką był Mojżesz. Biblia opisuje Mojżesza jako proroka , który nie jest wymowny ,a jego język jest ociężały w mowie . Relacja biblijna zwraca dość szczególnie uwagę na postać Aarona , który był rzecznikiem Mojżesza , jego towarzyszem, przyjacielem i bardzo często jego ustami . Ridley zaś ukazuje Mojżesza jako świetnego mówcę, negocjatora i postać kipiącą seksapilem . W końcu rola główna to Cristian Bale . Aaron w filmie jest postacią podrzędną . Do tego w filmie pominięto kilka plag egipskich i ukazano Boga w postaci chłopca odznaczającego się szczególną inteligencją . Można wytłumaczyć to jednym prostym faktem , iż Boga Nikt z żywych i umarłych nie widział. Jest to osobista wizja wyjątkowego reżysera . Osobiście obawiałem się , że Ridley Scott z ciekawej opowieści stworzy efekciarski gniot sprawiający ogromny ból moim oczom. Muszę się przyznać, pomyliłem się ... Film ma niesamowite atuty . Pierwsze : Świetna gra aktorska : Christian Bale, John Turturro oraz Ben Kingsley . Dwa : Wspaniałe walory estetyczne : piękna muzyka , niesamowity bitwy i efekty specjalne . Trzy :Plagi egipskie ukazane szczególnie wymownie , momentami ciarki po plecach . Oczywiście można się czepiać czy film jest : dramatem , opowieścią biblijną , a może efekciarską jatką , której pełno w Hollywood . Ja nie nazwę tego filmu gniotem . Zostałem mile zaskoczony i film oceniam na dobrą 7 z +